Sari direct la conținut

VIDEO Cum a fost decimată o unitate de pușcași marini ruși / Ce spune Ministerul Apărării de la Moscova

HotNews.ro
Unitatea de puscasi marini rusi a fost decimata in timpul luptelor din Donetk, Foto: Captura video
Unitatea de puscasi marini rusi a fost decimata in timpul luptelor din Donetk, Foto: Captura video

O nouă înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare arată unul dintre momentele care au dus la decimarea unei unități de pușcași marini ruși în regiunea Donețk din estul Ucrainei.

Înregistrarea filmată din dronă a surprins focurile de artilerie ale armatei ucrainene în timpul bătăliei pentru localitatea Pavlivka, arătând cum un grup de pușcași marini ruși încearcă să se adăpostească într-o casă înainte de a fi loviți de un proiectil.

O altă înregistrare video apărută în urmă cu o zi pe rețelele de socializare a surprins un alt moment al acestei bătălii desfășurate în sud-vestul regiunii Donețk, arătând cum o coloană blindată a rușilor a fost lovită de ucraineni cu tiruri de artilerie și lansatoare antitanc, unele dintre vehiculele de luptă ale armatei ruse trecând și peste mine în confuzia luptei.

Însă în noua înregistrare video sunt surprinși militari ai Brigăzii 155 de Pușcași Marini care a fost decimată în timpul luptelor de aici. Militarii acestei unități de elită au trimis o scrisoare guvernatorului regiunii în care ea își are baza, cerând o anchetă independentă asupra motivelor pentru care au fost trimiși într-o bătălie pe care o descriu ca fiind „de neînțeles”.

Pușcașii marini ruși afirmă că au pierdut 300 de oameni în doar 4 zile de lupte, unitatea suferind mai multe pierderi decât în timpul ambelor războaie cecene la care a participat.

Scrisoarea acestora s-a viralizat pe rețelele de socializare rusești, militarii acuzând că comandanții locali i-au trimis la luptă doar pentru a primi bonusuri și medalii. O altă unitate de pușcași marini ruși, Brigada 40, a suferit la rândul ei pierderi grele.

Situația a fost pe larg comentată de bloggerii militari ruși care au sute de mii de urmăritori pe Telegram, aceștia confirmând independent pierderile grele înregistrate în timpul bătăliei pentru satul Pavlivka.

Pușcașii marini ruși au fost aruncați într-o luptă fără un obiectiv clar

Pavlivka se află în sud-vestul regiunii Donețk, motivul pentru care armata rusă a decis să lanseze un atac aici nefiind clar. Bătălia pentru orașul strategic Bahmut din Donețk, singura ofensivă pe scară largă pe care armata rusă o mai încearcă în prezent în Ucraina, se dă la aproape 150 de kilometri distanță, în nord-estul regiunii.

Pușcașii marini ai Brigăzii 155 afirmă în scrisoarea lor că pe lângă numărul mare de morți și răniți pe care l-au suferit, unitatea a pierdut și jumătate din vehiculele sale de luptă.

În pofida înregistrărilor apărute pe rețelele de socializare, ministerul rus al Apărării a negat această versiune a evenimentelor, afirmând într-un comunicat remis presei luni că Brigada 155 de Pușcași Marini a pierdut mai puțin de 1% din capacitatea sa de luptă și că doar 7% din militarii unității au fost răniți în timpul bătăliei.

Oleg Kozhemyako, guvernatorul Ținutului Primorie, regiunea rusă de la Oceanul Pacific în care unitatea își are baza, a spus la rândul său că informațiile apărute pe rețelele de socializare privind pierderile suferite sunt „cu mult exagerate”.

În scrisoarea lor pușcașii marini i-au cerut lui Kozhemyako să creeze o comisie de anchetă independentă de ministerul rus al Apărării, acuzând că unul dintre comandanții care i-au trimis în luptă este un protejat personal al lui Valeri Gherasimov, șeful Statului Major al Rusiei.

Urmărește ultimele evoluții din a 258-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro