Sari direct la conținut

Rusia a rămas cu mai puțin de 200 de rachete Iskander, dar are mii de rachete care au mai bine de 30 de ani – serviciile ucrainene de informații

HotNews.ro
Sistem Iskander-M folosit de Rusia, Foto: Konstantin Morozov / Sputnik / Profimedia Images
Sistem Iskander-M folosit de Rusia, Foto: Konstantin Morozov / Sputnik / Profimedia Images

Vadym Skibitskyi, reprezentantul Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei, a spus că Rusia mai are mai puțin de 200 de rachete Iskander și acum încearcă să le păstreze, în schimb, folosește vechi rachete S-300 pentru atacurile asupra Ucrainei, care ar trebui aruncate, potrivit Ukrainska Pravda.

  • „Duc lipsă de Iskander, au mai puțin de 200; aceasta este o realitate. Rachetele Iskander sunt acum folosiți foarte rar. Ultima dată, literalmente în august, când au lovit Kievul, de pe teritoriul Belarusului”, a spus Vadym Skibitskyi.
  • „Numărul de rachete depinde de ceea ce folosește în prezent Federația Rusă. Am numărat S-300 – acestea sunt rachete care au fost depozitate timp de mai bine de 30 de ani, iar cele mai multe dintre ele au o vechime de 35-40 de ani. Aceasta este în esență o rachetă care trebuie eliminată din luptă. Este modificată. Sunt aproximativ 7.000.
  • Este foarte ușor să le arunce. În loc să cheltuiască bani pentru a fi distruse, pur și simplu sunt aruncate pe teritoriul nostru. Dacă calculezi cât de multe (S-300) folosesc (pe zi), va părea că au încă suficiente rachete din acestea timp de trei ani.
  • În ceea ce privește sistemul Kalibr, conform estimărilor, ei ar putea produce 150-180 de rachete pe an. Și economisesc stocul pe care îl mai au, deoarece aproximativ 70% din componente nu sunt produse în Rusia”.

De altfel, Ucraina a spus din iunie că Rusia folosește rachete cu precizie scăzută din vechile stocuri sovietice pentru mai mult de 50% din loviturile sale în Ucraina.

„Țintele inamicului rămân facilități militare, infrastructură și industrie critice, rețele de transport. În același timp, populația civilă suferă pierderi semnificative din cauza loviturilor (prea puțin precise)”, a spus Hromov.

„Pentru a efectua lovituri cu rachete, inamicul în mai mult de 50% (din cazuri) folosește rachete din rezerva sovietică, care nu sunt suficient de precise. Drept urmare, clădirile civile sunt lovite”.

Poate Rusia să producă mai multe rachete?

Mulți analiști consideră că sancțiunile occidentale înseamnă că Rusia va avea dificultăți în a-și înlocui rezervele de rachete de precizie.

În special, sistemele de ghidare pentru rachetele de precizie necesită semiconductori și tranzistori care nu sunt nici fabricați în Rusia, nici disponibili din China, potrivit experților americani.

Ce rachete lansează Rusia asupra Ucrainei? De la rachetele de croazieră Kalibr la temutele Iskander

Rusia are o gamă largă de rachete de croazieră și balistice pe care le-a folosit pentru a ataca Ucraina, orașele sale, țintele militare și civile, ea începând deja să lanseze rachete asupra Kievului și a celorlalte obiective strategice imediat după ce președintele Vladimir Putin a anunțat că a autorizat o „operațiune militară” în țara vecină.

În ultimii ani forțele militare ale Rusiei s-au concentrat pe dezvoltarea unor capacități de atac cu rachete, ca parte a programului președintelui Vladimir Putin de a face din Rusia din nou un lider mondial în acest domeniu. Însă rachetele ce sunt lansate împotriva Ucrainei în prezent sunt cel mai probabil dezvoltate în anii 1990-2000, unele dintre ele fiind versiuni modernizate ale unor sisteme sovietice.

3M14 Kalibr (SS-N-30A)

Racheta 3M14 Kalibr (denumită de NATO SS-N-30A) este o rachetă de croazieră mare-sol care a devenit un pilon al Marinei Militare a Rusiei în ultimii ani.

Deși de regulă în presă este denumită simplu „Kalibr”, SS-N-30A este de fapt doar una dintre rachetele din familia mai mare de arme mare-sol Kalibr, care include racheta anti-navă SS-N-27 („Sizzler”) și racheta anti-submarin 91R.

Toate cele 3 rachete Kalibr folosesc același sistem de lansare vertical care devine norma în marina rusă.

Rachetele 3M14 Kalibr pot fi lansate de pe o navă de război sau un submarin și, cu o rază de 1.500-2.500 de kilometri, pot lovi direct Kievul din Marea Neagră.

  • clasă: rachetă de croazieră mare-sol

9K720 Iskander (SS-26 „Stone”)

Iskander este un sistem mobil de rachete balistice cu rază scurtă ce poate lovi ținte aflate la o distanță de până la 500 de kilometri. Folosind un lansator TEL și vehicule de susținere, sistemul poate lansa și rachete de croazieră.

În 2019 Rusia avea 12 de brigăzi de luptă Iskander-M, fiecare dintre acestea conținând 12 lansatoare și vehiculele de sprijin asociate.

Forțele armate ruse au folosit pentru prima dată rachetele Iskander în invazia Georgiei din 2008. Kremlinul a trimis de asemenea o unitate și în Siria în 2016 dar ea nu a fost folosită.

De asemenea, Rusia a trimis cu regularitate sisteme Iskander în enclava Kaliningrad, de unde pot lovi forțe NATO din Polonia și statele baltice, dar și Finlanda sau Suedia, pe care le-a amenințat vineri cu „consecințe militare grave” dacă vor încerca să se alăture Alianței Nord-Atlantice.

Forțele armate ruse au trimis sisteme Iskander și în Belarus pentru „exercițiile militare” care au servit drept pretext pentru invadarea Ucrainei din nord.

  • clasă: rachetă balistică cu rază scurtă
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro