Sari direct la conținut

Institutul pentru Studiul Războiului: Capacitatea rușilor de a încercui mari forțe ucrainene rămâne sub semnul întrebării / Trupele de invazie intensifică ”măsurile de filtrare” din teritoriile ocupate

HotNews.ro
Institutul pentru Studiul Războiului: Capacitatea rușilor de a încercui mari forțe ucrainene rămâne sub semnul întrebării / Trupele de invazie intensifică ”măsurile de filtrare” din teritoriile ocupate

Forțele rusești au făcut miercuri progrese minore, dar constante, atât din Izium, cât și în asalturile continue de-a lungul liniei de contact din estul Ucrainei, spune Institutul pentru Studiul Războiului în ultima evaluare a situației din Ucraina.

Forțele rusești au cucerit mai multe orașe mici direct la vest de Izium în ultimele 24 de ore. În timp ce această linie de înaintare îndepărtează forțele rusești de obiectivul lor principal din regiunile Donețk și Luhansk, acestea intenționează probabil să surclaseze pozițiile defensive ucrainene pe autostrăzile spre Barvinkove și Slovyansk.

Trupele rusești au făcut mai multe progrese mici în estul Ucrainei; concentrarea tot mai mare a mijloacelor de artilerie ale Rusiei permite probabil aceste progrese tactice.

Forțele rusești avansează metodic în mai multe sectoare, dar nu au realizat progrese notabile.

Capacitatea forțelor ruse de a încercui grupuri mari de forțe ucrainene rămâne sub semnul întrebării.

Rusia ar putea implica Transnistria în invazia din Ucraina

Kremlinul a continuat să se pregătească pentru un probabil atac cu rachete sub steag fals împotriva teritoriului moldovean Transnistria, ocupat ilegal de forțele rusești.

Reprezentanții ruși din Transnistria au afirmat în mod fals că forțele ucrainene se pregătesc să atace Transnistria, iar serviciile de informații ucrainene au raportat că forțele rusești se pregătesc să efectueze un atac cu rachete asupra Transnistriei și să dea vina pe Ucraina.

Forțele ruse și transnistrene și-au sporit, de asemenea, gradul de pregătire pentru posibile operațiuni în ultimele 24 de ore.

Este posibil ca Rusia să intenționeze să implice Transnistria în războiul din Ucraina pentru a utiliza forțele de rezervă (limitate) ale Transnistriei sau pentru a lansa atacuri și a bombarda Ucraina de pe teritoriul transnistrean.

Kremlinul ar putea alternativ să încerce să destabilizeze Moldova însăși pentru a crește tensiunile în Moldova și în România vecină și pentru a exercita o presiune suplimentară asupra NATO, încercând eventual să reducă sprijinul militar occidental acordat Ucrainei fie prin devierea forțelor NATO către România, fie prin amenințarea cu o escaladare mai amplă.

Trupele Moscovei intensifică ”măsurile de filtrare” din teritoriile ocupate

Forțele rusești intensifică „măsurile de filtrare” în teritoriile ocupate și răpesc cetățeni ucraineni, probabil pentru a fi folosiți în viitoarele schimburi de prizonieri.

Direcția principală de informații a Ucrainei (GUR) a raportat la 27 aprilie că forțele rusești desfășoară „măsuri de filtrare” pe scară largă în regiunile Harkov, Zaporojie, Herson, Nikolaev, Luhansk și Donețk.

„Filtrarea” vizează bărbați de vârstă militară, foști militari și membri ai forțelor de ordine și activiști pro-ucraineni pentru interogare, tortură și posibile execuții.

GUR a raportat că forțele rusești expediază, în plus, ostatici ucraineni în Crimeea pentru a ” alimenta fondul pentru schimburi”, încercând să aibă civili ucraineni pentru viitoare schimburi cu cu prizonieri militari ruși.

GUR a speculat, în plus, că forțele rusești s-ar putea pregăti să folosească civili ucraineni pentru a înfățișa prizonieri de război în cadrul festivităților de Ziua Victoriei din 9 mai, menționând că forțele rusești au desfășurat eforturi de propagandă similare în Donețk în 2014.

Ucrainenii vor continua probabil să lovească peste graniță, afectând logistica rusă

Forțele ucrainene au efectuat probabil atacuri cu drone sau, posibil, cu rachete asupra centrelor logistice rusești din Belgorod și Voronej la 27 aprilie.

Sursele rusești și mass-media sociale au raportat multiple explozii la începutul zilei de 27 aprilie, despre care consilierul prezidențial ucrainean Mihail Podolyak a admis în mod indirect, că au fost lovituri ucrainene, declarând că orașele rusești nu pot evita efectele invaziei Ucrainei și că „dezarmarea depozitelor din Belgorod-Voronej este un proces natural.”

Forțele ucrainene vor efectua probabil și alte lovituri transfrontaliere pentru a perturba logistica rusă, pe care Kremlinul le va încadra probabil în mod fals ca fiind o escaladare sau cumva o crimă de război.

Concluzii cheie ale evaluării de la Institutul pentru Studiul Războiului

  • Loviturile concentrate de artilerie permit probabil avansuri limitate ale Rusiei în estul Ucrainei, deși forțele rusești continuă să lupte pentru a străpunge apărarea ucraineană pregătită.
  • Forțele ruse au canalizat întăriri suplimentare și unități de rachete tactice pe frontul Izium și au făcut progrese minore.
  • Trupele de invazie încearcă probabil să ocolească forțele ucrainene pe drumul spre Barvinkove, avansând direct spre vest înainte de a pivota spre sud în zilele următoare.
  • Bombardamentele intense ale Rusiei și asalturile continue nu au adus progrese împotriva apărătorilor ucraineni în uzina Azovstal din Mariupol, chiar dacă se pare că forțele rusești se pregăteau să organizeze un turneu de presă în zonele ocupate ale orașului joi.
  • Forțele ruse din jurul Hersonului se pregătesc probabil pentru o nouă ofensivă pentru a captura întreaga regiune Herson în zilele următoare, dar contraatacurile ucrainene continuă să perturbe operațiunile rusești în zonă. Forțele de ocupație au continuat pregătirile pentru a anunța crearea unei „Republici Populare Herson”, pe fondul unei rezistențe ucrainene extinse.
  • Este posibil ca Moscova să se pregătească fie să aducă Transnistria în războiul din Ucraina, fie să destabilizeze Moldova însăși pentru a exercita o presiune suplimentară asupra NATO.

Ziua 64 a războiului din Ucraina este LIVE aici pe HotNews.ro

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro