Kremlinul pune o condiție de neacceptat pentru Ucraina pentru orice negocieri de pace
Kremlinul a declarat miercuri că propunerile de pace pentru a încheia războiul din Ucraina trebuie să țină cont de „noua realitate” a anexării de către Moscova a celor 4 regiuni ucrainene pe care Rusia le revendică, relatează Reuters.
Comentariile au fost făcute în timpul conferinței sale zilnice de presă de către Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Peskov a subliniat că fără acceptarea acestei condiții de către Kiev situația nu poate fi rezolvată și a adăugat că deocamdată nu există un „plan de pace” redactat care să fie propus Ucrainei.
„Nu poate exista niciun plan de pace pentru Ucraina care nu ține cont de realitățile de astăzi privind teritoriul rusesc, cu intrarea a 4 regiuni în componența Rusiei. Planurile care nu țin cont de aceste realități nu pot fi pașnice”, a declarat miercuri Dmitri Peskov.
Purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin a declarat și pe 13 decembrie că Ucraina trebuie să accepte „noi realități” legate de anexarea teritoriilor sale de către Rusia.
„Acestea sunt realitățile care au apărut din cauza liniei, a politicii care a fost dusă în ultimii 15 sau chiar 20 de ani de conducerea Ucrainei și de actualul regim ucrainean”, a afirmat el.
Comentariile sale de la momentul respectiv au venit după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski prezentase cu o zi înainte 3 pași văzuți de Kiev drept necesari pentru asigurarea păcii. Unul dintre aceștia viza retragerea trupelor rusești de pe teritoriul Ucrainei.
Peskov a respins propunerea în comentariile sale.
Ucraina cere Rusiei să își retragă trupele de pe teritoriul său
Comentariile de miercuri ale lui Dmitri Peskov vin după ce șeful diplomației ucrainene, Dmitri Kuleba, a declarat luni că guvernul său urmărește să organizeze un summit pentru pace până la sfârșitul lunii februarie, de preferință la ONU, cu secretarul general António Guterres ca posibil mediator.
„ONU ar putea fi cel mai bun loc pentru organizarea acestui summit, pentru că nu este vorba despre a face o favoare unei anumite țări”, a spus el.
Kuleba a făcut anunțul după ce joia trecută Volodimir Zelenski a subliniat din nou că o „pace justă” înseamnă integritatea teritorială a Ucrainei.
„Pentru mine, în calitate de președinte, o pace dreaptă nu implică niciun compromis asupra suveranității, libertății și integrității teritoriale a țării mele”, a declarat președintele ucrainean acesta la Casa Albă, în timpul conferințe de presă pe care a susținut-o alături de președintele american Joe Biden în timpul vizitei sale istorice la Washington.
Zelenski i-a prezentat lui Biden un plan de pace în 10 puncte pe care l-a discutat și cu alți lideri mondiali, acesta prevăzând, printre altele, restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei și retragerea trupelor rusești și încetarea ostilităților.
Rusia spune că vrea pace, dar nu vrea să renunțe la teritoriile ucrainene
Duminică, în prima zi de Crăciun, Vladimir Putin a declarat că Rusia e gata să negocieze cu toţi cei implicaţi în conflictul din Ucraina în vederea unor „soluţii acceptabile”.
„Cred că acţionăm în direcţia cea bună, ne apărăm interesele naţionale, interesele cetăţenilor noştri, ale poporului nostru. Şi nu avem altă variantă decât să ne protejăm cetăţenii”, a afirmat liderul de la Kremlin într-un interviu difuzat de televiziunile de stat de la Moscova.
„Suntem gata să negociem cu toţi cei implicaţi în vederea unor soluţii acceptabile, dar asta depinde de ei – nu noi suntem aceia care refuză să negocieze, ei sunt”, a susţinut Putin.
Comentariile de miercuri ale lui Peskov arată însă că printre „soluțiile” care pot fi acceptate de Kremlin nu se numără retragerea trupelor sale de pe teritoriile ucrainene.
Vladimir Putin a proclamat anexarea regiunilor Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson pe 30 septembrie, la scurt timp după organizarea unor pseudo-referendumuri în teritoriile ocupate.
Forțele armate ruse nu controlează nici până în prezent întregul teritoriu al acestor regiuni ucrainene și s-au retras din unele zone în cele aproape 3 luni trecute de la proclamația lui Putin.
Anterioarele negocieri de pace desfășurate între Kiev și Moscova în luna martie au eșuat după ce Rusia a refuzat un armistițiu și retragerea trupelor, în pofida faptului că Ucraina se declarase dispusă să renunțe la aspirațiile de a adera la NATO și să accepte un statut de neutralitate.
Urmărește ultimele evoluții din a 308-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.