Sari direct la conținut

Medicamente ieftine, precum Paracetamol și Metformin, pot dispărea din farmacii, susțin producătorii / Rafila: Nu există niciun semnal privind lipsuri

HotNews.ro
La farmacie, Foto: Viorel Dudau | Dreamstime.com
La farmacie, Foto: Viorel Dudau | Dreamstime.com

Medicamente ieftine, precum Paracetamol și Metformin – cel mai utilizat tratament pentru diabetul de tip 2 – ar putea dispărea din farmacii, avertizează producătorii de medicamente. Ei susțin că, din cauza prețurilor mici și a „blocajelor legislative și administrative persistente”, astfel de medicamente riscă să devină nerentabile și, într-un final, să iasă de pe piața din România. De cealaltă parte, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, ține să îi liniștească pe pacienți.

700 de medicamente ieftine, cu prețul sub 10 lei, sunt în pericol să iasă de pe piață, în lipsa unor „măsuri urgente” din partea autorităților, au avertizat, marți, într-o conferință de presă, reprezentanții Asociației Producătorilor de Medicamente Generice.

În ultimii ani, producătorii de medicamente generice au cerut, periodic, creșterea prețurilor acestor medicamente – prețurile fiind stabilite de Ministerul Sănătății – și eliminarea taxei clawback, susținând că există riscul dispariției unor medicamente de pe piață. În anul 2023, Asociația Producătorilor de Medicamente Generice anunța că peste 3.000 de medicamente ieftine au dispărut în ultimii ani de pe piața din România, după ce au devenit nerentabile pentru producători.

Medicamentele ieftine tratează peste 70% dintre pacienți

Vorbim despre medicamentele ieftine, iar principalul atu invocat de producătorii lor este că, grație prețului mai mic, ele pot trata un număr mai mare de pacienți. E vorba inclusiv despre pacienți cu afecțiuni cronice – precum boli cardiovasculare sau diabet.

Potrivit producătorilor, medicamentele generice tratează peste 70% dintre pacienți, iar prețul lor este cu 40% mai mic decât al unui medicament inovativ în primul an de la intrarea pe piață și cu 70% mai mic în al patrulea an. 

Medicamentele generice sunt echivalente terapeutice – conțin aceeași substanță activă – ale produselor inovative ale căror brevete au expirat. După expirarea brevetului, orice medicament inovativ devine medicament generic, iar prețul său scade.

Producători: 700 de medicamente, în pericol să iasă de pe piață

Producătorii susțin că, din cauza politicii de preț din România – care ia în calcul cel mai mic preț dintr-un coș de 12 state din UE – a taxei clawback și a întârzierilor includerii acestor medicamente pe lista de medicamente compensate, ele devin nerentabile, iar o parte dintre ele dispar de pe piață, în timp.

În plus, producătorii de medicamente sunt nemulțumiți și de o Directivă UE privind tratarea apelor reziduale, despre care spun că „va impune taxe noi pentru producătorii de medicamente, care nu pot să gestioneze costurile prin majorarea prețurilor, deoarece acestea sunt strict reglementate de Ministerul Sănătății”. 

În cazul Metforminului, susțin producătorii, prețul ar urma să crescă cu aproape 50%. Fiind însă vorba despre un preț reglementat de statul român, medicamentul va fi, cel mai probabil, retras de pe piață, după ce va deveni nesustenabil. 

În aceeași situație, afirmă producătorii de medicamente, se regăsesc peste 700 de medicamente generice compensate, cu prețuri de până la 10 lei. 

Rafila spune că nu sunt probleme

Ministrul Alexandru Rafila afirmă însă că nu sunt probleme cu aceste medicamente. Întrebat, marți, de jurnaliști dacă există riscul ca medicamente precum Paracetamol sau Merformin să dispară de pe piață în perioada următoare, Rafila spune, cu referire la producătorii de medicamente generice, că „sunt oameni care au venit de cel puțin 20 de ori la Ministerul Sănătății. Am făcut foarte mulți pași înainte. Inclusiv în actualizarea prețurilor la medicamentele generice.”

„Pacienților le transmit că nu există în momentul de față niciun semnal la nivelul Agenției Naționale a Medicamentului în ceea ce privește lipsuri la medicamentele la care faceți referire”, a adăugat ministrul Sănătății.

INTERVIURILE HotNews.ro