Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 40: Zelenski, la Bucha: Nu vom avea liniște până când nu vor fi trași la răspundere cei care au comis masacrul / UE va discuta de urgență noi sancțiuni contra Moscovei, anunță Borrell / Primul semn din Germania privind renunțarea la gazele rusești

HotNews.ro
Soldat ucrainean in Bucha după eliberarea orașului de ocupația violentă a trupelor rusești, Foto: Matthew Hatcher/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia
Soldat ucrainean in Bucha după eliberarea orașului de ocupația violentă a trupelor rusești, Foto: Matthew Hatcher/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Cea de-a 40-a zi de război a început cu explozii, acestea fiind auzite în primele ore ale zilei de luni în orașele Herson și Odesa. Liderii mondiali se declară stupefiați după ce peste 400 de cadavre au fost descoperite în apropiere de Kiev, autoritățile ucrainene vorbind despre „crime de război”; cadavre ale civililor executați și gropi comune din orașele Bucha, Irpin și Hostomel din jurul capitalei.

Cele mai importante informații de luni privind invazia sunt LIVETEXT pe HotNews.ro:

02:18Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a anunţat luni că „suspendă, cu efect imediat,” accesul Rusiei şi Belarus la finanţările sale şi la expertiza sa, în urma invadării Ucrainei, potrivit France 24.

01:48Ministerul Apărării din UK: Minele din Marea Neagră sunt „aproape sigur” de proveniență rusească

00:55Un Vladimir Putin zâmbitor alături de Hugo Chavez și, într-un colț, „Z-ul” de sprijin pentru armata rusă: colectivități de stânga au pictat o frescă într-un cartier din Caracas, un bastion chavist, în sprijinul invaziei ruse din Ucraina, scrie AFP.

00:27Pentagon: Transporturile din pachetul de securitate de 800 de milioane de dolariau sosit în Ucraina

00:10Moscova spune că va prezenta la ONU documente despre „adevărata natură” a evenimentelor de la Bucha

23:57Președintele Germaniei: „M-am înșelat în privința nebuniei imperiale a lui Putin” / ”Nord Stream – o greșeală”

22:34Locuitorii din Kiev care au fugit de invazia rusă au fost rugați luni de primarul capitalei ucrainene, Vitali Klitschko, să nu se mai întoarcă acolo pentru „cel puțin o săptămână”, întrucât încă ar putea avea loc bombardamente ale rușilor, potrivit AFP.

23:32SUA confiscă un mega iaht andocat în Spania și deținut de oligarhul rus Viktor Vekselberg

21:24Statul german va prelua temporar controlul asupra filialei germane a gigantului rus Gazprom, din cauza „importanței” acesteia pentru furnizarea de energie a Germaniei, a anunțat ministrul Economiei Robert Habeck, potrivit AFP.

21:14Franța va expulza 35 de diplomați ruși „ale căror activități sunt contrare intereselor sale”, potrivit AFP. „Această acțiune se înscrie într-o abordare europeană”, explică un comunicat de presă al ministerului. „Prima noastră responsabilitate este întotdeauna să asigurăm siguranța francezilor și europenilor”, precizează acest text.

20:55Forțele ruse pregătesc un „atac masiv” împotriva trupelor ucrainene în regiunea Lugansk din estul Ucrainei, a anunțat luni guvernatorul acesteia, Serghei Gaidai, potrivit AFP.

20:37VIDEO Germania: doi bărbați de origine rusă au fost arestați pentru provocarea refugiaților ucraineni / Cum a arătat protestul rușilor în Berlin

20:28Premierul britanic Boris Johnson spune că va cere NATO o reacţie dură la masacrele din Ucraina

19:58Reportaj AFP din estul Ucrainei: „Ceva îngrozitor va veni aici...”

19:43​Zelenski promite deschiderea unui dialog pentru protecția minorității românești din Ucraina. „Viitorul nostru este împreună”

19:21Germania expulzează 40 de diplomați ruși

19:08Volodimir Zelenski transmite un mesaj în parlamentul României. Discursul LIVE AICI

18:54Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat luni un decret ce restrânge acordarea de vize pentru cetăţenii statelor „neprietenoase” faţă de Rusia, fiind suspendat regimul simplificat de acordare a vizelor pentru Rusia, convenit cu Uniunea Europeană în mai 2006.

Concret, decretul semnat de Putin afectează delegaţiile oficiale şi ziariştii, întrucât va fi restrânsă emiterea de vize multiple valabile un an pentru delegaţiile oficiale şi ziarişti, precum şi vizele multiple valabile cinci ani pentru membrii guvernelor naţionale şi regionale, parlamentelor şi tribunalelor.

18:51Preşedintele american Joe Biden l-a numit din nou „criminal de război” pe omologul său rus Vladimir Putin şi a spus că vrea un „proces pentru crime de război”, după descoperirea a numeroase cadavre de civili în regiunea Kievului în urma retragerii forţelor militare ruse.

18:37Lituania l-a expulzat pe ambasadorul rus de la Vilnius, citând „crimele împotriva umanității” comise la Bucha

18:21Guvernatorul din Jîtomîr, Vitaliy Bunechko, spune că nu mai există trupe rusești în regiunea aflată la vest de Kiev, la granița cu Belarus.

„Au plecat, lăsând o parte din vehiculele lor, lăsând o parte din muniție”, a spus guvernatorul din Jîtomîr, citat de Reuters.

17:56UE va trimite echipe de anchetatori în Ucraina pentru a ajuta la colectarea de probe privind crimele de război, anunță Ursula von der Leyen.

17:40VIDEO Primarul oraşului Bucha: Copii, mame şi bătrâni au fost principalele victime ale măcelului / Jumătate din oraș e distrus

17:34VIDEO Oficialii ucraineni au dus presa la o groapă comună despre care Rusia spune că e „regizată” / Atenție, imagini care vă pot afecta emoțional

17:06Ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, într-o conferinţă de presă la Bucureşti: „Au fost comise crime de război de către ruşi. Trebuie traşi la răspundere”

Ea a mai declarat că participarea Rusiei în Consiliul Drepturilor Omului „este o farsă” şi „este momentul ca Adunarea Generală a ONU” să suspende această ţară din forul Organizaţiei Naţiunilor Unite.

16:59Ucraina acuză armata rusă că a minat o suprafață uriașă din teritoriul său

16:33Merkel își asumă decizia de a bloca, în 2008, aderarea Ucrainei la NATO

16:32Zelenski, la Bucha: A devenit mai greu pentru Ucraina să negocieze cu Rusia / Sunt crime de război și trebuie recunoscute ca genocid

15:40Statele Unite vor să scoată Rusia din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului. Participarea Moscovei acolo este o farsă, a spus la București ambasadoarea SUA la ONU

15:39Ucrainenii au descoperit încă o atrocitate comisă de armata rusă: Primărița unui sat de lângă Kiev și familia ei au fost împușcați și aruncați într-o groapă

15:30Rusia vrea să pună capăt interdicției de zbor către și dinspre 52 de țări după 9 aprilie, în timp ce Moscova continuă să ridice restricțiile legate de COVID-19, a declarat luni premierul Mihail Mișustin, potrivit agenției de presă TASS.

Rusia intenționează să reia zborurile către și dinspre Argentina, Africa de Sud și alte „țări prietene”, a spus Mișustin, referindu-se la națiunile care nu s-au alăturat ultimului val de sancțiuni occidentale împotriva Moscovei.

15:23Zelenski a mers luni în Bucha și a vorbit cu locuitorii orașului unde, după plecarea forțelor ruse, au apărut dovezi ale atrocităților comise de trupele de ocupație:

15:18NATO sărbătorește astăzi 73 de ani de la înființare:

h2: Klitschko: Ce vedem acum în Irpin și Bucha sunt scene de groază. Nu-i vom ierta

14:58Vladimir Putin a semnat luni un decret prin care introduce restricții de viză pentru cetățenii țărilor „neprietenoase”, ca răspuns la sancțiunile impuse din cauza Ucrainei.

Decretul, care intră în vigoare luni, suspendă regimul simplificat de eliberare a vizelor pe care Rusia îl are cu unele țări din Uniunea Europeană, precum și cu Norvegia, Elveția, Danemarca și Islanda.

14:52Neînțelegeri la Kremlin: Ramzan Kadîrov și Dmitri Peskov se ceartă cine e mai patriot

14:35Boris Johnson dorește să trimită noi tipuri armament pentru a ajuta Ucraina, a declarat luni purtătorul de cuvânt al lui premierului britanic. „Cu siguranță, premierul este dornic să meargă dincolo de ceea ce am oferit deja”, a spus purtătorul de cuvânt, refuzând să ofere detalii.

