Rusia declară că nu intenționează să folosească arme nucleare „în acest stadiu” al războiului din Ucraina
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat marți că Moscova nu intenționează să folosească arme nucleare în războiul din Ucraina „în acest stadiu” al conflictului, relatează Kommersant.
Lavrov a făcut declarația în cadrul unui interviu acordat televiziunii India Today, afirmând că „în acest stadiu, luăm în considerare doar opțiunea armelor convenționale” când a fost întrebat cu privire la subiect.
Comentariul șefului diplomației ruse a venit după ce la sfârșitul săptămânii trecute William Burns, directorul CIA, a avertizat că Rusia ar putea recurge la utilizarea unor arme nucleare tactice în Ucraina dacă forțele sale convenționale vor continua să întâmpine probleme.
Burns a afirmat însă că deocamdată nu există semne că Rusia s-ar pregăti pentru o astfel de mutare.
Deși strategia nucleară oficială a Rusiei stipulează că armele nucleare pot fi folosite doar ca un răspuns la un atac echivalent din partea unei puteri străine sau a unei agresiuni cu arme convenționale care pune în pericol „însăși existența” statului rus, Moscova a trimis mesaje contradictorii în acest sens.
Rusia spune că n-are de gând să folosească arme nucleare dar amintește constant de ele
Încă de pe 27 februarie, când devenea aparent că forțele militare trimise în Ucraina nu vor fi capabile să își atingă rapid obiectivele trasate în primele zile ale invaziei, președintele Vladimir Putin a ordonat punerea în „alertă maximă” a forțelor de descurajare nucleară ale țării.
Ordinul transmis în timpul unei întruniri televizate cu comandanții forțelor armate rusești a părut să îl ia prin surprindere inclusiv pe ministrul Apărării Serghei Șoigu, capturi de ecran cu reacția acestuia în momentul transmiterii ordinului viralizându-se pe platformele social media.
Mass-media rusă de stat a început aproape imediat să vorbească despre posibilitatea utilizării armelor nucleare, punând în direct întrebări precum „Ce rost are această lume, dacă Rusia nu este în ea?”.
Dmitri Medvedev, fostul premier și președinte al Rusiei ce ocupă în prezent funcția de vicepreședinte al Consiliului de Securitate al țării, declara pe 26 martie că Rusia își rezervă dreptul de a folosi armele nucleare chiar și împotriva unui inamic care folosește doar arme convenționale.
Kremlinul vorbește despre arme nucleare în zona Baltică
Câteva zile mai târziu însă Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului dădea asigurări că Rusia nu intenționează să folosească arme nucleare în războiul din Ucraina, subliniind că nimeni nu se gândește la acest lucru la Moscova.
Însă pe 14 aprilie Rusia amintea din nou de arsenalul său nuclear, cel mai mare din lume, afirmând că nu se mai poate discuta despre o Mare Baltică fără arme nucleare în contextul discuțiilor privind intrarea Finlandei și a Suediei în NATO.
„Nu se mai poate vorbi despre un statut de zonă fără arme nucleare pentru Baltică – echilibrul trebuie restabilit”, declara Dmitri Medvedev, unul dintre aliații apropiați ai președintelui Vladimir Putin, la momentul respectiv.
Pe 25 februarie, la doar o zi după declanșarea invaziei din Ucraina, Moscova amenința cele două țări cu „repercusiuni militare grave” dacă încearcă să adere la Alianța Nord-Atlantică.
Citește ultimele evoluții din a 55-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.