Spania transferă Ucrainei o baterie Aspide, 4 sisteme de apărare aeriană Hawk, tunuri și obuze
Spania oferă Ucrainei un nou pachet de ajutor militar, care include o baterie de sisteme de rachete antiaeriene Aspide, sisteme de apărare aeriană Hawk, sisteme de rachete antitanc, tunuri și muniție, relatează Ukrainska Pravda, citând European Pravda.
„Sunt foarte bucuros că există un nou pachet, acesta este deja în drum spre Ucraina, iar în viitorul apropiat, statul nostru își va consolida capacitățile de apărare prin primirea unei baterii de sisteme de rachete antiaeriene Aspide și rachete pentru ea, patru sisteme de apărare aeriană Hawk, sisteme de rachete antitanc, tunuri și obuze, precum și alte echipamente militare”, a spus Dmitro Kuleba, ministrul de externe al Ucrainei, în timpul unei conferințe la Kiev cu omologul său spaniol José Manuel Albares.
Ministrul de Externe a remarcat că decizia Spaniei de a transfera sistemele de rachete antiaeriene Hawk este un semnal pentru alte țări să încerce să transfere astfer de sisteme Ucrainei.
„Acesta este exact ceea ce am cerut Spaniei; acestea sunt ceea ce ne va ajuta să ne protejăm infrastructura civilă”, a spus Kuleba.
Sistemele de rachete antiaeriene Aspide sunt concepute pentru a proteja instalațiile strategice, cum ar fi fabricile industriale, aerodromurile sau porturile maritime.
În vară Spania anunța un posibil transfer în Ucraina al unei baterii de apărare antiaeriană la joasă înălțime de tipul Skyguard Aspide, care constă în două lansatoare cu patru rachete sol-aer Aspide fiecare și două tunuri GDF Erlikon de 35 mm, scria defenseromania în octombrie.
Potrivit sursei citate, Spania se confruntă însă cu limitări în asigurarea rachetelor pentru aceste sisteme, având în stoc 200 de rachete Aspide (cu raza de acțiune de până la 10 km) și doar 51 de unități Aspide 2000, cu raza de acțiune de până la 20 km.
Defenseromania mai remarca interoperabilitatea acestui sistem, respectiv capacitatea sa de a lucra ca centru de detecție și pentru alte elemente de artilerie antiaeriană, astfel încât să permită combaterea eficientă a țintelor aeriene care evoluează la altitudine joasă, cum ar fi dronele iraniene Shahed-136 pe care Federația Rusă le folosește în prezent în mod activ pentru a executa lovituri în spatele liniei frontului.