„Suntem conștienți de solicitările ucrainenilor pentru echipamente de apărare împotriva navelor și analizăm ce putem face”, a adăugat el

14:27Primarul orașului Kiev, Vitali Klitschko, compară uciderea civililor din orașele din apropierea capitalei ucrainene cu scene dintr-un film de groază: „Nu vom ierta ce au făcut orașelor și locuitorilor noștri”.

  • „Ce vedem acum în Irpin și Bucha sunt scene de groază. Din păcate, nu vin din filme.
  • Aceasta este o realitate îngrozitoare când vedem civili cu mâinile legate la spate.
  • Nu înțeleg nicio persoană care ar putea face asta. Dar sunt convins că sunt nemeroase astfel de scene în multe alte orașe ucrainene.
  • Agresorul trebuie să plătească pentru asta – să plătească un preț mare pentru viața a mii de ucraineni.
  • Nu vom ierta ce au făcut orașelor și locuitorilor noștri”, a spus primarul Kievului, citat de BBC.

Tot mai multe apeluri pentru renunțarea la gazul și petrolul rusesc

14:06UE ar trebui să accelereze noile sancțiuni împotriva Rusiei și să includă sectorul energetic, a declarat luni la București ministrul de externe al Estoniei, Eva-Maria Liimets.

„Trebuie să continuăm să presăm în continuare Rusia să oprească acest război și, din punctul nostru de vedere, trebuie să accelerăm cu următorul pachet de sancțiuni la nivelul UE”, a spus ea în cadrul unei conferințe de presă comune cu Bogdan Aurescu.

„De asemenea, ar trebui să sancționăm sectorul energetic, nu ar trebui să avem nicio limită în ceea ce privește sancțiunile, pentru că acest război nejustificat și brutal trebuie să ia sfârșit”, a adăugat Liimets.

13:52Premierul polonez Mateusz Morawiecki a cerut înființarea unei „comisii independente” care să investigheze crimele de război comise de Rusia în Ucraina. Această comisie ar urma să includă medici, criminologi și specialiști, a spus acesta.

„Bucha, Irpin, Hostomel și Motyzhyn sunt locurile de care ne vom aminti. Rușii au comis genocid. Trebuie să fie documentat și judecat în mod corespunzător”, a adăugat Morawiecki într-un tweet postat luni.

13:39Ministrul ucrainean de finanțe, Serhiy Marchenko, a declarat luni că guvernul său vrea să nu creeze o povară a datoriei publice care ar zdrobi economia postbelică a Ucrainei.

Vorbind la televiziunea națională, Marchenko a mai spus că veniturile bugetare pentru primul trimestru al anului 2022 au fost cu 28,4 miliarde de grivne (971 milioane de dolari) mai mari decât cele prognozate, datorită faptului că băncile de stat au plătit anticipat dividende.

Atrocitățile din Bucha: Rusia neagă, neagă, neagă

13:24Luni, Kremlinul a condamnat declarațiile liderului partidului de guvernământ din Polonia, care a spus că țara sa ar fi dispusă să aibă arme nucleare americane pe teritoriul său și ar saluta o creștere cu 50% a numărului de soldați SUA în Europa.

Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat că un astfel de gest nu ar duce decât la creșterea tensiunilor.

13:09Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a susținut și el că trupele de invazie nu au nicio legătură cu ce s-a întâmplat în Bucha și că imaginile cu atrocitățile comise acolo sunt o ”înscenare”.

Între timp, pe rețelele de socializare face carieră o butadă foarte potrivită cu pozițiile Moscovei din ultimele săptămâni (și nu numai): ”Nu crede nicio informație până când Kremlinul nu o neagă”:

h2: Europenii vor să anunțe de urgență o nouă serie de sancțiuni

12:31Europa va discuta de urgență un nou val de sancțiuni contra Moscovei și se înmulțesc semnalele că ar putea fi vizate exporturile rusești de cărbune, gaze sau petrol.

12:03Inflația anuală din Turcia a sărit în martie la un nivel record al ultimilor 20 de ani, de 61,14%, alimentată de creșterea prețurilor la energie și la mărfuri ca urmare a conflictului dintre Rusia și Ucraina, care agravează impactul prăbușirii lirei la sfârșitul anului trecut.

11:50Ultimele estimări ale armatei ucrainene privind pierderile totale provocare forțelor de invazie:

11:44UE va discuta ”de urgență” noi sancțiuni contra Rusiei, a spus șeful diplomației europene, Josep Borrell

11:42BBC a realizat un material de o tristețe sfâșietoare despre o Irina, o femeie de lângă Kiev al cărei fiu a fost ucis de ruși:

11:30Deputatul ucrainean Yelyzaveta Yasko a spus că scenele de la Bucha sunt incredibile pentru secolul XXI și a avertizat că la Mariupol și în alte locuri ar fi putut avea loc atrocități și mai mari.

”Este devastator și ceva la care nu te poți adapta, nu poți accepta, dar, în același timp, se întâmplă în fiecare zi. Sunt din ce în ce mai multe victime și, dacă nu acționăm foarte hotărât în lume pentru a pune capăt acestui război, vom continua să vedem așa ceva”, a spus ea pentru Sky News.

Fost oligarh: Putin a „înnebunit” din cauza rezistenței ucrainenilor

11:21Primul semnal că Germania s-ar putea decupla de gazele naturale rusești, dat de ministerul Apărării de la Berlin

10:58Premierul polonez Mateusz Morawiecki spune că Germania este principalul obstacol în calea impunerii unor sancțiuni mai dure contra MOscovei

10:53Un fost oligarh spune că Vladimir Putin a „înnebunit” din cauza rezistenței ucrainenilor: „Acesta nu va fi ultimul său război, sunt absolut convins de asta”

10:45Mercenari Wagner au început să fie văzuți în Donețk, spune Christo Grozev de la cunoscutul site de investigații Bellingcat. Jurnalistul notează faptul că unii dintre aceștia i-au spus (în trecut) că sunt cu adevărat naziști, lucru cu adevărat ironic (în condițiile în care războiul a fost declanșat de Putin sub pretextul ”denazificării” Ucrainei.

10:20Volodimir Zelenski, așteptat să se adreseze azi Parlamentului României. Ce spune Marcel Ciolacu

Macron: Există indicii „foarte clare” că forțele ruse sunt responsabile de crime de război în Ucraina

09:59Președintele francez Emmanuel Macron a declarat luni că este nevoie de mai multe sancțiuni împotriva Rusiei, după ce Ucraina a acuzat forțele ruse de uciderea civililor în orașul ucrainean Bucha. Macron a spus pentru postul de radio France Inter că există „indicii foarte clare” care arată că forțele ruse sunt responsabile de crime de război în Ucraina.

Potrivit Financial Times, care citează Ambasadorii UE urmează să discute noi măsuri contra Moscovei miercuri, potrivit unui diplomat citat de Financial Times.

09:34Ministrul ucrainean al agriculturii a declarat luni că se așteaptă la „o recoltă destul de mare” în acest an și speră că Ucraina va putea exporta cereale, dar a avertizat că continuarea războiului ar însemna prețuri mai mari pentru toate țările. Mykola Solskyi a spus și că situația este „dificilă” în ceea ce privește combustibilul, care este necesar pentru culturile de primăvară.

09:20Ministerul de Externe al Rusiei pretinde că imaginile cu civili morți în orașul ucrainean Bucha au fost „comandate” de Statele Unite ca parte a unui complot pentru a da vina pe Rusia.

„Cine sunt maeștrii provocării? Bineînțeles că Statele Unite și NATO”, a declarat purtătoarea de cuvânt a ministerului, Maria Zaharova, într-un interviu la televiziunea de stat. Zakharova susține că reacția imediată a Occidentului față de imaginile cu civili morți indică faptul că povestea a făcut parte dintr-un plan de a păta reputația Rusiei.

Concentrarea rușilor pe frontul de est devine tot mai evidentă

08:36În informarea de luni dimineață, serviciile secrete militare britanice subliniază și ele schimbarea de orientare a trupelor de invazie către est, menționând și dislocarea în regiune de mercenari Wagner:

  • Forțele rusești continuă să se consolideze și să se reorganizeze în timp ce își reorientează ofensiva în regiunea Donbas din estul Ucrainei.
  • Trupele rusești, inclusiv mercenari de la compania militară privată Wagner, legată de statul rus, sunt mutate în zonă.

08:10Ultima evaluare a Institutului pentru Studiul Războiului: Trupele ucrainene curăță zona Kiev de ”orcii pierduți” din cauza retragerii dezordonate, va mai dura până cînd forțele rusești scoase din nord vor putea fi aruncate iar în luptă, iar trupele de invazie au probleme serioase și în est

07:51Corespondenta HotNews.ro Oxana Mihailova a fost în Bucha, orașul de lângă Kiev unde, potrivit autorităților ucrainene, armata rusă a omorât sute de civili înainte de a se retrage: Tristețe, speranță, femei care gătesc supă în fața blocului distrus: „E pământul nostru”

07:28Hartă cu situația războiului, ce include informațiile cunoscute până duminică noapte:

07:19Armata ucraineană tocmai și-a publicat raportul operațional de dimineață, susținând că Rusia a lansat o „mobilizare ascunsă” de aproximativ 60.000 de soldați pentru a reface unitățile pierdute în Ucraina. Statul major al forțelor armate ucrainene a adăugat că forțele ucrainene au zădărnicit șapte atacuri pe teritoriul din Donețk și Luhansk în ultimele 24 de ore.

06:00Biroul pentru drepturile omului al Națiunilor Unite a transmiscă au fost 3.455 de victime civile de la începutul războiului din Ucraina, pe 24 februarie, scrie BBC. Cifra include cele peste 1.400 de decese și peste 2.000 de răniți, dar numărul real este considerabil mai mare, a mai transmis agenția .

05:00Zelensky s-a adresat publicului de la festivitatea de decernare a Premiilor Grammy printr-un mesaj video înregistrat, cerându-le oamenilor să sprijine Ucraina fiecare după cum poate. „Care este opusul muzicii? Tăcerea orașelor în ruine și a oamenilor uciși”, a spus președintele Zelenski, înaintea intrării în scenă a lui John Legend, alături de artiștii ucraineni, Mika Newton și Lyuba Yakimchukt.Vezi aici intervenția video a președintelui Ucrainei:

01:00Imagini din satelit din Bucha arată un sanț de 13 de metri pe locul în care a fost descoperit o groapă comună.

00:39Explozii se aud și în Herson, scrie mass-media locală, potrivit Reuters.

00:20O serie de explozii au fost auzite în Odesa duminică seara târziu, potrivit martorilor Reuters.

Scurt rezumat, luni dimineață, al celor mai recente evenimente:

  • Uniunea Europeană ar trebui să ia în considerare interzicerea importurilor de gaze din Rusia, a declarat ministrul german al apărării Christine Lambrecht.
  • Rusia a negat acuzațiile conform cărora forțele sale ar fi ucis civili, spunând că totul e o „provocare” a Ucrainei, menită să perturbe discuțiile de pace. Ministerul de Externe al Kremlinului a declarat că Rusia solicită o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pe această temă. Ministerul rus al apărării a descris fotografiile și videoclipurile drept „o altă reprezentație organizată de regimul de la Kiev”.
  • Liderii mondiali condamnă crimele din Bucha și cer investigații independente. Președintele francez Emmanuel Macron, secretarul general al ONU António Guterres, cancelarul german Olaf Scholz, premierul britanic Boris Johnson și ambasadorul SUA la ONU Linda Thomas-Greenfield au condamnat public acțiunile Rusiei. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a descris crimele de la Bucha drept „un pumn în stomac” și s-a alăturat aliaților occidentali care au promis să-i tragă la răspundere pe autori.
  • Zelenskiy s-a adresat forțelor ruse numindu-i „ucigași”, „torționari” și „violatori” și a promis că toate „crimele” Rusiei vor fi urmărite penal.
  • Cel puțin 70% din Cernihiv a fost distrus de atacurile rusești, a declarat duminică primarul orașului. Vladyslav Atroșenko a spus că „consecințele” atacului au fost grave și le reflectă pe cele din alte orașe grav avariate din Ucraina, cum ar fi Bucha și Mariupol.
  • Capturarea Mariupolului rămâne un „obiectiv cheie” al invaziei ruse, a declarat Ministerul Apărării din Marea Britanie, în timp ce luptele grele continuă în orașul de sud-est.
  • Rusia își va atinge toate obiectivele „operațiunii sale militare speciale” din Ucraina și speră că Moscova și Kievul vor putea semna în cele din urmă un acord de pace, a spus Kremlinul, citat de agenția de presă Inferfax.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro