Ucraina are reușite neașteptate în contraofensiva surpriză din regiunea Harkov. Cât teritoriu a reușit să recupereze și de ce se tem rușii – analiză ISW
Trupele ucrainene din regiunea Harkov profită probabil de relocarea forțele rusești către axa sudică pentru a desfășura o contraofensivă surpriză și foarte eficientă, în apropiere de orașul ocupat Izium, se arată în cea mai recentă analiză a Institutului pentru Studiul Războiului.
Militarii ucraineni au surprins forțele rusești pentru a avansa cel puțin 20 de km în interiorul teritoriului ocupat de ruși în estul regiunii Harkov, reușind să recupereze miercuri 400 de km pătrați.
Rușii au încercat să reziste contraofensivei, însă este foarte probabil ca numărul acesta să fi fost prea mic ca să reziste deoarece mai multe forțe au fost relocate pentru a sprijini eforturile de a captura restul regiunii Donețk și pentru a ajuta pe axa sudică.
Contraofensiva Ucrainei din regiunea Herson au forțat militarii ruși să se concentreze pe zona de sud și au permis trupelor ucrainene să lanseze contraatacuri foarte eficiente în zona Izium, ocupată de ruși.
Bloggeri militari ruși sunt îngrijorați că prin contraatacurile din zona Izium trupele Moscovei vor fi izolate iar ucrainenii vor recuceri porțiuni mari de teritoriu.
Aceștia cred că de fapt contraofensiva din Herson este o diversiune pentru acțiunile din regiunea Harkov, care demoralizează cu succes forțele Kremlinului.
De asemenea, forțele ucrainene au continuat loviturile asupra nodurilor logistice rusești, a echipamentelor, a rețelelor de transport și a punctelor de comandă și control din regiunea Herson.
În acelaști timp, forțele rusești au efectuat atacuri terestre la nord de orașul Harkov, la nord-vest de Sloviansk, la nord-est de Siversk, la sud și nord-est de Bakhmut și la nord-vest de orașul Donețk.
Kievul a anunțat „vești bune” din Harkov
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat miercuri seară „vești bune” din regiunea Harkov, spunând că unele așezări au fost recuperate de ucraineni de la forțele ruse.
Liderul de la Kiev nu a menționat în ce localități flutură din nou steagul Ucrainei.
”Nu este momentul acum să numim aşezările în care steagul ucrainean se întoarce. Dar este momentul să mulţumim Brigăzii 25 Aeropurtate, Brigăzii Mecanizate 92 şi Brigăzii Aeropurtate de Asalt 80 pentru curajul lor şi eroismul arătat în misiunile de luptă”, a declarat miercuri seară Zelenski, notează news.ro.
Preşedintele ucrainean şi-a exprimat recunoştinţa şi pentru Brigada 406 Artilerie, pentru ”loviturile cu succes extrem” în zonele unde ocupanţii sunt concentraţi în sudul ţării, şi pentru Brigada 60 Infanterie, care avansează constant.
”Fiecare succes al armatei noastre într-o direcţie sau alta schimbă situaţia generală pe întreaga linie a frontului în favoarea Ucrainei. Cu cât este mai greu pentru ocupanţi, cu cât mai multe pierderi au, cu atât mai bune vor fi poziţiile apărătorilor noştri din Donbas, cu atât mai sigură va fi apărarea la Zaporojie, Mykolaiv şi în oraşele din regiunea Dnipropetrovsk, cu atâ mai repede vom putea elibera regiunea Azov şi întregul sud”, a adăugat Zelenski.
Pentagonul spune că Ucraina face „progrese lente, dar semnificative”
Un înalt oficial al Pentagonului a declarat miercuri că forţele ucrainene fac ”progrese lente, dar semnificative” pe câmpul de luptă şi în prezent se descurcă în sud mai bine decât o face Rusia, notează AFP și Agerpres.
”Suntem încă la început. Cred că ucrainenii fac progrese lente, dar semnificative. Şi vom vedea cum se vor desfăşura lucrurile”, a declarat subsecretarul pentru politica de apărare Colin Kahl în cadrul unui eveniment găzduit de Defense News.
”Dar cu siguranţă cred că, în acest moment, în sud lucrurile merg mai bine pentru partea ucraineană decât pentru partea rusă”, a adăugat oficialul american.
Regiunea Harkov a fost parţial ocupată de armata rusă de la începutul invaziei, pe 24 februarie. Oraşul Harkov, al doilea ca mărime din Ucraina, este în mod regulat vizat de bombardamente soldate cu morţi, dar forţele Moscovei nu au reuşit niciodată să îl cucerească.
___
Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro