Sari direct la conținut

PIB-ul Rusiei a scăzut cu 4% în trimestrul al doilea, sub apăsarea sancțiunilor Occidentului (estimare oficială)

HotNews.ro
Ruble rusesti, Foto: Hossein Lohinejadian / Alamy / Profimedia Images
Ruble rusesti, Foto: Hossein Lohinejadian / Alamy / Profimedia Images

Produsul intern brut (PIB) al Rusiei s-a contractat cu 4% în al doilea trimestru față de aceeași perioadă din 2021, potrivit unei estimări statistice oficiale publicate vineri, ceea ce arată impactul sancțiunilor economice împotriva Moscovei, scrie AFP.

PIB-ul a fost de „96% (din valoarea sa) în aceeași perioadă din 2021, potrivit estimărilor preliminare”, a precizat agenția de statistică Rosstat într-un comunicat, adăugând că o evaluare mai cuprinzătoare va fi publicată pe 9 septembrie.

Acestea sunt primele cifre de creștere economică pe un trimestru în Rusia furnizate de Rosstat de la lansarea de către Moscova a ofensivei împotriva Ucrainei, la sfârșitul lunii februarie.

În urma invaziei, țările occidentale au impus sancțiuni grele Moscovei, care apasă asupra economiei rusești.

În timp ce PIB-ul rusesc a crescut cu 3,5% față de anul precedent în primul trimestru din 2022, potrivit Rosstat, țara se află acum într-o perioadă de recesiune.

Banca Centrală a Rusiei a declarat vineri că se așteaptă ca PIB-ul să se contracte între 4% și 6% în 2022, apoi între 1% și 4% în 2023, înainte de a crește din nou din 2024.

„Scăderea PIB-ului va atinge punctul minim în primele șase luni din 2023”, a declarat vineri viceguvernatorul băncii centrale, Alexei Zabotkin.

„Economia se îndreaptă spre un nou echilibru pe termen lung (…) Odată cu transformarea economiei, creșterea va fi reluată”, a adăugat el.

Sancțiunile occidentale, care au vizat în special sectoarele energetic și bancar, au afectat puternic economia rusă, cu impact asupra lanțurilor de aprovizionare și a exporturilor.

În aprilie, inflația a atins cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii, înainte de a încetini. Cu toate acestea, ea rămâne ridicată, ajungând la +15,10% în iulie, pe parcursul unui an.

–––––

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro