FT: Rusia și Ucraina au redactat un plan de pace pentru încheierea războiului / Reacția Kremlinului / Ce spune Ucraina
Ucraina și Rusia au redactat o primă versiune a unui plan de pace ce include 15 puncte, printre care încetarea focului și retragerea trupelor rusești dacă Kievul își declară neutralitatea și acceptă o limită asupra forțelor sale armate, scrie Financial Times, citând 3 surse apropiate de discuții.
- UPDATE 19:40 Reacția Ucrainei la planul de pace apărut în presă: E doar un draft cu pozițiile Rusiei / Cele trei cerințe pe care le vrea Ucraina incluse pentru pace
- UPDATE 17:34 În replică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Psekov, a spus că „este prea devreme” pentru a vorbi despre potențiale acorduri de pace între Moscova și Kiev, scrie Reuters, citând agenția de presă RIA.
Înțelegerea propusă, pe care negociatorii ucraineni și ruși au discutat-o pe larg luni, ar stipula ca Ucraina să renunțe la ambițiile sale de a adera la NATO și să promită că nu va găzdui baze militare sau armament în schimbul protecției din partea unor aliați precum Statele Unite, Marea Britanie sau Turcia, potrivit surselor FT.
Amintim că ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat miercuri dimineața că negocierile de pace cu Ucraina nu sunt ușoare dar că există speranță pentru un compromis.
„Mă ghidez după evaluările făcute de negociatorii noștri. Aceștia spun că discuțiile nu sunt ușoare din motive evidente. Dar, cu toate acestea, există o speranță de a ajunge la un compromis”, a declarat Lavrov în timpul unui interviu acordat postului de televiziune RBC.
Mihailo Podoliak, unul dintre negociatorii ucraineni, a declarat marți noaptea după încheierea negocierilor că încă există contradicții fundamentale dar „cu siguranță există loc de compromis”.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a afirmat mai devreme în cursul zilei de miercuri că negociatorii discută o soluție de compromis în care Ucraina să rămână neutră, după modelul Suediei și al Austriei.
Negociatorul-șef al Rusiei, Vladimir Medinski a explicat că modelele austriac și suedez ar însemna că Ucraina își va putea păstra armata, dar nu va avea voie să găzduiască baze sau trupe străine.
Ucraina pare să fi renunțat la aderarea la NATO
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marți după-masa că Ucraina a auzit că nu va fi primită în NATO și că se va baza pe propriile forțe și pe ajutorul primit de la partenerii internaționali.
„Este clar că Ucraina nu este un stat membru al NATO. Înțelegem acest lucru. Suntem oameni adecvați. Timp de ani de zile am auzit despre uși care ar fi deschise dar am auzit deja că nu putem intra. Iar acest lucru este adevărat și trebuie să îl recunoaștem”, a declarat el.
„Și mă bucur că poporul nostru a început să înțeleagă asta și să se bazeze pe ei și pe partenerii care ne ajută”, a adăugat el.
Zelenski a făcut comentariile după ce miniștrii de externe ai statelor membre NATO și oficiali europeni au refuzat solicitările repetate ale Ucrainei de a institui o zonă de excludere aeriană deasupra țării pentru a împiedica operațiunile forțelor aeriene ale Rusiei.
Zelenski s-a adresat miercuri prin apel video Congresului Statelor Unite, cerând într-un discurs puternic ca SUA „facă mai mult” în „cea mai întunecată perioadă” pentru țara sa și pentru întreaga Europă.
Urmărește ultimele evoluții din a 21-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.