Sari direct la conținut

VIDEO „Bătălii sângeroase” în Soledar. Rușii încearcă să cucerească orașul / Ucrainenii spun că încă dețin controlul

HotNews.ro
soldati in Soledar, Foto: Stephan Goss / Shutterstock Editorial / Profimedia
soldati in Soledar, Foto: Stephan Goss / Shutterstock Editorial / Profimedia

Orașul Soledar, lângă Bahmut, din regiunea Donețk, se află încă sub control ucrainean, în ciuda atacurilor violente ale Rusiei, a declarat Serhii Cerevatîi, purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe de Est al Ucrainei, pe 7 ianuarie, relatează Ukrainska Pravda și Kyiv Independent.

Propagandiștii ruși au raportat recent că Wagner, un grup de mercenari controlat de Kremlin, ar fi intrat în Soledar și se lupta cu forțele ucrainene în oraș. Fondatorul Wagner, Evgeny Prigojin, a susținut că grupul era pe cale să cucerească orașul.

„Acolo au loc bătălii aprige sângeroase”, a spus Cerevatîi.

Forțele ruse au bombardat Soledar de 76 de ori de la miezul nopții pe 7 ianuarie, iar forțele armate ale Ucrainei s-au angajat în zece confruntări cu trupele rusești în oraș de atunci, potrivit Cerevatîi.

„Forțele noastre armate și comandamentul fac totul pentru a provoca daune maxime inamicului în ceea ce privește personalul și echipamentul”, a spus Cerevatîi.

Comandanții ucraineni au spus că Rusia a repoziționat recent vehiculele blindate și artileria spre Soledar, potrivit Wall Street Journal.

Soledar este situat la aproximativ 20 de kilometri de Bahmut.

Bătăliile de la Bakhmut continuă de mai bine de cinci luni, în timp ce forțele rusești depun eforturi de a-l captura.

Atât forțele ucrainene, cât și cele rusești au suferit pierderi majore, dar Bahmut a rămas principala fortăreață a Ucrainei în regiunea Donețk.

Bahmut este un nod important de transport, precum și bogat în resurse, ceea ce îl face o țintă valoroasă pentru Rusia.

Statele Unite ale Americii cred că aliatul preşedintelui rus Vladimir Putin, Evgheni Prigojin, fondatorul celui mai puternic grup de mercenari, grupul Wagner, este interesat să preia controlul asupra minelor de sare şi ghips din apropierea oraşului ucrainean Bahmut.

Capturarea orașului ar fi, de asemenea, semnificativă pentru obiectivul Rusiei de a ocupa întreaga regiune Donețk.

„Armistițiul” rusesc face victime

Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că forțele sale din Ucraina vor menține până la miezul nopții armistițiul declarat unilateral în cinstea Crăciunului ortodox, în ciuda faptului că Ucraina a respins oferta lui Vladimir Putin, potrivit Reuters. În schimb, mai mulți gruvernatori ucraineni au anunțat că în ultimele 24 de ore rușii au atacat în continuare civilii din mai multe regiuni.

Cel puțin două persoane au fost ucise și 13 rănite, pe 6 decembrie, de bombardamentele trupelor de ocupație ale Federației Ruse asupra orașului Bahmut, în timpul încetării focului propus de Rusia, potrivit unui procuror regional.

Potrivit procurorului, în urma atacurilor puternice, un bărbat de 66 de ani și o femeie de 61 de ani au murit. Alte treisprezece persoane au fost rănite de explozii.

Au fost raportate atacuri împotriva civililor în cel puțin șapte regiuni din estul și sudul Ucrainei în ultimele 24 de ore, ucigând cel puțin trei persoane și rănind 14, potrivit Kyiv Independent.

Trupele ruse au bombardat regiunea Herson de 39 de ori în ultima zi, clădirile rezidențiale și o clădire a unei stații de pompieri, a declarat guvernatorul Iaroslav Ianușevici pe 7 ianuarie.

Un pompier a fost ucis în Herson, iar șapte civili au fost răniți în părțile eliberate ale regiunii Herson pe 6 ianuarie, potrivit lui Ianușevici.

Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, Josep Borrell, a descris anunțul lui Vladimir Putin de încetare a focului pentru 36 de ore pentru a marca Crăciunul ortodox drept „necredibil”, adăugând că ordinul președintelui rus părea a fi o încercare a Moscovei de „a câștiga timp pentru a-și regrupa trupele”.

Citește și:

„Armistițiul” rusesc de Crăciun. Cel puțin doi morți și 13 răniți în bombardamentele rusești asupra orașului Bahmut / Există victime și în Herson

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro