ANALIZĂ Ce înseamnă pentru Ucraina capturarea Severodonețkului de către Rusia / Analist rus: „Timpul lucrează împotriva Rusiei”
Pierderea orașului Severodonețk de către forțele ucrainene după săptămâni de lupte crâncene din sud-estul țării este mult mai semnificativă și simbolică pentru Rusia decât pentru Ucraina, au declarat analiști militari pentru Al Jazeera și Institutul pentru Studiul Războiul (ISW).
„Menținerea pozițiilor făcute praf timp de mai multe luni doar de dragul de a rămâne acolo nu are sens”, a declarat vineri guvernatorul regional Serghei Haidai în timp ce militarii ucraineni abandonau orașul din regiunea Luhansk.
Bombardamentele intense ale Rusiei au distrus aproape toate pozițiile de apărare ale forțelor ucrainene din zonă, dar căderea orașului aproape distrus este nesemnificativă, a declarat un expert militar de top.
„Este o pierdere minoră, mai există încă Lisiciansk [orașul vecin controlat de Ucraina], iar Severodonețk și-a îndeplinit în mare parte scopul”, a declarat pentru Al Jazeera Ihor Romanenko, fost șef adjunct al Statului Major al forțelor armate ucrainene.
Kremlinul trâmbițează preluarea Severodonețkului pentru că a rămas unul dintre puținele orașe controlate de ucraineni în Luhansk, una dintre cele mai mici și mai sărace regiuni din Ucraina, care a fost preluată parțial de separatiștii pro-ruși în 2014.
Cu toate acestea, cucerirea întregii regiuni Luhansk – care pare iminentă după potențiala cădere a orașului Lisiciansk – nu va aduce victoria pe care o dorește președintele rus Vladimir Putin.
„Există o componentă geopolitică pentru ruși, este un centru districtual în partea neocupată a Luhanskului. Dar vom trece și prin asta, suntem mai interesați de aspectul militar”, a declarat Romanenko.
Ihor Romanenko (Facebook IR)
Victoria revendicată de Rusia în Luhansk a fost atât de importantă pentru Moscova încât aceasta a ordonat redistribuirea trupelor sale din regiunea sudică ocupată Herson și din Zaporijia, parțial ocupată, unde forțele ucrainene recuperează teren, a mai spus Romanenko.
Analiștii occidentali și ruși sunt de acord cu el.
„Pierderea orașului Severodonețk este o pierdere pentru Ucraina în sensul că orice teren capturat de forțele rusești este o pierdere – dar bătălia de la Severodonețk nu va fi o victorie decisivă a Rusiei„, a concluzionat la 24 februarie Institutul pentru Studiul Războiul (ISW), un think tank american care urmărește îndeaproape războiul de când a început exact acum patru luni, la 24 februarie.
Ce urmează pentru cele două forțe armate combatante
Ucraina se va apăra în adâncime și va măcina forțele ruse
Forțele ucrainene își vor menține probabil apărarea în jurul Lisiciansk, vor continua să epuizeze trupele rusești după căderea Severodonețk-ului și vor ocupa terenuri mai înalte în Lisiciansk, ceea ce le-ar putea permite să respingă atacurile rusești pentru o perioadă de timp, dacă rușii nu reușesc să le încercuiască sau să le izoleze, spune ISW în ultimul său raport.
Încă de la începutul războiului, ucrainenii au ales să reziste, uneori până la ultimul om, în puncte strategice cheie. Deoarece războiul este în beneficiul apărării, această tactică a încetinit adversarul, chiar și cu un cost uman exorbitant.
„Să lupți inteligent în contextul actual înseamnă să treci la o poziție defensivă”, scria în urmă cu o săptămână fostul colonel francez Michel Goya.
Pentru ucraineni, „trebuie să vă apărați în adâncime, acceptând să pierdeți teren în față pentru a vă proteja forțele, făcându-i pe ruși să plătească scump în oameni și timp pentru fiecare kilometru pătrat câștigat”.
Soldati ucraineni trăgând cu un tun pe front Foto: Hotnews
Traversarea râurilor
Trupele ruse din Severodonețk vor trebui, de asemenea, să finalizeze traversarea râurilor dinspre est, ceea ce va necesita timp și efort suplimentar.
Severodonețk se află pe râul Siverski Doneț, pe care rușii au încercat fără succes să îl traverseze de mai multe ori – cu pierderi grele de efective și vehicule blindate.
Șeful Republicii Populare Luhansk (LNR), Leonid Pasechnik, a afirmat că forțele rusești vor încercui complet Lisiciansk în următoarele două sau trei zile, după ce vor bloca complet liniile de comunicații terestre ucrainene (GLOC).
Rușii nu au reușit însă să asigure accesul la GLOC-urile ucrainene de-a lungul autostrăzii Hirske-Lisiciansk prin străpungerea Hirske la 24 iunie, dar forțele rusești vor trebui să taie rutele logistice ucrainene din Bakhmut și Siversk pentru a izola complet Lisiciansk.
Este probabil ca forțele rusești să se confrunte cu dificultăți în finalizarea unei încercuiri mai mari în jurul Lisiciansk din cauza unei traversări eșuate a râului în Bilohorivka, la nord-vest de oraș, la începutul lunii mai.
Forțele ucrainene vor efectua probabil o retragere deliberată din Lisiciansk dacă forțele ruse vor amenința bastioanele ucrainene din zonă.
Rușii mizează pe artilerie
„Rușii pot avansa atâta timp cât sunt acoperiți de foc de artilerie. În caz contrar, devine foarte periculos și pentru ei”, a declarat Alexander Grinberg, analist la Jerusalem Institute for Security and Strategy (JISS), amintind de dorința lor de „a evita contactul direct” cu inamicul.
Spargerea frontului și pătrunderea rapidă ar necesita, de asemenea, o mobilizare materială și umană de care Moscova nu este neapărat capabilă.
„Nu este prevăzută nicio soluție pentru a gestiona deficitul de resurse umane din partea Rusiei. Atâta timp cât Moscova nu anunță o mobilizare generală, progresele sale vor continua să fie lente, iar războiul va fi lung”, continuă Alexander Grinberg.
sursă: ISW
Un analist de la firma britanică de securitate privată Janes se așteaptă ca luptele să continue și forțele rusești „să avanseze în curând pentru a înconjura Lisiciansk și pentru a crește presiunea asupra Bakhmut și Sloviansk”, spre râul Nipru, la vest.
„Este un moment deosebit de dificil pentru Ucraina”, spune Ivan Klyszcz, cercetător la universitatea estoniană din Tartu, descriindu-i pe protagoniști ca fiind la fel de obosiți și suferind de probleme de aprovizionare.
„Suntem departe de un impas, dar nu mă aștept la nicio schimbare față de situația actuală: lupte lente și costisitoare pe toate fronturile”, spune el.
Consecințele economice imediate ale pierderii întregului Luhansk sunt minime
Nucleul industrial al Luhanskului, cu zeci de fabrici, centrale electrice și mine de cărbune, se află sub controlul rebelilor din 2014, în timp ce partea controlată de Kiev era în mare parte teren agricol.
Singurele zone industriale de acolo erau uzinele chimice și de celuloză din Severodonețk, Lisiciansk și orașul Rubijne, care au fost preluate la începutul lunii mai.
Uzinele aproape că au încetat să mai funcționeze din cauza ostilităților și a schimbării liniei frontului, a declarat analistul Aleksey Kushch, cu sediul la Kiev.
„Efectul economic este minuscul”, a declarat el pentru Al Jazeera.
Pierderea orașului Mariupol, care a servit drept capitală administrativă a părții controlate de ucraineni din Donețk, a avut consecințe mult mai mari, deoarece orașul era un port maritim crucial și avea două oțelării gigantice care reprezentau o parte însemnată din producția de oțel a Ucrainei, a spus el.
Între timp, luptele de la Severodonețk au arătat că forțele ucrainene ar putea ajunge în curând la paritate cu trupele rusești, deoarece Moscova pierde rezerve, moral și armament fiabil.
„Sunt epuizați”, a declarat expertul militar Romanenko despre ruși.
Aanalistul Pavel Luzin (Twitter)
„Timpul lucrează împotriva Rusiei”
De asemenea, două luni de lupte intense au decimat semnificativ forțele rusești din Severodonetsk, unde populația de dinainte de război era de aproximativ 100.000 de locuitori.
„Ucraina a doborât o bună parte din trupele rusești și s-a retras”, a declarat pentru Al Jazeera Pavel Luzin, un expert în Rusia al Fundației Jamestown, un think tank din Washington, DC.
Pentru unii observatori, perspectivele pe termen lung ale Moscovei în acest război nu par promițătoare din cauza pierderilor grele și a forței de muncă demoralizate, pe fondul sancțiunilor occidentale care împiedică producția de armament de înaltă precizie.
„Timpul lucrează împotriva Rusiei [pentru că] potențialul său militar este în mare parte de neînlocuit”, a spus el.
surse: Al Jazeera și Institutul pentru Studiul Războiul (ISW).