„Rezerva militară a Moscovei ar putea fi mult mai mică, dar Rusia este departe de a fi învinsă” – Christine Lambrecht / Plus: despre disidența rușilor
Rusia a suferit pierderi semnificative de trupe și echipamente în Ucraina, iar impactul celei mai recente contraofensive a Kievului ar putea dezvălui că rezerva militară a Moscovei este mai mică decât se presupunea, a declarat ministrul german al apărării pentru Reuters. De asemenea, Christine Lambrecht este de părere că disidența rusă nu a ajuns la o amploare care să ducă la căderea iminentă a lui Putin, dar speră că va da curaj și altora să îl critice pe liderul de la Kremlin.
Președintele rus Vladimir Putin nu a comentat încă public cu privire la eșecul suferit de forțele sale în această lună. Oficialii ucraineni spun că au fost recuperați 9.000 km pătrați, teritoriu de dimensiunea insulei Cipru.
„Armata Rusiei a suferit până acum pierderi semnificative – atât de trupe, cât și de echipament”, a declarat ministrul Apărării Christine Lambrecht într-un interviu realizat miercuri și publicat vineri.
„Ideea că forțele ruse au la dispoziție mijloace militare practic nelimitate… nu se potrivește cu realitatea”, a adăugat ea, menționând că Rusia trebuie să repare o mulțime de echipamente și întâmpina dificultăți în a recruta suficient personal nou.
„Va fi foarte interesant să vedem cât de mari sunt de fapt rezervele rămase ale armatei ruse. Cred că este mult mai mică decât am crezut probabil inițial”, a spus Lambrecht.
„Cu toate acestea, nu trebuie să ne înșelăm: Rusia este departe de a fi învinsă și are încă diverse opțiuni militare”.
Curajul rușilor de a exprima critici publice la adresa lui Putin
În același timp, Lambrecht a lăudat curajul rușilor care au exprimat critici publice la adresa lui Putin, chiar dacă, a spus ea, nu se aștepta ca disidența să fie suficientă pentru a provoca căderea lui Putin în scurt timp.
„Când vezi ce sistem de intimidare a construit Putin în mod constant în ultimii ani, este foarte impresionant când oamenii din Rusia își exprimă criticile atât de deschis”, a spus ea.
„Dar nu am impresia că această critică a atins o amploare care să ducă la căderea iminentă a lui Putin”, a adăugat ministrul.
„Pot să înțeleg speranța, dar nu văd să se întâmple deocamdată. Desigur, sper că această critică îi va încuraja și pe alții să vorbească.”
În rarele disidențe publice într-un moment în care rușii riscă pedepse grele de închisoare pentru „discreditarea” forțelor armate sau răspândirea de „informații în mod deliberat false” despre acestea, mai mulți politicieni locali au cerut în ultima vreme demiterea lui Putin din cauza războiului din Ucraina.
Va sprijini Germania Ucraina, în ciuda îngrijorărilor germanilor?
Lambrecht a spus că Berlinul este pregătit să sprijine Kievul pe termen lung.
Ucraina cere de luni de zile Berlinului să furnizeze Kievului mai multe arme grele și să înceapă să livreze și tancuri occidentale moderne, o cerere pe care cancelarul german Olaf Scholz a respins-o în mod repetat.
Joi, Lambrecht s-a angajat să livreze mai multe lansatoare de rachete multiple, rachete și transportoare blindate la Kiev, dar nu și tancurile pe care țara le-a cerut.
Întrebată dacă se așteaptă ca populația germană să continue să susțină sancțiunile rusești în iarna viitoare, în ciuda creșterii prețurilor la energie și a unei inflații vertiginoase, Lambrecht a spus că guvernul trebuie să precizeze că va aborda îngrijorările existențiale ale oamenilor din Germania.
„Desigur, nu putem compensa totul”, a spus ea. Dar „dacă putem face asta (să abordăm îngrijorările existențiale), atunci sunt sigură că sprijinul oamenilor de aici din țară pentru Ucraina va rămâne puternic”.