Sari direct la conținut

VIDEO Cum golește Putin pușcăriile din Rusia pentru a trimite criminali pe frontul ucrainean. Interviu cu activistul rus pentru drepturile omului Vladimir Osechkin, fondatorul Gulagu.net

HotNews.ro
Activistul rus Vladimir Osechkin (Gulagu.net), Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia
Activistul rus Vladimir Osechkin (Gulagu.net), Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

​Activistul rus Vladimir Osechkin, fondatorul site-ului Gulagu.net, care în 2021 a divulgat informații șocante despre tortura, abuzurile și violurile din multe penitenciare din Rusia, a acordat HotNews.ro un amplu interviu, în care a explicat cum sunt acum trimise pe frontul ucrainean persoane condamnate pentru crime grave. Osechkin se află în Franța, iar recent a acuzat o tentativă de asasinat împotriva sa, investigată de autoritățile de la Paris.

Peste 10 mii de persoane condamnate pentru crime grave și deosebit de grave din Rusia au fost deja mobilizate pentru a fi trimise în războiul din Ucraina, iar numărul acesta ar putea ajunge până la 100 de mii. Acuzația a fost făcută de activistul pentru drepturile omului Vladimir Osechkin, fondatorul proiectului Gulagu.net, în cadrul unui interviu acordat HotNews.ro.

Osechkin este cunoscut pentru faptul că, în toamna anului trecut, a publicat dezvăluiri șocante despre corupția, torturile și violurile ce au loc în mai multe penitenciare din Federația Rusă.

Recent, activistul rus, care se află în Franța, a acuzat faptul că s-ar fi încercat asasinarea sa, acuzație care acum este investigată de autoritățile franceze. Potrivit lui Osechkin, în timp ce se afla cu familia acasă, în Biarritz, un punct roșu, specific armelor cu lunetă, a apărut pe unul din pereții casei, iar apoi s-au auzit împușcături, dar nimeni nu a fost rănit.

Mai jos, un fragment video din interviul cu fondatorul Gulagu.net (pentru subtitrare apasă pe butonul „Subtitrări” și alege limba română).

În primul rând, dacă deja aveți date, câte persoane condamnate, aflate în prezent în pușcăriile din Rusia, au fost mobilizate după decretul semnat de Putin?

Termenul „mobilizare” se referă la persoanele libere. Aici, cel mai probabil, vorbim despre constrângere. Persoanele condamnate sunt recrutate masiv de Evghenii Prigojin și de alți reprezentanți ai „Wagner” (n.r- grupul rus de mercenari). Aceștia, de regulă, sunt ajutați de angajați ai Serviciului de Securitate, adică FSB, și cei de la Serviciul Federal de Penitenciare.

La momentul actual ar fi vorba de peste 10 mii de persoane condamnate care acum sunt trimise la război. Din sursele noastre, acest număr poate să ajungă până la 20 de mii, asta dacă nu va fi aprobată legea ce va legaliza trimiterea pușcăriașilor la război.

În cazul în care războiul va fi anunțat oficial și vor fi aprobate modificările legislative necesare, atunci poate fi vorba și de peste 100 de mii de persoane condamnate care vor fi trimise să lupte.

„Se formează intenționat echipe de ucigași”

Ce înseamnă acest lucru pentru mersul războiului și cât de periculoși sunt acești pușcăriași? De regulă, pentru ce crime au fost condamnați?

Sunt vizați pușcăriașii considerați extrem de periculoși. Chiar în aceste zile am publicat informațiile despre moartea încă unui fost deținut, care a fost condamnat la sfârșitul lunii decembrie 2021 pentru omor, iar la sfârșitul lunii septembrie 2022 acesta a murit lângă Lugansk.

La război sunt trimiși cei care au fost condamnați pentru omoruri, furturi, fapte violente grave și deosebit de grave. Adică se formează intenționat echipe de ucigași.

Este o crimă ca cei care deja au ucis pe cineva să fie trimiși chiar de către stat la „operațiunea specială” din cadrul războiului, ca să continue să comită crime grave și deosebit de grave în rândul ucrainenilor.

În același timp, statul dezumanizează acum mii și mii de cetățeni, dintre care mulți vor fi doar carne de tun și pur și simplu vor muri. Cei care vor supraviețui și se vor întoarce acasă vor crea însă multe probleme pentru restul populației din Rusia.

Cu alte cuvinte, spuneți că intenția autorităților de la Moscova este de a forma asemenea subdiviziuni alcătuite din persoane extrem de periculoase sau, mai degrabă, este doar nevoia de a acoperi lipsa soldaților de pe front?

În primul rând, sigur, este vorba și despre lipsa de oameni care pot fi mobilizați. Foarte mulți participanți în cadrul plutonului „Wagner” au refuzat să participe în acțiuni militare. Adică cei care au fost trimiși anterior în Libia, Siria și alte țări, unde serviciile speciale ale Rusiei desfășurau diferite operațiuni, în mare parte nu vor să meargă în Ucraina.

În al doilea rând, este evident faptul că armata rusă nu face față situației singură. Militarii deja știu că în Ucraina nu sunt „naziști” și victoria este pur și simplu imposibilă.

În același timp, pușcăriașii care ar fi stat încă 10-15 ani în pușcării sunt anunțați că vor primi bani, medalii și vor primi libertate mai devreme. Ei nu pot fi considerați voluntari, pentru că se află sub amenințarea că vor fi supuși unor umilințe (n.r- dacă refuză).

Știm că în mai multe instituții penitenciare oamenii sunt bătuți și torturați. De asemenea, ei sunt forțați să lucreze în cadrul penitenciarelor câte 10-14 ore, cu echipamente vechi, fără odihnă și somn.

Chiar Evgheni Prigojin, fondatorul „Wagner”, spunea la o întâlnire într-un penitenciar din Republica Mari El (Federația Rusă – n.r.) că în cazul în care pușcăriașii trimiși la război vor renunța să lupte, aceștia vor fi declarați dezertori și vor fi împușcați, fără nicio judecată.

Avem informații despre cel puțin șapte cazuri când angajații serviciilor speciale au împușcat pușcăriașii pentru ca aceștia au refuzat să lupte contra ucrainenilor pe teritorii ocupate.

La dumneavoastră ajung cazuri de mobilizare forțată și în rândul celor care se află la libertate, care nu au fost niciodată condamnați. Ce date aveți în legătură cu aceste cazuri?

Suntem o organizație care are ca obiectiv apărarea drepturilor omului. Scopul nostru este de a denunța asemenea scheme inumane, de a aduna informații pentru a efectua investigații și suntem în contact permanent cu procurorii de la Haga. Vrem ca toate crimele împotriva umanității și crimele de război, care sunt comise în prezent de regimul lui Putin, să fie pedepsite.

Trebuie să menționez că nu doar persoanele condamnate, dar și unii angajați ai Serviciului Federal de Penitenciare din Rusia ne oferă informații pentru că înțeleg că acest sistem, care este menit să asigure executarea pedepselor, este implicat în fărădelegi și încalcă toate normele internaționale.

Înțeleg că acum sunteți în Franța și, probabil, nu puteți să ne descrieți pe deplin atmosfera din societatea rusă după anunțarea mobilizării. Totuși, potrivit surselor dumneavoastră, această mobilizare a schimbat atitudinea rușilor față de război?

Sigur, anunțul despre așa-numita „mobilizare parțială”, care în realitate a vizat un număr foarte mare de bărbați, i-a trezit pe mulți, inclusiv pe cei care recent se afișau cu litera „Z” și îl susțineau pe Putin.

Acum, când le-au venit ordinele de mobilizare în armată, ei și-au scos panglicile cu „Sfântul Gheorghe”, și-au șters de pe rețelele sociale fotografiile cu litera „Z”, iar mulți dintre ei încearcă să plece sau au părăsit deja teritoriul Federației Ruse, pentru a nu participa la acțiuni militare.

Una este să stai acasă pe canapea și să-l susții pe Putin în absolut tot ce face, și cu totul altceva este când acest lucru te vizează direct pe tine. Când acest regim le-a bătut în ușă, foarte mulți au fost treziți la realitate.

„Nu pleacă din Rusia doar cetățenii de rând, au veni la noi, la Gulagu.net, și angajați din justiție, judecători”

Mobilizare în Rusia. FOTO: Pavel Lvov / Sputnik / Profimedia

După estimările dumneavoastră, câți bărbați au părăsit Rusia după anunțarea mobilizării?

Potrivit datelor oficiale, peste 200 de mii de bărbați au părăsit Federația Rusă. Alte date oficiale arată însă că peste un milion de bărbați, prin orice metode posibile, încearcă acum să părăsească teritoriul Rusiei. E vorba de cei care au presimțit faptul că urmează să fie anunțată mobilizarea.

Acum într-adevăr în Rusia se atestă cel mai mare val migraționist din ultimii câteva zeci de ani. Pot să spun că acum pleacă nu doar cetățenii de rând: la noi, „New Dissidents Foundation” și Gulagu.net, se adresează și angajați din domeniul justiției, judecători.

De exemplu, aici a venit un judecător pentru a cere azil.

De asemenea, vin și foști și actuali militari care părăsesc teritoriul Federației Ruse. Iar dacă mai mulți cetățeni ruși ar avea pașapoarte și posibilități financiare, atunci cred că numărul plecărilor din Rusia acum ar fi fost de zece ori mai mare.

Actuala situație pentru mulți este catastrofală și mulți s-a trezit la realitate și nu vor continuarea războiului. La fel, ei nu-și doresc să ajungă la pușcărie pentru că pușcăria nu este o garanție că nu vei nimeri în război.

Ce riscă cei care refuză sa fie mobilizați? Cunoașteți cazuri când aceste pedepse au fost aplicate?

Foarte mulți oameni din Rusia se tem ca aceste lucruri să nu fie aflate, dar cu ultimii bani pe care-i au își angajează avocați, încearcă să-și schimbe serviciul militar cu cel civil. Au loc mai multe procese de judecată în acest sens.

Noi cu toții înțelegem că în Rusia nu există judecată corectă. Toate judecătoriile sunt controlate de FSB (Serviciul Federal de Securitate – n.r.). Cu mai mult de zece ani în urmă în Rusia a avut loc o lovitură constituțională, iar sistemul judecătoresc independent din Federația Rusă nu mai există.

Acest fapt este confirmat prin solicitările de azil ale judecătorilor și procurorilor. Da, pot să spun că oamenii încearcă să facă ceva, însă în condițiile unui regim totalitar procedurile de judecată sunt doar o formalitate, astfel încât este practic imposibil să te aperi de mobilizarea la război.

Sunt doar unele excepții care mai mult confirmă această „regulă”.

V-ați așteptat la un număr atât de mare de încălcări ale drepturilor omului în cadrul acestei mobilizări, nu doar în privința persoanelor condamnate dar și în cazuri cum a fost acela al unui tată care are cinci copii sau al unui tânăr care are grija de mama aflată la pat?

Acum autoritățile aruncă în spațiul public anumite cazuri dezvăluite intenționat, îi ceartă pe conducătorii regiunilor, pe șefii comandamentelor militare, iar unii dintre aceștia sunt chiar concediați. Intenția este aceea de a dezbate cumva acest val mare de nemulțumire.

În tot acest timp, oamenii, oricum, sunt luați cu forța în număr mare și aduși pentru a participa la acțiunile militare. La începutul anului 2022, în ianuarie, nimeni nu-și putea imagina că noi toți ne vom trezi în această antiutopie, în care statul se va transforma în „failed state”, în care cei condamnați pentru omoruri vor fi trimiși să ucidă și asta va fi considerată drept o normă. În care oamenii simpli vor fi implicați în participarea la agresiunea militară contra statului care nu a agresat pe nimeni și nu a făcut nimic rău pentru Rusia.

„Ei încearcă să ne ucidă pe teritoriul unui stat european”

Proteste în Rusia. FOTO: Kommersant Photo Agency/ ddp USA/ Profimedia

De mai multe ori ați declarat că sunteți în pericol chiar dacă aveți azil politic în Franța. Recent chiar a avut loc și un incident care poate fi calificat drept tentativă de omor. Cine vă amenință?

Așa s-a întâmplat că Gulagu.net și „New Dissidents Foundation” au devenit în ultimii doi ani cele mai cunoscute proiecte de apărare a drepturilor omului care ajută oamenii să părăsească Rusia, iar insiderii – să publice informații foarte importante pentru a demonstra caracterul criminal al autorităților din Federația Rusă.

Din acest motiv, este clar că Vladimir Putin și cercul lui, mafia și oligarhii, văd un pericol în Gulagu.net și „New Dissidents Foundation”. Ei nu înțeleg că ei reprezintă un pericol pentru omenire.

Da, noi înțelegem că suntem pe o anumită listă, în topul dușmanilor lui Putin și ale regimului acestuia. Este evident că suntem în acest pericol pentru faptul că anul trecut am dezvăluit sistemul de tortură în penitenciarele din Rusia, pentru faptul că noi am denunțat primii această schemă criminală de atragere a pușcăriașilor în război, iar acum ajutăm un număr mare de persoane care au părăsit Rusia.

Tot ce facem noi este dureros pentru regimul lui Putin. Nici eu, nici echipa mea nu are nicio ambiție politică, nu suntem oponenții lui politici și precis nu dorim să ocupăm anumite funcții de stat. Totuși, Putin și cercul lui văd un pericol în cei care dezvăluie adevărul și apară drepturile omului.

Din acest motiv, ei fac eforturi ca să ne ucidă, să ne sperie, să ne demoralizeze. Suntem filați de către angajați ai serviciilor speciale externe și FSB, care vin aici și-i trimit la noi pe unii lideri criminali. Suntem sub protecția Franței, având azil politic, astfel ei înțeleg că juridic nu ne pot face nimic, însă întreprind alte măsuri.

În realitate, sunt aplicate metode teroriste atunci când ei organizează tentative de omor și încearcă să ne ucidă pe teritoriul unui stat european. Dar trebuie să spun că mulțumesc Franței și francezilor că în 2015 ne-au primit pe mine și familia mea, iar ulterior și pe unii colegi ai noștri. Dacă nu ar fi existat aceasta protecție și pază, cred că acum câteva luni deja am fi fost uciși.

Sunt detalii despre ultima tentativă de omor în privința dumneavoastră?

În ultimele două săptămâni au avut loc mai multe investigații, urmează să fim audiați eu și soția și martorii care au auzit acele împușcături. Am primit informația că a venit în Franța un lider criminal cunoscut, Badri Koguashvili, care colaborează intens cu FSB din Rusia.

În același timp, pe data de 1 octombrie colegii mei au putut fotografia un fost bodyguard al lui Vladimir Putin, care l-a filat pe un coleg de-al nostru.

Înțelegem că riscurile pentru noi sunt foarte mari, dar noi înțelegem că nu putem să nu acționăm și trebuie să denunțăm acest regim criminal care prezintă un pericol nu doar pentru Rusia, Ucraina, dar și pentru întreaga omenire.

Referitor la dezvăluirile pe care le-ați publicat anul trecut despre torturi și violuri în penitenciarele din Rusia: credeți că societatea din Federația Rusă a reușit să afle despre aceste fărădelegi sau cenzura a reușit să ascundă de public aceste informații?

Scopul principal al investigației noastre despre torturi a fost să arătăm lumii întregi, inclusiv rușilor, acest sistem de tortură, cu ajutorul căruia, regimul lui Putin a dezumanizat oamenii. Să arătăm cum oamenii regimului îi prindeau pe cei care participau la acțiuni de protest împotriva torturilor, și, prin tortură și violuri, timp de câteva luni, i-au transformat în „unelte” ascultătoare pentru torturarea altor oameni.

Deci, este un sistem în care ajungi ca victimă, iar ulterior devii complice. În Rusia, doar o mică parte din oameni au aflat despre aceste lucruri, doar vreo 10-15 milioane de persoane. Propaganda a încercat să le prezinte ca niște cazuri izolate și să demonstreze că ar fi fost luate anumite măsuri.

Sub presiunea unui scandal internațional a fost aprobată legea care înăsprește pedepsele pentru tortură, iar aceste fapte sunt calificate drept „deosebit de grave”.

Totuși, mulți oameni se tem să vadă adevărul, pentru că în cazul în care se trezesc la realitate vor trebui să acționeze. Dacă vor acționa, îi așteaptă arestarea, pușcăria și aceleași torturi. Teama de a nu fi bătut sau ucis în pușcărie îi stăpânește pe mulți din locuitorii Federației Ruse.

Noi documentăm în continuare astfel de cazuri. Mai mult, vinovații rămân în funcții și beneficiază de premii și promovări. Acest lucru este gestionat de FSB, dar niciun angajat al acestei instituției nu numai că nu a fost arestat sau condamnat, dar nici măcar concediat.

Cum vă explicați faptul că oamenii sunt dispuși, psihologic vorbind, să tortureze și să violeze pe cineva, în astfel de forme?

De peste 20 de ani, Putin și cei care îl servesc au făcut tot posibilul să dezumanizeze cetățenii ruși, să le crească ura față de Occident, față de democrație, față de libertatea de gândire. Nu au gândit ceva nou, au fost continuate practicile totalitariste din Uniunea Sovietică.

Credeți că se va schimba ceva în societatea rusă și regimul lui Putin va cădea?

Sistemul lui Putin nu poate fi veșnic. Cred că schimbările nu se vor lăsa mult de așteptat. Eu numesc această perioadă istorică drept sfârșitul „timpului lui Putin”. Cât va dura asta, jumătate de an, doi ani, trei ani – eu nu pot să spun și nu vreau să ghicesc acum. Dar vreau să spun că schimbările vor avea loc, nu acolo unde se așteaptă toată lumea, adică să fie provocate de liberali, de opoziție, pentru că aceștia sunt distruși.

Aceste schimbări sunt posibile din interiorul sistemului, atunci când generațiile tinere din acest sistem încep să se trezească și să înțeleagă că tot în ce au crezut este un mit, că există doar un dictator, un criminal, care a creat un sistem corupt ce a îmbogățit oligarhii din cercul său, iar cea mai mare parte de populație trăiește în sărăcie.

Și din cauza acestei sărăcii sunt nevoiți să se implice în acțiunile militare. Eu aștept schimbările din interiorul sistemului și noi acum facem tot posibilul ca aceste persoane din interiorul sistemului să se trezească și să-și unească eforturile pentru a schimba situația actuală și să întoarcă Rusia în câmpul democratic, în baza Constituției.

Acum în mâinile lui Putin și cercului său este concentrată puterea absolută. Regimul lui este condamnat la pierzanie, pentru că un asemenea regim inuman nu poate exista veșnic. Întrebarea este câți oameni o să mai distrugă până atunci.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro