Sari direct la conținut

VIDEO Azovstal, ultimul bastion al apărării din Mariupol, bombardat de ruși / Comandant ucrainean: Atacă intenționat, cu toate tipurile de arme. Acolo se adăpostesc sute de femei și copii

HotNews.ro
cateva sute pana la cateva mii de luptatori ucraineni s-au refugiat in Uzina Azovstal , Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia
cateva sute pana la cateva mii de luptatori ucraineni s-au refugiat in Uzina Azovstal , Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Un comandant al regimentului Azov spune, într-un mesaj transmis pe Telegram liderilor lumii, că forțele ruse trag intenționat și „fără discernământ”, folosind toate tipurile de artilerie, asupra fabricii de oțel Azovstal din Mariupol, unde se adăpostesc sute de femei și copii, potrivit CNN. Azovstal este ultimul bastion al apărării ucrainene din orașul-port Mariupol, acolo aflându-se și trupele ucrainene care apără orașul.

Locotenent-colonelul Denys Prokopenko este comandantul uneia dintre unitățile ucrainene care apără orașul-port Mariupol, devastat de bombardamentele constante ale rușilor.

Prokopenko spune că cei care se adăpostesc în combinatul siderurgic, în subsoluri și buncăre, sunt „oameni de toate vârstele, femei, copii și familii ale apărătorilor Mariupolului”. Ei „și-au găsit acolo singurul adăpost disponibil, lângă soldații ucraineni care încă apără orașul de invadatorii ruși”.

  • „Forțele ruse și reprezentanții lor din Lugansk și Donețk știu despre civili și trag de bunăvoie asupra fabricii. Folosesc bombe cu cădere liberă, rachete, bombe de distrugere a buncărelor și toate tipurile de artilerie, atât terestre, cât și navale, pentru atacuri fără discernământ.
  • Teatrul orașului, maternitatea, școlile, grădinițele și casele au fost distruse de cei care acum oferă civililor evacuare și siguranță. Aceștia sunt aceiași oameni. Și nimeni nu îi crede”, a adăugat Prokopenko.

Ucraina a respins luni ultimatumul dat de armata rusă privind predarea militarilor săi care mai apără în Mariupol și cărora li s-a promis că vor rămâne în viaţă în schimbul depunerii armelor.

Mariupolul se confruntă cu o gravă catastrofă umanitară după invazia Rusiei, iar autorităţile locale au estimat că până la 20.000 de civili ar fi fost ucişi în urma bombardamentelor şi a asediului armatei ruse. Acum, Mariupol este devastat, fiind distruse aproape toate clădirile.

Înainte de invazie, Mariupolul (sud-estul Ucrainei) avea circa 400.000 de locuitori. Importanţa sa strategică ţine de faptul că acesta se află pe ruta între Crimeea, anexată de Rusia în 2014, şi zonele din estul Ucrainei, controlate de separatiştii proruşi.

–––––––––

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro