De ce au reușit mercenarii Wagner în ofensiva lor? / Explicațiile lui Prigojin și rivalitatea cu armata rusă
Liderul grupului paramilitar Wagner a lăudat eficiența trupelor sale în Ucraina, unde acestea concurează adesea cu armata regulată rusă, potrivit AFP.
Într-o înregistrare video publicată sâmbătă seară de serviciul său de presă, Evgheni Prigojin a vorbit despre motivele pentru care luptătorii săi au reușit să captureze orașul Soledar, în estul Ucrainei, un anunț încă negat de Kiev.
Prigojin a declarat că oamenii săi erau foarte experimentați și „și-au îndeplinit toate obiectivele în mod independent”, deoarece aveau propriile avioane, artilerie și vehicule blindate.
„Cel mai important lucru este sistemul de comandă, care a fost perfecționat. Grupul Wagner ascultă pe toată lumea, fiecare poate spune ce gândește”, a declarat Evgheni Prigojin.
Dar „odată ce a fost luată o decizie, toate misiunile sunt îndeplinite, nimeni nu mai poate da înapoi. Cea mai feroce disciplină este cea care ne oferă această posibilitate”, a continuat el, îmbrăcat într-o ținută de camuflaj alături de un bărbat pe care l-a prezentat ca fiind comandantul lui Wagner în bătălia de la Soledar.
Comentariile lui Prigojin par a fi o nouă critică voalată la adresa înaltului comandament militar rus, acuzat chiar și de unii dintre susținătorii lui Vladimir Putin că este necoordonat și că nu ține cont de realitățile de pe teren.
În ultimele luni, Evgheni Prigojin i-a criticat în repetate rânduri pe comandanții trupelor ruse, în special în timpul succeselor militare ucrainene din această toamnă în regiunile Harkov (est) și Herson (sud).
Vineri, armata rusă a anunțat capturarea orașului Soledar, fără a-i menționa inițial pe luptătorii Wagner. Evgheni Prigojin, prin intermediul serviciului său de presă, a regretat „încercările constante de a fura victoriile” grupului său.
Într-o mișcare rară, Ministerul rus al Apărării a emis ulterior o declarație în care a lăudat „curajul” oamenilor lui Wagner din Soledar.
Grupul Wagner, fondat în 2014, a recrutat mii de deținuți pentru a lupta în Ucraina în schimbul unor pedepse reduse.
Într-un semn de putere crescândă, Evgheni Prigojin, 61 de ani, a recunoscut în septembrie că a fondat grupul Wagner după ani de negare. În prezent, el călătorește în mod regulat pe frontul ucrainean și se exprimă în mod activ prin intermediul serviciului său de presă.
Prigojin, un nou erou al Rusiei?
Suporterii proeminenți ai lui Putin, unii cu acces la liderul rus, au pus în contrast progresul lui Prigojin cu ceea ce ei spun că a fost o performanță mai puțin impresionantă a armatei regulate.
Serghei Markov, un fost consilier al Kremlinului, l-a salutat pe șeful mercenarilor cu capul ras ca fiind „un nou erou”.
„Prigojin are și el defecte. Dar nu vă voi vorbi despre ele. Pentru că Prigojin și Wagner sunt acum comoara națională a Rusiei. Ei devin un simbol al victoriei”, a scris Markov pe blogul său, spunând că ar trebui să primească mai multe resurse din partea statului.
Margarita Simonian, redactor-șef al canalului RT, controlat de stat și apropiat al Kremlinului, i-a mulțumit lui Prigojin pentru Soledar.
Abbas Galliamov, un fost redactor de discursuri de la Kremlin, a sugerat pe blogul său că Prigojin acționa în cazul în care Putin l-ar fi înlăturat pe ministrul Apărării, Serghei Shoigu, 67 de ani, aliatul său de lungă durată.
Prigojin a minimalizat în trecut ideea că urmărește o ascensiune oficială, fără a exclude însă categoric această posibilitate. Serviciul său de presă, precum și Kremlinul, nu au răspuns imediat la solicitările de noi comentarii.
Putin a declarat că Wagner nu reprezintă statul și nu încalcă legea rusă și că are dreptul de a lucra și de a-și promova interesele de afaceri oriunde în lume.
- ANALIZĂ Reuters: Cât de important a devenit Prigojin pentru Putin după succesul de pe câmpul de luptă ucrainean