Sari direct la conținut

Câte rachete mai crede Ucraina că au rușii / Ironia amară descoperită la Kiev

HotNews.ro
Focos al unei rachete Kh-55, Foto: Volodymyr Tarasov / UkrInform / Profimedia Images
Focos al unei rachete Kh-55, Foto: Volodymyr Tarasov / UkrInform / Profimedia Images

​Ucraina estimează că forțele armate ruse mai au suficiente rachete pentru doar câteva atacuri pe scară largă însă afirmă că Rusia continuă să construiască astfel de arme, în pofida sancțiunilor occidentale, notează The New York Times.

„Potrivit calculelor noastre, ei mai au rachete pentru încă 3-5 valuri de atacuri. Asta dacă sunt lansate între 80 și 90 de rachete într-un val”, a declarat generalul Vadim Sibițki, șeful adjunct al serviciului de informații militare al Ucrainei, într-un interviu acordat jurnaliștilor de la NYT.

Lunea trecută Rusia a lansat în jur de 70 de rachete asupra Ucrainei după ce explozii puternice au avut loc la două aerodromuri rusești aflate la sute de kilometri de granița dintre cele două țări.

Sibițki a afirmat de asemenea în cadrul interviului acordat NYT că Rusia a început să folosească foste arme ucrainene împotriva țării sale.

„Întâi lansează rachete Kh-55, noi reacționăm la ele. Este o țintă falsă”, a declarat el, explicând că, după ce apărarea aeriană a Ucrainei este activată pentru a doborî aceste ținte, bombardierele rusești lansează apoi rachete mai moderne cu focoase explozive puternice.

Rușii folosesc rachete predate de Ucraina în atacurile lor

Anchetatorii Kievului au descoperit mai multe rachete Kh-55 fabricate pe teritoriul ucrainean în anii 1970 printre dărâmăturile rămase în urma unora dintre atacurile rusești, fiind probabil ca și unele dintre bombardierele folosite pentru lansarea lor să fi fost predate Rusiei de către Ucraina după dizolvarea Uniunii Sovietice ca parte a Memorandumului de la Budapesta.

Acesta a fost acordul internațional prin care Ucraina a acceptat să renunțe la arsenalul său nuclear în schimbul unor garanții de securitate primite din partea Rusiei și a Occidentului. Rachetele Kh-55 au fost predate ca parte a acordului deoarece pot transporta și un focos nuclear.

„Toate rachetele balistice și bombardierele strategice Tupolev-160 și Tu-95 au fost predate. Acum ei folosesc rachetele Kh-55 împotriva noastră cu aceste bombardiere. Mai bine le-am fi predat Statelor Unite”, a declarat generalul Sibițki.

Un raport publicat săptămâna trecută de către Conflict Armament Research (CAR), o organizație care monitorizează folosirea ilegală a unor arme în conflicte, arăta însă pe baza dovezilor culese de anchetatorii ucraineni că Rusia continuă să producă noi rachete, în pofida sancțiunilor impuse de către Occident împotriva industriei sale de armament.

Sancțiunile nu au oprit producția de noi rachete rusești

Experții de la CAR au analizat rămășițele unor rachete lansate asupra Ucrainei și au concluzionat că codurile de identificare ale acestora indică faptul că au fost produse în perioadele iulie-septembrie și octombrie-noiembrie 2022.

Rachetele în cauză, modele Kh-101, sunt construite de ruși într-o mare măsură cu ajutorul tehnologiei și componentelor europene și americane.

CAR crede că Moscova fie a găsit o modalitate de a eluda sancțiunile pentru a cumpăra componente destinate producției de rachete de crozieră, fie avea stocuri semnificative din aceste componente înainte de începerea războiului.

Cu toate acestea, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a afirmat în urmă cu aproape trei săptămâni că sancțiunile impuse de Washington și celelalte mari capitale occidentale vor încetini capacitatea Rusiei de a produce arme ghidate cu precizie.

Printre sancțiunile impuse de țările occidentale împotriva industriei de armament ruse după declanșarea invaziei pe 24 februarie se numără inclusiv o interdicție de a furniza Moscovei componente și tehnologii care ar putea fi utilizate în producția de arme.

Urmărește ultimele evoluții din a 292-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro