Sari direct la conținut

Ungaria vrea să scadă consumul de gaze cu 25% în instituțiile publice / Ce temperatura va fi în clădirile administrației

HotNews.ro
Gergely Gulyas, Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia
Gergely Gulyas, Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Ungaria își propune să reducă cu un sfert consumul de gaze în acest sezon rece în instituțiile și companiile publice, cu excepția spitalelor și a instituțiilor sociale, din cauza creșterii costurilor la energie, a declarat joi șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Gergely Gulyas, transmite Reuters.

De asemenea, Gulyas a îndemnat consumatorii să folosească gazul și electricitatea cu moderație, adăugând că guvernul va reglementa prețurile pentru lemnul de foc pentru a se asigura că gospodăriile au acces la combustibil la prețuri accesibile înaintea sezonului rece.

„În următoarele două săptămâni, ministerele ar trebui să își stabilească planurile astfel încât să consume doar 75% din nivelurile (de gaze) de anul trecut”, a declarat Gulyas în cadrul unui briefing săptămânal.

Gulyas a spus că acest lucru ar putea reduce consumul de gaze al Ungariei cu aproximativ 200 de milioane de metri cubi dintr-un total de 10 miliarde de metri cubi utilizați anual, inclusiv 3,5 miliarde de metri cubi consumați de gospodării.

„(Consumul total) va scădea deoarece industria va începe să folosească mai puțin pe cont propriu, sectorul public va fi forțat să consume mai puțin, în timp ce cred că și gospodăriile se străduiesc să treacă la combustibili alternativi”, a spus șeful de cabinet al premierului Viktor Orban.

Temperatura din clădirile administrației publice va fi limitată

Temperatura pentru încălzire în clădirile administrației publice va fi limitată la 18 grade Celsius, a spus Gulyas.

Acesta a adăugat că guvernul lucrează la o schemă pentru a ajuta micile întreprinderi mari consumatoare de energie să salveze locuri de muncă.

O creștere bruscă a costurilor europene cu energia a împins balanța de comerț exterior a Ungariei să înregisatreze o situație negativă, cu un deficit masiv de 1,15 miliarde de euro în luna iulie, deoarece creșterea facturilor de import a depășit substanțial creșterea exporturilor.

Forintul, cea mai slabă evoluție din Europa Centrală

Volatilitatea prețurilor europene la gaze a pus, de asemenea, presiune asupra forintului, moneda cu cea mai slabă performanță din Europa Centrală, din cauza dependenței ridicate a Ungariei de importurile de energie din Rusia și a incertitudinii privind accesul la finanțarea din partea Uniunii Europene.

Economiștii de la Hungarian Bankholding estimează că deteriorarea termenilor de schimb ai Ungariei ar putea împinge contul comercial al acesteia spre un deficit de 6 până la 6,5 miliarde de euro în acest an, de la un excedent de 1,6 miliarde de euro anul trecut.

___

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro