Sari direct la conținut

Olanda spune că susține în continuare livrările de tancuri Leopard 2 pentru Ucraina și va trimite dacă i se va cere

HotNews.ro
Tanc german Leopard 2, Foto: Cristoph Schmidt / AFP / Profimedia Images
Tanc german Leopard 2, Foto: Cristoph Schmidt / AFP / Profimedia Images

Olanda a declarat miercuri că nu și-a schimbat poziția cu privire la posibila livrare a tancurilor Leopard 2 către Ucraina, în urma unui raport din presă conform căruia și-a retras sprijinul, relatează Reuters.

Olanda nu deține niciun tanc, dar închiriază 18 din Germania. Prim-ministrul Mark Rutte a declarat luna trecută că olandezii sunt dispuși să le livreze Ucrainei.

Citând surse, ziarul german Die Welt a scris că guvernele Olandei și Danemarcei au renunțat la decizia de a trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina.

Ministerul olandez al Apărării a spus că nu este cazul.

„Țările de Jos nu dețin tancuri”, a declarat purtătoarea de cuvânt, Sascha Louwhoff, pentru Reuters.

„Cu Germania, s-a decis că tancurile dintr-un alt batalion ar fi mai potrivite pentru a fi livrate în Ucraina. Dacă Germania ar fi decis să trimită tancuri din batalionul nostru binațional, nu ne-am fi opus acestui lucru. Nici nu ne vom împotrivi dacă vor decide să le trimită mai târziu.”

Înaltul diplomat al Uniunii Europene Josep Borrell, ca reacție la raportul Welt, a cerut miercuri țărilor să trimită tancuri în Ucraina.

„Țările trebuie să livreze cât mai multe tancuri și cât mai repede posibil. Ar fi foarte dezamăgitor dacă, după atât de mult timp în care ar fi arătat cu degetul către Germania pentru că nu a făcut nimic, aceste țări acum nu vor urma exemplul”, a declarat Borrell pentru canalul TV Phoenix din Germania.

„Știu că sunt sute de tancuri în armatele UE, unele dintre ele trebuie recondiționate, dar apoi trebuie să o faci, și să o faci repede, pentru că în primăvară va fi prea târziu”.

Olanda, Danemarca și Germania au declarat luna aceasta că vor cumpăra cel puțin 100 de tancuri de luptă Leopard-1A5 pentru Ucraina.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro