Sari direct la conținut

FOTO Armata rusă a început să construiască „dinți de dragon”, o tactică din al Doilea Război Mondial

HotNews.ro
Transee rusesti, Foto: Juma Mohammad / Zuma Press / Profimedia Images
Transee rusesti, Foto: Juma Mohammad / Zuma Press / Profimedia Images

Imagini realizate din satelit arată că armata rusă a început să construiască „dinți de dragon” în regiunea Lugansk, apelând la o tactică din al Doilea Război Mondial pentru a-și întări linia defensivă.

Linia defensivă este alcătuită din două rânduri de „dinți de dragon”, acestea fiind urmate de tranșee construite probabil pentru oprirea vehiculelor de luptă, ultimul rând al apărării fiind constituit din pozițiile de tragere pentru infanterie și tancuri.

„Dinții de dragon” sunt fortificații de mici dimensiuni din beton armat construite pentru prima dată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pentru a contracara tancurile și infanteria mecanizată. Scopul acestora era de a încetini vehiculele de luptă și a le „îndruma” spre zone special pregătite unde să fie atacate cu usurință cu arme antitanc.

Germania a folosit cu precădere această tactică la Linia Siegfried din vestul țării, echivalentul german al Liniei Maginot a Franței. Fortificațiile nu au reușit însă să oprească armatele aliate după debarcarea în Normandia și ofensiva în Germania care a urmat eliberării Franței.

Construirea „dinților de dragon” a fost în cea mai mare parte abandonată după al Doilea Război Mondial însă în unele din zonele sale strategice Elveția continuă să mențină până în prezent astfel de fortificații cunoscute și sub denumirea de „linii Toblerone” din cauza așezării în șir a structurilor care amintește de forma cunoscutului baton de ciocolată elvețian.

FOTO: Associated Press / Profimedia Images

Regiunea Lugansk pare a fi singura ocupată de ruși în care forțele armate ucrainene nu au lansat atacuri de amploare în ultima lună și jumătate, cel mai probabil datorită concentrării forțelor pe celelalte fronturi.

Însă după prăbușirea catastrofală a frontului rusesc din Harkov separatiștii pro-ruși din Luganskul învecinat avertizând Moscova pe 15 septembrie că forțele ucrainene au ajuns la „granițele republicii” pe care pretindeau că au înființat-o în estul Ucrainei.

Aceasta a fost anexată formal de Rusia două săptămâni mai târziu. Faptul că forțele rusești construiesc astfel de fortificații aici ar putea semnala că au renunțat la orice aspirații ofensive în zonă și încearcă să își întărească apărarea în așteptarea iernii.

Urmărește ultimele evoluții din a 231-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro