Sari direct la conținut

AIEA: Niciun semn de „bombă murdară” la instalațiile din Ucraina / Kuleba: Rusia, „cel mai mare mincinos al lumii”

HotNews.ro
Rafael Grossi, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Foto: Genya Savilov / AFP / Profimedia Images
Rafael Grossi, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Foto: Genya Savilov / AFP / Profimedia Images

Organismul de supraveghere nuclear al ONU a declarat joi că nu a găsit niciun semn de activitate nucleară nedeclarată în trei locații din Ucraina pe care le-a inspectat la cererea Kievului, ca răspuns la acuzațiile Rusiei că Ucraina lucrează la o „bombă murdară”. Totodată, ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, vine cu o reacție tranșantă la adresa Kremlinului spunând că Rusia „și-a confirmat statutul de cel mai mare mincinos al lumii” cu acuzațiile la adresa Ucrainei privind „bomba murdară”.

„Evaluarea noastră tehnică și științifică a rezultatelor pe care le avem până acum nu a arătat niciun semn de activități și materiale nucleare nedeclarate în aceste trei locații”, a spus Agenția Internațională pentru Energie Atomică, adăugând că probele de mediu prelevate vor fi analizate, relatează Reuters.

Săptămâna trecută, Vladimir Putin a spus că Rusia știe că se pregătește un incident cu „bombă murdară”” și că Rusia știe „unde, în general, se pregătește”.

Îngrijorările legate de escaladarea conflictului s-au intensificat în ultimele zile după „avertismentele” repetate ale Moscovei că Ucraina se pregătește să detoneze o „bombă murdară” pe propriul teritoriu pentru a arunca vina pe Rusia. Kievul a negat cu fermitate acuzațiile.

Kievul spune că Rusia „și-a confirmat statutul de cel mai mare mincinos la lumii”

Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a reacționat ferm la rezultatele inspecției nucleare, pe Twitter, spunând că Rusia „și-a confirmat statutul de cel mai mare mincinos al lumii”.

„AIEA a verificat trei facilități ucrainene care se aflau în centrul dezinformării rusești și nu a găsit nicio dovadă a vreunei „bombe murdare”. Îi mulțumesc lui Rafael Mariano Grossi pentru cooperarea excelentă și promptă a AIEA, care a ajutat la contracararea informațiilor false rusești. Rusia și-a confirmat statutul de cel mai mare mincinos al lumii”.

Statele Unite au devenit „de-a lungul lunilor” „din ce în ce mai îngrijorate” de eventualitatea unui potențial atac nuclear al Rusiei în contextul războiului din Ucraina, a declarat miercuri un consilier de la Casa Albă.

Liderii militari ruși discută când și cum ar folosi Moscova arma nucleară tactică

Lideri militari ruși au participat recent la o discuție, la care nu ar fi luat parte și Vladimir Putin, despre momentul și modalitatea în care Moscova ar putea folosi o armă nucleară tactică în Ucraina.

Informațiile despre aceste discuții au fost vehiculate în interiorul administrației americane la jumătatea lunii octombrie.

Directorul CIA, William J. Burns, declara însă că „potențiala disperare” a lui Putin de a obține o victorie în Ucraina și eșecurile din război ar putea determina Rusia să folosească o astfel de armă de distrugere în masă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro