Sari direct la conținut

„Putin, mult mai maleabil”: Caută Rusia o cale de ieșire din războiul din Ucraina?

HotNews.ro
Vladimir Putin si Serghei Lavrov, Foto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia
Vladimir Putin si Serghei Lavrov, Foto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

Vestea că ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a discutat vineri la telefon cu omologul său american Lloyd Austin, pentru a doua oară doar de la începutul războiului, a reaprins speranța unor negocieri serioase care să conducă la un acord de pace echitabil.

Cei doi au vorbit despre „probleme de securitate internațională, în special despre situația din Ucraina”, a precizat Ministerul rus al Apărării.

„Secretarul Austin a subliniat importanța menținerii liniilor de comunicare pe fondul războiului în curs de desfășurare împotriva Ucrainei”, a precizat Pentagonul într-un comunicat.

Mai mult, președintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a mediat între Rusia și Ucraina, a declarat vineri că Putin pare să fie „mult mai maleabil și mai deschis la negocieri” cu Ucraina decât în trecut, potrivit Al Jazeera.

„Nu suntem lipsiți de speranță”, a spus Erdogan despre posibilitatea unor discuții pentru a pune capăt conflictului.

Și purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri reporterilor că Putin a fost deschis pentru negocieri „încă de la început” și că „nimic nu s-a schimbat”.

„Dacă vă amintiți, președintele Putin a încercat să inițieze discuții atât cu NATO, cât și cu Statele Unite, chiar înainte de operațiunea militară specială”, a spus el.

„Putin a fost deschis la negocieri atunci când un document a fost aproape convenit între [negociatorii] ruși și ucraineni. Deci, în această privință, nu s-a schimbat nimic. Poziția părții ucrainene s-a schimbat… Legea ucraineană interzice acum orice negocieri”, a adăugat Peskov.

La începutul acestei luni, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat într-un interviu că Rusia este dispusă să se angajeze cu Statele Unite sau cu Turcia pentru a găsi modalități de a pune capăt războiului, aflat acum în a opta lună, dar că nu a primit încă nicio propunere serioasă de negociere.

SUA nu crede în Moscova: „Obiectivele lui Putin nu sunt raționale”

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat vineri că Washingtonul va lua în considerare toate mijloacele pentru a avansa în diplomația cu Rusia, dacă va vedea o deschidere, dar în acest moment Moscova nu dă semne de disponibilitate pentru a se angaja în discuții semnificative.

„Toate indiciile arată că, departe de a fi dispus să se angajeze într-o diplomație semnificativă, președintele Putin continuă să împingă în direcția opusă”, a declarat Blinken în cadrul unei conferințe de presă.

El a descris recentele atacuri rusești din Ucraina ca fiind un alt semn al „disperării” președintelui rus Vladimir Putin, într-un interviu la ABC.

Blinken a mai spus că ultimele mișcări ale lui Putin au fost „destul de apropiate de un război total”. Când a fost întrebat dacă președintele rus acționează rațional, el a spus că „obiectivele lui Putin nu sunt raționale”, citează CNN.

„Am fost foarte clari cu președintele Putin în mod direct și privat cu privire la consecințele grave care ar urma oricărei utilizări a armelor nucleare”, a spus Blinken atunci când a fost întrebat despre potențiala utilizare a armelor nucleare împotriva Ucrainei.

„Nu am văzut niciun motiv în acest moment pentru a ne schimba propria noastră poziție nucleară”, a adăugat el.

Rușii își pregătesc plecarea din Herson Foto: STRINGER / AFP / Profimedia

Ofensiva ucraineană schimbă termenii? Dilema Hersonului

În ultimele săptămâni, armata Kievului – ajutată de arme occidentale – a avansat spre Herson, principalul oraș din sudul regiunii cu același nume.

Herson a fost primul oraș crucial care a căzut în fața trupelor Moscovei, chiar în primele zile ale invaziei, iar recucerirea lui ar fi o victorie majoră în contraofensiva Ucrainei.

Oficialii instalați de Rusia încearcă să evacueze până la 60.000 de persoane din regiunea Herson pentru siguranța lor și pentru a permite armatei să construiască fortificații.

Avansarea Ucrainei în sud vine după un contraatac de amploare în regiunea nord-estică Harkov, care a afectat grav rutele de aprovizionare și coridoarele logistice ale Rusiei în Donbas.

Adjunctul șefului Departamentului Operațional Principal al Statului Major General ucrainean, generalul de brigadă Oleksiy Hromov, a apreciat joi că este posibil ca liderii militari ruși să retragă „cele mai capabile de luptă unități” din partea stângă a regiunii pe malul drept al râului Dnipro și să lase soldați mobilizați pentru a acoperi retragerea, spune Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima sa evaluare.

Forțele rusești vor încerca probabil să arunce în aer barajul de la Centrala Hidroelectrică Kakhovka pentru a-și acoperi retragerea și pentru a împiedica forțele ucrainene să urmărească forțele rusești mai profund în regiunea Herson.

Analistul Mihailo Samus a declarat pentru Al Jazeera că trupele rusești ar fi trebuit să fie evacuate „cu mult timp în urmă”, dar a adăugat că i se pare puțin probabil ca ucrainenii să dorească să atace orașul controlat de ruși, unde au rămas zeci de mii de locuitori.

„Ucrainenii nu vor duce nicio bătălie pentru Kherson. Ei nu atacă și nu distrug orașe precum Rusia, precum Mariupol”, a declarat Samus, referindu-se la orașul pe care rușii l-au făcut scrum la începutul războiului.

Generalul american în retragere Ben Hodges a fost de acord că ucrainenii vor evita probabil o „luptă uriașă în interiorul orașului” și că, în schimb, „țin aceste trupe rusești fixate acolo, astfel încât să nu poată scăpa”.

Pierre Grasser, un cercetător legat de Universitatea Sorbona din Paris, a declarat că trupele ucrainene sunt nevoite să își cântărească cu atenție mișcările în afara orașului. Dacă se apropie mai mult, „vor intra în suburbiile Khersonului și asta ar putea fi periculos”, a spus el.

„Războiul urban duce întotdeauna la mulți morți de partea atacatorului [și] ar risca un nou Mariupol” în ceea ce privește pagubele, a spus Grasser.

Valeri Zalujnîi, comandantul-șef al forțelor armate ucrainene, se confruntă cu o dilemă, spun analiștii.

_______

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro