Sari direct la conținut

Un britanic considerat mercenar, mort în detenție în Donețk, ar fi fost victima unei „torturi de nedescris”

HotNews.ro
​Dmitro Kuleba, Foto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia
​Dmitro Kuleba, Foto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Paul Urey, un britanic care oferea asistenţă umanitară în Ucraina, care a murit la începutul lunii iulie, în timp ce era deținut de separatiștii pro-ruși din Doneţk, considerându-l „mercenar”, ar fi suferit „torturi de nedescris”, a afirmat ministrul ucrainean de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, transmite BBC.

Paul Urey, în vârstă de 45 de ani, a murit în detenţie în iulie, după ce a fost capturat de separatiştii pro-ruşi. Acesta era considerat „mercenar” și era ţinut prizonier în auto-proclamata republică separatistă Doneţk din Ucraina.

Marea Britanie l-a prezentat ca un lucrător umanitar şi a spus că Rusia trebuie să fie făcută răspunzătoare pentru moartea lui.

Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a afirmat că ruşii au returnat acum corpul acestuia cu ”semne ale unei posibile torturi de nedescris”, fără a oferi mai multe detalii.

El a condamnat reţinerea şi torturarea civiilor ca o crimă de război, promiţând să ”îi identifice pe autorii acestei crime şi să-i tragă la răspundere”.

Ce se știe despre cetățeanul britanic Paul Urey

Urey, care era din Warrington, Cheshire, a fost reţinut la un punct de control în apropiere de oraşul din sud-est Zaporojie în aprilie, fiind acuzat că este mercenar.

După anunţul morţii sale, mama sa a declarat pentru BBC că a fost ”foarte necăjită” când a auzit de planurile fiului său de a merge în Ucraina.

Urey avea diabet de tip 1 şi era insulino-dependent.

De ce a murit cetățeanul britanic

Dacă sunt dovedite, torturile ar putea contrazice afirmaţiile anterioare ale oficialilor sprijiniţi de ruşi conform cărora Urey a murit în detenţie în 10 iulie în urma unor probleme de sănătate şi a ”stresului”.

”El a murit de insuficienţă coronară acută, agravată de edeme pulmonare şi cerebrale”, a afirmat oficialul Natalya Nikonorova, citat de agenţia rusă de stat Tass la acea vreme.

El era şi într-o ”stare de depresie psihologică din cauza indiferenţei faţă de soarta sa în ţara natală”, a susţinut un alt oficial, notează news.ro.

___

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro