Sari direct la conținut

„Salvăm pe toată lumea”: Ce spun avocații ruși care îi apără pe soldații ce nu vor să lupte în Ucraina

HotNews.ro
Soldați ruși, Foto: Dreamstime.com
Soldați ruși, Foto: Dreamstime.com

Mai mulți avocați și activiști din Rusia le-au relatat jurnaliștilor de la The Moscow Times cum îi ajută pe soldații ruși să evite serviciul militar în contextul în care mulți dintre aceștia nu vor să meargă să lupte în Ucraina.

Pentru avocatul Andrei Rincino fiecare zi începe cu sortarea zecilor de mesaje primite de la soldații ruși și familiile lor. Fiecare mesaj este diferit dar toți vor același lucru: sfaturile avocatului despre cum să plece din armata rusă sau să evite trimiterea în Ucraina.

„În urmă cu câteva săptămâni unul dintre urmăritorii mei [de pe social media] mi-a scris că fiul ei și unii dintre ceilalți camarazi ai săi și-au înmânat demisiile. O sută de oameni au demisionat simultan”, afirmă el, care este de asemenea președinte al Fundației Bureatia Liberă, o organizație anti-război fondată de membri ai comunității buriaților din Siberia.

Etnicii buriați, unul dintre cele mai mari grupuri indigene din Siberia, ar fi înregistrat printre cele mai mari pierderi în timpul „operațiunii militare speciale” declanșate de președintele Vladimir Putin pe 24 februarie, potrivit unei anchete publicate la sfârșitul lunii aprilie de jurnaliștii de la Mediazona.

Serghei Gaidai, șeful administrației militare ucrainene din Lugansk, afirma pe 10 iunie că armata rusă a retras soldații buriați ce luptau în Severodonețk deoarece aceștia „cădeau ca muștele” și că „că nu suportă lupta cu apărătorii ucraineni”.

Soldații ruși care refuză să lupte în războiul Moscovei

Mii de soldați ruși și membrii ai Gărzii Naționale au refuzat să fie trimiși în luptă în Ucraina după declanșarea războiului la sfârșitul lunii februarie, Institutul pentru Studiul Războiului din SUA notând în evaluarea pe care a publicat-o pe 9 iunie că unele birouri de înrolare militară falsifică rezultatele examenelor medicale obligatorii administrate în timpul perioadei de recrutare de vară pentru a maximiza numărul de recruți.

Aceștia sunt ajutați de o mână de avocați, ONG-uri și activiști cu pregătire juridică. Insistența Kremlinului de a numi războiul o „operațiune militară specială” și decizia de a nu decreta mobilizarea generală înseamnă că, teoretic, refuzul de a lupta urmează un proces juridic relativ simplu.

Pentru a evita să fie trimiși într-o zonă de război, militarii trebuie doar să pretindă „convingeri anti-război”, potrivit lui Rincino.

Însă pentru soldații ruși și membrii Gărzii Naționale, de regulă folosită pentru menținerea ordinii publice în Rusia, asta înseamnă desființarea contractelor de către autoritățile militare fără posibilitatea de a se întoarce în rândul forțelor armate. Însă unii dintre ei au angajat avocați pentru a încerca să își păstreze locul de muncă, doar să nu fie trimiși în Ucraina.

Avocații din Rusia care i se opun lui Vladimir Putin

Mihail, un avocat din regiunea Krasnodar din sudul țării, a acceptat să preia cazul a 12 membri ai Gărzii Naționale care au fost concediați după ce au refuzat să ia parte la invadarea Ucrainei.

O investigație a jurnaliștilor de la The Guardian relata la sfârșitul lunii mai despre cazul a 115 de militari ai Rosgvardia concediați din cauza refuzului de a fi trimiși să lupte împotriva ucrainenilor.

Mihail, un critic vocal al Kremlinului și a războiului din Ucraina, a relatat că a fost agresat de unii membrii ai Gărzii Naționale în timpul unor proteste antiguvernamentale dar că, în pofida acestui lucru, a fost fericit să preia cazul soldaților care au refuzat să lupte.

„Pentru noi nu contează dacă [persoana] a fost pro-Putin în trecut. Suntem ca doctori, salvăm pe toată lumea”, spune și Rincino.

Organizația sa a anunțat luni că 150 de soldați buriați s-au întors acasă după ce au refuzat să meargă în Ucraina.

Rusia nu a făcut publice date despre numărul militarilor săi care au refuzat să ia parte la „operațiunea militară specială” însă avocații estimează că este de ordinul miilor.

Autoritățile responsabile de recrutarea militară au lansat în schimb o mobilizare „mascată”, oferind salarii impresionante pentru nivelul din Rusa celor care se înrolează în forțele armate.

Rincino spune că presiunile puse de autorități asupra colegilor săi sunt „enorme” dar că deocamdat nimeni nu intenționează să renunțe.

Urmărește ultimele evoluții din a 139-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro