Sari direct la conținut

Centrale nucleare: O nouă rezoluție a AIEA împotriva Rusiei

HotNews.ro
Centrala nucleară de la Zaporojie, Foto: STRINGER / AFP / Profimedia
Centrala nucleară de la Zaporojie, Foto: STRINGER / AFP / Profimedia

Consiliul Guvernatorilor AIEA a adoptat joi o nouă rezoluție prin care cere Rusiei să se retragă de la centrala nucleară ucraineană Zaporojie și să înceteze acțiunile sale împotriva siturilor nucleare, au declarat surse diplomatice, citate de AFP.

Textul, prezentat de Canada și Finlanda, a fost aprobat de 24 din cele 35 de state din Consiliu, au precizat doi diplomați contactați de AFP. Rusia și China au votat împotrivă.

Șapte țări s-au abținut (Pakistan, India, Africa de Sud, Namibia, Kenya, Vietnam, Arabia Saudită). Două au fost absente.

Două rezoluții pe această temă fuseseră deja adoptate, în martie și apoi în septembrie, într-un moment în care bombardamentele neîncetate din Ucraina stârneau temeri legate de un accident nuclear.

În acest text, Consiliul Guvernatorilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) „își exprimă profunda îngrijorare” în legătură cu refuzul Rusiei de a înceta atacurile sale asupra instalațiilor nucleare ucrainene.

Acesta solicită Rusiei „să renunțe la pretențiile sale nefondate privind uzina Zaporojie, să își retragă imediat trupele și personalul și să înceteze toate acțiunile” împotriva uzinelor din țară.

Bombardată în permanență / Pericol iminent

Situația centralei Zaporojie, cea mai mare din Europa, este deosebit de îngrijorătoare. Ocupată de la începutul lunii martie de trupele rusești, aceasta se află într-unul dintre teritoriile anexate de Rusia.

Nu departe de linia de demarcație dintre teritoriile controlate de Kiev și cele ocupate de Moscova, este ținta unor bombardamente regulate, de care ambele părți se acuză reciproc.

Apelurile pentru demilitarizare s-au înmulțit, fără succes până în prezent.

Inspectorii AIEA sunt prezenți acolo de la începutul lunii septembrie, iar directorul general al organismului ONU, Rafael Grossi, poartă negocieri de mai multe săptămâni pentru a stabili o zonă de protecție în jurul centralei.

Discuțiile, pe care le-a descris ca fiind „foarte complicate”, vizează atingerea unui obiectiv foarte simplu: „nu trageți în centrală, nu trageți din centrală”, a declarat el miercuri, în prima zi a reuniunii trimestriale a Consiliului guvernatorilor, cerând să se acționeze „cât mai curând posibil”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro