Sari direct la conținut

VIDEO Ucrainenii vor încerca să doboare drone kamikaze cu o armă de pe vremea țarului Nicolae al II-lea

HotNews.ro
Mitraliere Maxim folosite de soldatii ucraineni, Foto: Captura video
Mitraliere Maxim folosite de soldatii ucraineni, Foto: Captura video

O înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare de soldații ucraineni arată o improvizație de data aceasta cel puțin îndoielnică, aceștia vizând să doboare rachete kamikaze iraniene primite de ruși cu o mitralieră veche de peste 100 de ani.

Filmarea arată cum militarii Kievului au legat laolaltă două mitraliere M1910 Maxim într-un cadru folosit pentru arme antiaeriene, aceștia relatând că improvizația ar urma să fie folosită pentru doborârea unor drone Shahed 136 pe care Iranul le-a livrat forțelor armate ruse.

După cum notează și administratorii paginii OSINTtechnical, specializată în monitorizarea armamentului și echipamentelor militare folosite de ambele părți ale războiului din Ucraina, eficacitatea acestui „sistem” este cel puțin discutabilă, părând că el a fost improvizat de militari ai Forțelor de Apărare Teritorială ale Ucrainei.

După cum sugerează și numele, mitraliera a fost introdusă pe câmpurile de luptă în 1910, când țarul Nicolae al II-lea încă se afla pe tronul imperial al Rusiei. Modelul Maxim M1910 este o versiune de fabricație rusească a primei mitraliere cu adevărat automată, brevetată în 1883 de inventatorul americano-britanic Hiram Maxim.

Faimoasele mitraliere Gatling create anterior aveau șase țevi care trebuiau acționate manual. Însă în designul lui Maxim reculul de la tragerea unui glonț era folosit pentru încărcarea următorului, un singur soldat cu degetul pe trăgaci putea dezlănțui o rafală mortală de gloanțe.

Militarii ucraineni au primit mitraliere Maxim și înainte de invazia pe scară largă a Rusiei

Ministerul ucrainean al Apărării a confirmat în 2016 că a autorizat eliberarea unor M1910 din stocurile guvernamentale. Mitraliera Maxim nu face parte din armamentul standard al forțelor armate ucrainene dar este disponibilă la cerere, ea fiind solicitată de unele unități ale Forțelor de Apărare Teritorială.

Un soldat ucrainean intervievat în anul respectiv a spus că M1910 era foarte precisă la o rază de un kilometru, eficientă la trei kilometri și că nu ar schimba-o pentru o armă mai modernă.

Nu este însă clar dacă aceste mitraliere au fost folosite atunci de soldații ucraineni pentru antrenamente sau în luptele împotriva separatiștilor pro-ruși din Donbas.

Însă în cazul de față problema este acuratețea armei. Deși dronele kamikaze Shahed primite de ruși din Iran sunt lente, ele sunt de mici dimensiuni iar mitralierele Maxim nu au fost proiectate pentru precizie, ci pentru a trage în rafală în linii inamice ce avansează în bloc înspre poziția apărătorilor.

Mai multe fotografii distribuite anterior pe rețelele de socializare arată însă că soldații ucraineni au montat mitraliere M1910 și DShKM produse începând cu 1938 pe diferite camionete.

Ucrainenii au scos și alte „fosile” din depozitele militare

O altă fotografie distribuită de soldații ucraineni pe rețelele de socializare la sfârșitul lunii septembrie arată că aceștia au scos pe front și un mortier M-240 cu calibrul de 240 de milimetri, o armă despre care înainte de izbucnirea războiului se credea că Ucraina o mai avea doar într-un muzeu din Kiev.

O înregistrare video publicată de militarii Ucrainei încă de la începutul lunii iunie arăta că aceștia au modernizat inclusiv o mitralieră Degtyaryova (DP-27), o armă care a fost folosită în principal de Uniunea Sovietică, fiind testată în 1927 și introdusă în serviciu în 1928.

Nu este clar însă în ce măsură aceste arme antice, deși inedite pentru pasionații de istorie și tehnică militară, sunt cu adevărat eficace pe câmpul de luptă.

Zilele trecute președintele Volodimir Zelenski a lansat un nou apel către Occident pentru a furniza forțelelor ucrainene noi arme și echipamente în contextul îngrijorărilor că armata rusă ar putea plănui un nou atac înspre capitala ucraineană.

Urmărește ultimele evoluții din a 299-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro