Ce se întâmplă cu armele trimise în Ucraina? SUA nu prea știe / De ce se tem americanii
Statele Unite au puține modalități de a urmări aprovizionarea substanțială cu arme antitanc, antiaeriene și de alt tip pe care le-a trimis peste graniță în Ucraina, spun sursele CNN, un unghi mort care se datorează în mare parte lipsei de militari americani pe teren în această țară.
Este un risc conștient pe care administrația președintelui american Joe Biden este dispusă să și-l asume.
„Aceasta ar putea fi o problemă peste 10 ani, dar asta nu înseamnă că nu ar trebui să fie ceva la care să ne gândim”, a declarat Jordan Cohen, analist de apărare și politică externă la institutul CATO, care se concentrează asupra vânzărilor de arme.
Pe termen scurt, SUA consideră că transferul de echipamente în valoare de sute de milioane de dolari este vital pentru capacitatea ucrainenilor de a ține piept invaziei Moscovei.
Dar riscul, spun atât actualii oficiali americani, cât și analiștii din domeniul apărării, este că, pe termen lung, unele dintre aceste arme ar putea ajunge în mâinile altor armate și miliții pe care SUA nu au intenționat să le înarmeze.
„Avem informații pentru o perioadă scurtă de timp, dar când intră în ceața războiului, avem control aproape zero”, a declarat o sursă informată din serviciile de informații americane.
Neînarmarea Ucrainei reprezintă un risc mult mai mare
Atunci când a luat decizia de a trimite arme și echipamente în Ucraina de miliarde de dolari, administrația Biden a luat în calcul riscul ca unele dintre transporturi să ajungă în cele din urmă în locuri neașteptate, a declarat un oficial din domeniul apărării.
Dar în acest moment, a spus oficialul, administrația consideră că eșecul de a înarma în mod adecvat Ucraina reprezintă un risc mai mare.
Deoarece armata americană nu se află pe teren, SUA și NATO se bazează în mare măsură pe informațiile furnizate de guvernul ucrainean. În privat, oficialii recunosc că Ucraina este interesată în a oferi doar informațiile care le vor susține cazul pentru mai mult ajutor, mai multe arme și mai multă asistență diplomatică.
„Este un război – tot ceea ce fac și spun în mod public este conceput pentru a-i ajuta să câștige războiul. Fiecare declarație publică este o operațiune de informare, fiecare interviu, fiecare apariție difuzată de Zelensky este o operațiune de informare”, a declarat o altă sursă familiarizată cu serviciile secrete occidentale.
„Asta nu înseamnă că greșesc în niciun fel când o fac”, spune el.
Totuși, o sursă din Congres a subliniat că, deși SUA nu se află pe teren în Ucraina, SUA dispune de instrumente pentru a afla ce se întâmplă dincolo de ceea ce spun ucrainenii, menționând că SUA utilizează pe scară largă imaginile din satelit și că atât armata ucraineană, cât și cea rusă par să folosească echipamente de comunicații comerciale. (integral pe CNN)
Referințe:
- Dilema Occidentului: Ce ajutor militar trebuie oferit Ucrainei pentru a ieși bine din război
- Cât de mult poate ajuta NATO Ucraina fără a declanșa al treilea război mondial
___