Sari direct la conținut

Ucraina afirmă că toate termocentralele și hidrocentralele sale au fost lovite de atacurile rusești

HotNews.ro
Centrala electrica Vuhlehirska, Foto: Alexei Alexandrov / Associated Press / Profimedia Images
Centrala electrica Vuhlehirska, Foto: Alexei Alexandrov / Associated Press / Profimedia Images

Trupele ruse continuă atacurile cu rachete, drone şi artilerie în estul şi sudul Ucrainei, milioane de cetăţeni ai acestei ţări neavând electricitate în urma unor noi lovituri asupra infrastructurilor energetice, relatează luni Reuters și Agerpres.

„Toate hidrocentralele şi termocentralele au fost avariate şi 40% din reţeaua de înaltă tensiune a fost avariată în diferite grade”, după cele opt serii de raiduri ruseşti cu rachete şi drone care au ţintit sistemul energetic ucrainean, astfel că în prezent există un „deficit semnificativ de generare” a electricităţii, a declarat premierul ucrainean Denis Şmîgal.

„Fiecare dintre noi trebuie să-şi dea seama că va trebui să trecem prin iarna aceasta cu restricţii semnificative asupra consumului de energie”, a avertizat el, potrivit CNN.

Portul Odesa de la Marea Neagră şi-a reluat luni operaţiunile ce fuseseră suspendate sâmbătă după un atac rusesc cu drone iraniene asupra a două instalaţii energetice. Furnizarea electricităţii pentru cei circa 1,5 milioane de locuitori ai Odesei este restabilită treptat, dar situaţia rămâne dificilă, potrivit operatorului ucrainean Ukrenergo.

O situaţie „foarte dificilă” în furnizarea electricităţii se menţine şi în regiunea capitalei Kiev, precum şi în alte patru regiuni din vestul Ucrainei, potrivit preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Pe front, trupele ucrainene au respins în estul ţării asalturi ruseşti asupra a 12 localităţi din provinciile Doneţk şi Lugansk, susţine Statul Major ucrainean în raportul său zilnic. Trupele ruse continuă acolo ofensivele asupra oraşelor Bahmut, Avdiivka şi Liman.

Continuă impasul în Ucraina

Armata ucraineană mai susţine că inamicul rus înregistrează pierderi enorme în luptele brutale care au loc în estul Ucrainei, dar relatări de la faţa locului relevă pierderi şi în rândul trupelor ucrainene.

„Sunt zile cu mulţi răniţi grav: patru sau cinci amputaţii deodată”, spune Oleksii, un medic militar ucrainean, care nu a dorit să se prezinte cu numele întreg în declaraţia acordată Reuters.

Pe frontul politic preşedintele Zelenski a avut în weekend o serie de discuţii telefonice cu omologii săi american, francez şi turc, înaintea unei reuniuni a G7 şi UE care ar putea conduce la noi sancţiuni împotriva Rusiei.

Nu se întrevăd însă negocieri de pace care să pună capăt celui mai sângeros conflict din Europa din perioada postbelică, iar statele occidentale, în special SUA, continuă să acorde ajutor militar Ucrainei pentru a provoca înfrângerea armatei invadatoare ruse.

Preşedintele american Joe Biden l-a asigurat pe Zelenski că Washingtonul acordă acum prioritate consolidării apărării antiaeriene a Ucrainei.

De partea sa, Rusia nu observă nicio abordare „constructivă” din partea SUA în acest conflict, a declarat viceministrul rus de externe Serghei Verşinin.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat săptămâna trecută că pierderea aproape totală a încrederii Rusiei în Occident riscă să îngreuneze şi mai mult o eventuală înţelegere cu Ucraina şi a avertizat asupra unui conflict prelungit.

Urmărește ultimele evoluții din a 292-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro