Sari direct la conținut

Biserica Ortodoxă Ucraineană își declară independența deplină față de Rusia

HotNews.ro
Manastirea Sf Mihail Kiev, Foto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia
Manastirea Sf Mihail Kiev, Foto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

Biserica Ortodoxă Ucraineană, afiliată până acum Moscovei, a anunțat vineri că se va rupe de Rusia după ce aceasta a invadat Ucraina, declarând „independența sa deplină” față de autoritățile spirituale ruse, o inițiativă istorică, relatează AFP.

„Nu suntem de acord cu Patriarhul Moscovit Kiril (…) în ceea ce privește războiul din Ucraina”, a explicat într-un comunicat de presă Biserica Ucraineană, la finalul consiliului consacrat „agresiunii” împotriva țării și care a pronunțat „deplină independență și autonomie a Bisericii Ortodoxe Ucrainene”.

„Consiliul condamnă războiul ca pe o încălcare a poruncii lui Dumnezeu „Să nu ucizi!” și exprimă condoleanțe tuturor celor care au suferit în război”, a spus biserica.

Filiala moscovită a Bisericii Ortodoxe Ucrainene a fost până acum subordonată patriarhului rus Kirill, care și-a exprimat clar sprijinul pentru ofensiva președintelui rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

Potrivit Bisericii Ucrainei, relațiile sale cu conducerea sa din Moscova fuseseră „complicate sau inexistente” de când legea marțială a fost declarată în Ucraina.

Această inițiativă este a doua schismă ortodoxă din Ucraina în câțiva ani. O parte a Bisericii ucrainene s-a rupt deja de Moscova în 2019 din cauza rolului Kremlinului în țară.

Invazia decisă de Vladimir Putin și sprijinul lui Kirill pentru război pusese Biserica Ucraineană, încă atașată Moscovei, într-o situație din ce în ce mai insuportabilă.

Sute de preoți săi semnaseră recent o scrisoare deschisă prin care au cerut ca patriarhul Kirill să fie judecat de un tribunal religios din cauza pozițiilor sale în conflict.

Ucraina este centrală pentru Biserica Ortodoxă Rusă, dintre care unele dintre cele mai importante mănăstiri sunt situate în această țară.

Urmărește LIVE AICI toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 93

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro