Premierul suedez nu exclude trimiterea de avioane pentru Ucraina
Premierul suedez Ulf Kristersson, care a vizitat miercuri Kievul, nu a exclus trimiterea de avioane de luptă în Ucraina, dar a avertizat că un astfel de demers trebuie întreprins printr-o coaliţie internaţională coordonată, relatează CNN, potrivit News.ro.
- „Nu excludem nimic în acest moment”, a declarat Kristersson într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. „Dar, în acelaşi timp, recunoaştem faptul că avem nevoie de o coaliţie internaţională pentru a face alţi paşi”, a adăugat premierul Suediei, ţară care se află la preşedinţia Consiliului UE.
Ulf Kristersson a adăugat că înţelege pe deplin argumentul Ucrainei de a cere ca aliaţii „să nu întârzie prea mult” şi să-i furnizeze asistenţă în domeniul apărării. Dar el a atras atenţia, totodată, asupra „situaţiei foarte speciale” în care se află ţara sa, care abia este în stadiul de candidată pentru aderarea la NATO, alături de Finlanda.
- „Avem motive foarte evidente pentru a fi foarte atenţi cu propria noastră apărare în acest moment”, a subliniat Kristersson.
- „Vom face tot ceea ce putem pentru a sprijini Ucraina şi o vom face într-un mod care nu aventurează sau riscă capacitatea suedeză de a se apăra – pentru că aceasta este o competenţă de bază pe care trebuie să o susţină o ţară candidată la NATO”, a arătat premierul suedez.
Kristersson a confirmat, de asemenea, „sprijinul ferm al Suediei pentru integrarea Ucrainei în UE”, adăugând că ucrainenii sunt europeni, aparţin Europei şi aparţin UE
Zelenski a mulţumit Suediei pentru sprijin şi pentru pachetul de apărare.
- „Chiar recent, Suedia a alocat Ucrainei aproape un miliard de dolari în asistenţă pentru apărare. Vă mulţumim pentru sprijinul dumneavoastră”, a declarat Zelenski în timpul conferinţei de presă. „Soldaţii noştri aşteaptă cu nerăbdare în special pachetul de ajutor aprobat recent – strălucitul sistem suedez ARCHER, unul dintre cele mai bune sisteme de artilerie din lume”, a arătat preşedintele ucrainean.
- „Astăzi, Suedia se află printre primii cinci furnizori de echipamente esenţiale pentru refacerea reţelei noastre electrice după loviturile ruseşti. Acesta este un indiciu clar al cât de mult preţuieşte Suedia oamenii şi umanitatea”, a adăugat Zelenski.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat pe 9 februarie că mai mulți lideri ai Uniunii Europene au declarat, la summit-ul la care a participat joia trecută, că sunt gata să furnizeze Kievului avioane pentru a o ajuta să lupte împotriva invaziei Rusiei.
- „Europa va fi cu noi până la victoria noastră. Am auzit asta de la un număr de lideri europeni… despre disponibilitatea de a ne oferi armele și sprijinul necesare, inclusiv avioanele”, a declarat Zelenski într-o conferință de presă.
Livrarea de avioane nu e urgentă acum
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că problema livrării de avioane de luptă Ucrainei nu e acum cea mai urgentă, deşi e o discuţie care se poartă între aliaţi.
- „Nevoia urgentă este acum să livrăm ce s-a promis deja, să livrăm vehicule blindate, vehicule de infanterie de luptă, vehicule germane Marder, vehicule americane Bradley, şi bineînţeles, de asemenea, tancuri de luptă, Leopard, şi celelalte tancuri de luptă care au fost promise. Şi vedem că aliaţii îşi intensifică livrările. Avem nevoie de instrucţie, avem nevoie de echipament, avem nevoie de muniţie şi este exact ceea ce furnizează aliaţii şi va reprezenta o chestiune principală la reuniunea de astăzi de la NATO”, a declarat el.
Deși aliații NATO „se așteaptă la un fel de negociere” cu Rusia cu privire la războiul său din Ucraina, ei „sunt foarte concentrați să obțină tot ce au nevoie forțele militare ucrainene” între timp, a declarat ambasadorul Statelor Unite la alianța militară, Julianne Smith, pentru CNN.
În ceea ce privește avioanele de luptă, în ciuda solicitărilor repetate din partea Ucrainei, administrația Biden a refuzat categoric să accepte ideea de a trimite avioane de luptă F-16.
„Statele Unite nu au în prezent niciun plan să trimită F-16 sau alte avioane de luptă”, a reiterat Smith. „Am fost, de asemenea, clari că fiecare țară trebuie să stabilească pentru ea însăși ce fel de contribuție vrea să aducă”.
Citește și:
- Urmărește ultimele evoluții din a 357-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.