Sari direct la conținut

Mobilizarea din Rusia: Haos, confuzie și dezorganizare / Directivele date de Șoigu, în contradicție cu ce vrea Putin / Liderul de la Kremlin rotește cadre în loc să schimbe sistemul

HotNews.ro
Mobilizarea din Rusia - Bărbați ruși chemați la comisariatul militar, Foto: Pavel Lvov / Sputnik / Profimedia
Mobilizarea din Rusia - Bărbați ruși chemați la comisariatul militar, Foto: Pavel Lvov / Sputnik / Profimedia

Declarațiile ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, cu privire la categoriile de bărbați ruși care vor fi scutite de mobilizarea parțială, ar putea să nu reflecte intențiile sau ordinele președintelui rus Vladimir Putin, spune Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în evaluarea publicată în noaptea de sâmbătă spre duminică.

O sursă a declarat sâmbătă pentru presa rusă că oficiali ai Ministerului rus al Apărării au mustrat personal comisarii militari pentru neglijență în efectuarea mobilizării și trimiterea de convocări în „exces” și contrar îndrumărilor explicite ale ministerului privind scutirile pentru vârstă, handicap sau alte criterii.

O altă sursă rusă a afirmat că anumiți șefi de republici și regiuni din Federația Rusă (componentele federale) au recunoscut că au mobilizat cetățeni care nu sunt eligibili din punct de vedere tehnic.

Mobilizarea din Rusia, marcată de confuzie și dezorganizare

Responsabilitatea pentru mobilizarea parțială pare a fi divizată și complexă, ceea ce poate contribui la confuzie, dezorganizare și la încălcarea angajamentelor lui Shoigu în ceea ce privește scutirile.

Decretul de mobilizare specifică faptul că responsabile pentru executarea mobilizării sunt componentele federale, în timp ce Ministerul Apărării stabilește cotele și termenele pentru ocuparea acestora.

Un blogger militar rus l-a criticat pe guvernatorul regiunii ruse Belgorod pentru că nu a fost un participant activ în procesul de recrutare și a remarcat că decretul de mobilizare plasează sarcina de a executa ordinele de mobilizare în sarcina șefilor componentelor federale și nu a comisarilor militari.

Cu toate acestea, comisarii militari lucrează probabil pentru șefii republicilor și regiunilor rusești, mai degrabă decât direct pentru Ministerul Apărării, ceea ce îi face pe ambii responsabili de mobilizare și creează un posibil decalaj între aceștia și Ministerul Apărării.

Comisarii militari acționează, în general, ca și cum ar fi primit ordinul de a prioritiza trimiterea de bărbați la centrele de pregătire în detrimentul respectării directivelor lui Shoigu, iar lanțurile aparent confuze de responsabilitate pentru executarea decretului de mobilizare pot fi responsabile pentru divergența dintre declarațiile lui Shoigu și acțiunile comisarilor.

Presiunea de a realiza cota de soldați creează haos

Shoigu a reiterat cu emfază miercuri că mobilizarea este parțială și că se va baza doar pe cei care se află deja în rezervă și care au experiență de luptă și experiență militară, dar comisarii militari nu au aderat la îndrumările lui Shoigu, practic de la începutul ordinului de mobilizare.

Rapoartele continue privind comisarii militari care efectuează o distribuire haotică a convocărilor de mobilizare indică faptul că aceștia simt o presiune semnificativă pentru a efectua mobilizarea cât mai repede posibil.

Surse ucrainene au raportat că autoritățile rusești mobilizează imediat persoanele din zonele ocupate ale Ucrainei după ce le „recompensează” cu pașapoarte rusești pentru participarea la așa-zisele referendumuri, în loc să aștepte până când anexarea va face ca mobilizarea bărbaților eligibili din zonele ocupate de Rusia să fie legală în conformitate cu legislația rusă.

Această grabă sugerează că acești comisari militari se simt presați să accelereze mobilizarea, ceea ce nu se reflectă în declarațiile lui Shoigu.

În mod evident, Ministerul Apărării nu deține controlul deplin asupra mobilizării, ceea ce ridică întrebări cu privire la ce bărbați ruși vor fi mobilizați cu adevărat și cât de eficientă va fi forța mobilizată.

Putin rotește cadre în loc să schimbe sistemul

Schimbările de posturi în rândul înalților lideri militari ruși continuă, ceea ce sugerează că Putin continuă să considere problemele sistemice ca fiind rezultatul eșecurilor personale ale subordonaților de rang înalt.

Ministerul rus al Apărării a anunțat sâmbătă că generalul-colonel Mihail Mizințev a fost numit ministru adjunct al apărării și va supraveghea logistica Forțelor Armate Ruse, înlocuindu-l pe generalul Dmitri Bulgakov.

Mizințev a acționat anterior ca șef al Centrului Național de Control al Apărării din Rusia și a servit în timpul operațiunilor rusești din Siria, în special comandând trupe la nivel operațional-tactic în timpul încercuirii forțelor ucrainene din Mariupol.

Este foarte puțin probabil ca înlocuirea unor lideri de rang înalt individuali să rezolve problemele structurale fundamentale din armata rusă.

Aceasta reflectă abordarea personală lui Putin în ceea ce privește conducerea și un relativ dispreț față de construirea sistemului – aceștia fiind factori care au contribuit la eșecurile generale ale armatei ruse în acest război.

Prizonierii de război ucraineni ar putea fi aruncați în luptă

Este posibil ca forțele rusești să se pregătească să mobilizeze cu forța prizonierii de război ucraineni pentru a lupta pentru Rusia, ceea ce ar constitui o încălcare a Convenției de la Geneva.

Presa de stat rusă a relatat sâmbătă că prizonierii de război ucraineni deținuți în lagărul de la Olenivka au „cerut verbal” autorităților Republicii Populare Donețk (DNR) să le permită să lupte în Batalionul de cazaci voluntari „Bohdan Khmelnițki” al DNR.

În cazul în care forțele rusești sau separatiste obligă prizonierii de război ucraineni să lupte, aceasta ar fi o încălcare a Convenției de la Geneva, care prevede că „niciun prizonier de război nu poate fi trimis sau deținut în niciun moment în zone în care poate fi expus la tragerile din zona de luptă” și nu trebuie „să fie angajat la munci care sunt de natură nesănătoasă sau periculoasă”.

Principalele concluzii ale ISW:

Comisarii militari locali execută ordinele de recrutare într-un mod care sugerează o posibilă neconcordanță între liniile directoare ale lui Șoigu privind mobilizarea parțială și cerințele de promptitudine ale președintelui rus Vladimir Putin.

Este probabil ca președintele rus Vladimir Putin să continue să abordeze problemele sistemice din cadrul comandamentului superior rus prin înlocuirea unor subordonați de rang înalt individuali.

Este posibil ca Rusia să se pregătească să mobilizeze cu forța prizonierii de război ucraineni în ceea ce ar putea constitui o încălcare a Convenției de la Geneva.

Forțele ucrainene au continuat probabil să obțină câștiguri de-a lungul graniței dintre regiunea Harkov-Lugansk și la nord-vest de Liman.

Oficialii militari ucraineni au indicat că loviturile aplicate de ei în sudul Ucrainei degradează capacitățile de luptă ale Rusiei.

Surse rusești au identificat trei locații în care trupele ucrainene au desfășurat operațiuni terestre în regiunea Herson – nordul regiunii, vestul regiunii, în apropierea râului Inhuleț, și nord-vestul orașului Herson, în apropiere de granița dintre Nikolaev și regiunea Herson.

Forțele rusești au efectuat atacuri terestre în jurul orașului Bahmut, în orașul Donețk și în vestul regiunii Donețk. Autoritățile ruse continuă să constrângă locuitorii din teritoriile ucrainene ocupate să voteze în cadrul unor referendumuri frauduloase.

––––

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro