Sari direct la conținut

Consilierii lui Vladimir Putin sunt „pe muchie de cuțit” din cauza dezastrului războiului din Ucraina (surse)

HotNews.ro
Vladimir Putin intr-o intalnire online cu cabinetul sau, Foto: Aleksey Nikolskyi/Kremlin Pool / Zuma Press / Profimedia
Vladimir Putin intr-o intalnire online cu cabinetul sau, Foto: Aleksey Nikolskyi/Kremlin Pool / Zuma Press / Profimedia

Consilierii președintelui rus Vladimir Putin trăiesc „pe muchie de cuțit” după ce „operațiunea militară specială” din Ucraina s-a transformat într-un dezastru în contextul rezistenței puternice a ucrainenilor, relatează Business Insider

„Se pare că toată lumea este pe muchie de cuțit”, a declarat Andrei Soldatov, autor și expert în forțele armate și serviciile de securitate ale Rusiei, într-un interviu acordat publicației The New York Times.

Acesta afirmă că eșecurile armatei ruse în războiul din Ucraina care a împlinit o lună de la declanșarea invaziei au început să provoace fisuri în conducerea statului rus.

Armata rusă a înregistrat pierderi masive în războiul din Ucraina

Liderii militari de la Moscova se așteptau la o victorie rapidă, similară cu cea repurtată în Crimeea în 2014, mai mulți analiști și oficiali occidentali dând exemplu în acest sens faptul că forțele ruse au fost aprovizionate înainte de declanșarea atacului cu combustibil și rații suficiente pentru doar câteva zile.

„Putem spune cu siguranță că nimic nu merge conform planului”, a declarat pentru The Times și analistul militar Pavel Luzin, adăugând că „au trecut decenii de când armatele sovietice și ruse au înregistrat asemenea pierderi într-o perioadă atât de scurtă de timp”.

Afirmațiile sale vin în contextul în care datele publicate miercuri de ministerul Apărării de la Kiev privind pierderile pe care le-a provocat forțelor armate ruse sugerează că Kremlinul a pierdut mai mulți soldați și echipamente decât în timpul războiului din Afganistan dintre 1979 și 1989.

Vladimir Putin a început să facă epurări printre consilierii săi

Există de asemenea informații potrivit cărora Vladimir Putin a început să facă epurări în cercul său de apropiați și consilieri militari și din serviciile de securitate.

Mai devreme în cursul acestei luni Christo Grozev, directorul site-ului de investigații Bellingcat, a citat mai multe surse independente care i-au spus că Putin a ordonat arestarea lui Roman Gavrilov, un general FSB (n.r. serviciul de securitate al Rusiei) și comandantul Gărzii Naționale a țării, care a suferit pierderi enorme în Ucraina.

Cu o săptămână înainte de aceasta, Andrei Soldatov a relatat că Putin a „decapitat” departamentul de informații externe al FSB, și i-a pus în arest la domiciliu pe șeful serviciului și pe adjunctul său.

Conducătorii armatei ruse n-au mai fost văzuți în public

Până și ministrul apărării Serghei Șoigu, care își petrece vacanțele de vară cu Putin și a fost considerat un posibil succesor al său, nu a mai apărut în public de aproape două săptămâni.

Constatarea făcută de jurnaliștii de investigație ruși este cu atât mai neobișnuită întrucât Șoigu este de regulă foarte activ în ceea ce privește aparițiile sale în mass-media. El a sporit substanțial numărul ofițerilor de presă din cadrul ministerului Apărării de la Moscova după ce și-a preluat mandatul, fiind foarte atent la imaginea sa publică.

Adjunctul lui Șoigu, generalul Valeri Gerasimov, șeful Statului Major General al Rusiei, nu a fost la rândul său văzut în public de pe 11 martie, o „nuanță informațională interesantă”, potrivit Kievului.

Tensiuni la Kremlin din cauza evoluției războiului

Potrivit jurnaliștilor de la The Times, unii din cercul de consilieri apropiați ai lui Putin și-au exprimat opoziția față de război. Aceștia citează un fost oficial al FSB care spune că Kremlinul a subestimat Ucraina și că un grup de ofițeri militari ruși au avertizat încă de dinainte de invazie că aceasta ar fi „extrem de periculoasă” și „fără rost”.

Ministerul apărării de la Kiev estimează că forțele sale armate au ucis peste 15.000 de militari ruși de la declanșarea invaziei rusești pe 24 februarie, anunțând de asemenea eliminarea a 6 generali ruși și a mai multor comandanți importanți.

Jeffrey Edmonds, un analist CIA și fost militar al armatei americane, a declarat pentru Insider că rata ridicată a pierderilor suferite de armata rusă poate fi atribuită nivelului redus de pregătire și faptului că soldații săi nu au fost informați că vor fi trimiși în lupte active.

„Am văzut rapoarte despre unități distruse și lucruri de această natură. În armată ne gândim de regulă că dacă îți pierzi o treime din unitate nu mai ești eficace în luptă deoarece dacă unul din 3 oameni ai tăi moare sau este scos din luptă de obicei nu mai poți funcționa bine din punct de vedere psihologic după aceea”, afirmă Edmonds.

Urmărește ultimele evoluții din a 29-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro