Șeful NATO cere statelor membre să cheltuie mai mult pentru apărare
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri la Bruxelles, la finalul reuniunii miniştrilor apărării din statele membre că acestea trebuie să investească mai mult în domeniul apărării, relatează Reuters și Agerpres.
„Este evident că trebuie să cheltuim mai mult”, a declarat şeful NATO, adăugând că statele membre ar trebui să se angajeze să cheltuiască cel puţin două procente din produsul intern brut (PIB) pentru apărare.
Stoltenberg a mai declarat presei că ţările NATO sporesc producţia de proiectile de artilerie de 155 mm şi că este necesar să crească şi mai mult această producţie pentru a ajuta Ucraina împotriva Rusiei.
Conflictul „devine acum un război de uzură, iar un război de uzură este un război de logistică”, a spus el .
De asemenea, Stoltenberg a anunţat că NATO va coordona îmbunătăţirile pentru protecţia infrastructurii critice subacvatice. El s-a referit la sabotajul gazoductelor Nord Stream din septembrie 2022 pentru a explica decizia, spunând că acesta „ne-a reamintit tuturor vulnerabilităţile cu care ne confruntăm”.
Jens Stoltenberg cere onorarea promisiunilor făcute Ucrainei
Comentariile sale vin după ce acesta a declarat marți că problema livrării de avioane de luptă Ucrainei nu e acum cea mai urgentă, deşi e o discuţie care se poartă între aliaţi. Jens Stoltenberg a subliniat că urgent e să se livreze ce s-a promis deja, precum vehicule blindate şi tancuri.
„Nevoia urgentă este acum să livrăm ce s-a promis deja, să livrăm vehicule blindate, vehicule de infanterie de luptă, vehicule germane Marder, vehicule americane Bradley, şi bineînţeles, de asemenea, tancuri de luptă, Leopard, şi celelalte tancuri de luptă care au fost promise. Şi vedem că aliaţii îşi intensifică livrările. Avem nevoie de instrucţie, avem nevoie de echipament, avem nevoie de muniţie şi este exact ceea ce furnizează aliaţii şi va reprezenta o chestiune principală la reuniunea de astăzi de la NATO”, a afirmat el, după ce a fost întrebat de jurnaliști cu privire la posibilitatea trimiterii unor avioane de luptă Kievului.
Șeful NATO a mai spus că este important ca Aliaţii să se asigure că există muniţie şi toate celelalte lucruri necesare pentru celelalte sisteme deja livrate.
Tot marți, Stoltenberg a dat un prim semnal că alianța ar putea accepta aderarea separată a Finlandei și a Suediei în condițiile în care Turcia ridică obiecții puternice față de intrarea Stockholmului în NATO.
„Principala problemă nu este dacă aderarea Finlandei și a Suediei este ratificată simultan. Principala problemă este ca ambele țări să fie incluse ca membri cu drepturi depline cât mai curând posibil”, a declarat el.
Urmărește ultimele evoluții din a 357-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.