Sari direct la conținut

FOTO ​​„Vrem să trăim”. Cum au părăsit apărătorii ucraineni Severodonețkul cu barca în mijlocul nopții

HotNews.ro
Soldați ucraineni în tranșee, Foto: Anatolii STEPANOV / AFP / Profimedia
Soldați ucraineni în tranșee, Foto: Anatolii STEPANOV / AFP / Profimedia

Unul dintre ultimii apărători ucraineni din Severodonețk a povestit pentru Reuters că s-a retras din oraș într-o barcă, supărat că pleacă după ce a rezistat săptămâni întregi atacului rusesc asupra orașului din estul Ucrainei, dar fericit că este în viață, în timp ce el și alții au traversat râul cu barca.

Forțele rusești au ocupat în totalitate orașul din estul frontului sâmbătă, au declarat ambele părți, confirmând cel mai mare eșec al Kievului pe câmpul de luptă de mai bine de o lună, după unele dintre cele mai sângeroase lupte din război.

„A fost o rușine, desigur, pentru că s-au depus multe eforturi pentru a-l apăra, a durat luni de zile”, a declarat Danilo, un soldat de 24 de ani care a spus că a fost printre aproape ultimii care au plecat.

„Dar nu suntem prea supărați, deoarece și noi vrem să trăim”.

Danilo și un alt soldat, Anton, care a plecat și el în ultimele zile, au povestit retragerea lor peste râul Donețk pentru Reuters.

Soldații ucraineni și-au spus povestea în Sloviansk, un oraș situat la aproximativ 60 km vest de Severodonețk, care a devenit acum unul dintre bastioanele cheie ale Ucrainei pentru apărarea zonei industriale din Donbas, pe care asaltul Rusiei se concentrează să o captureze.

„Retragerea a fost în cea mai mare parte în întuneric pentru siguranță. Locațiile punctelor de trecere au fost schimbate în mod constant pentru că au fost de asemenea bombardate”, a declarat Danilo.

El a precizat că, din câte știe, nimeni nu a fost ucis în timpul retragerii.

Au vrut să evite un nou Azovstal

Apărătorii din Severodonețk s-au temut că se poate întâmpla istoria din Mariupol, când a fost încercuit combinatului siderurgic Azovstal , unde sute de luptători ucraineni s-au ascuns înainte de a se preda în cele din urmă.

Și la Severodonețk forțele ucrainene au fost, de asemenea, împinse într-o zonă industrială, în cea a uzinei chimice Azot.

„Erau o mulțime de civili, soldați și totul se îndrepta spre noi fiind încercuiți”, a declarat Anton, acuzând armata rusă că folosește tactici de „pământ pârjolit”.

„Dacă ar fi fost doar infanterie și un asalt, am fi putut totuși să ne apărăm, dar tactica lor este să distrugă toate clădirile, să distrugă tot ce există și noi pur și simplu să nu avem unde să ne fortificăm, unde să ducem un război pozițional, unde să ne apărăm”, a spus Anton.

„Ei doar ne testează rezistența. Nu există explicații logice pentru acțiunile lor, dar pur și simplu ne epuizează, aceasta este întreaga lor tactică”, a mai soldatul ucrainean.

„Este greu să te retragi”

Anton a declarat pentru Reuters că apărătorilor li s-a ordonat să se retragă deoarece, din cauza pierderilor grele, nu mai avea rost să reziste.

Soldatul ucrainean care a scăpat din Severodonețk crede că forțele rusești au suferit pierderi mult mai mari.

„Când lupți pentru fiecare stradă, fiecare bucată din acest pământ devine propria ta casă și lupți pentru tot. Este greu să iei decizia de a te retrage, dar acesta este ordinul și înseamnă că asta este ceea ce trebuie să faci”, a spus Anton.

––––––––––-

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro