Grupul Wagner „intră la apă” și va trebui să își restrângă activitatea, după ce a oprit recrutarea din închisori
Șeful lui Wagner, Evgheni Prigojin, a recunoscut că grupul său de mercenari se confruntă cu dificultăți în Ucraina și că în curând va „scădea” în dimensiune, pe fondul dovezilor tot mai mari că influența sa politică la Kremlin este în scădere, relatează The Guardian.
„Numărul unităților Wagner va scădea și, de asemenea, nu vom putea îndeplini sfera de sarcini pe care ni le-am dori”, a spus Prigojin unui grup de bloggeri pro-război și jurnaliști de stat adunați la o cazarmă a armatei din estul Ucrainei miercuri.
„Ați auzit cu toții că recrutarea deținuților în rândurile noastre a încetat”, a spus Prigojin.
Omul de afaceri nu a oferit nicio explicație pentru încetarea campaniei de recrutare din închisori, dar observatorii spun că această mișcare face parte din reacțiile tot mai mari împotriva lui din partea serviciilor de securitate ruse.
Fondatorul lui Wagner, Evgheni Prigojin, a anunțat pe 9 februarie că grupul de mercenari din Rusia a încetat să mai recruteze deținuți pentru a lupta în Ucraina, potrivit Reuters.
„Recrutarea deținuților de către compania militară privată Wagner s-a oprit complet”, a spus Prigojin într-un răspuns la o solicitare de comentarii din partea unui un trust media rusesc publicat pe rețelele de socializare.
Wagner a început să recruteze deținuți din coloniile penale din Rusia în vara anului 2022, în timp ce Prigojin, care are o firmă de catering care a executat nouă ani de închisoare în timpul Uniunii Sovietice, oferea condamnaților o grațiere dacă supraviețuiau șase luni în Ucraina.
Wagner nu a furnizat informații despre câți condamnați s-au alăturat rândurilor sale, dar cifrele din serviciul penal rusesc publicate în noiembrie au arătat că populația închisorilor din țară a scăzut cu peste 20.000 între august și noiembrie, cea mai mare scădere din peste un deceniu.
Potrivit cifrelor publicate în ianuarie, declinul s-a oprit în mare parte.
În decembrie, Reuters a raportat că comunitatea de informații din SUA consideră că Wagner avea 40.000 de luptători condamnați dislocați în Ucraina, reprezentând marea majoritate a personalului grupului din țară.
Influența șefului Wagner, Evgeni Prigojin, s-ar fi diminuat, acesta ar fi și motivul pentru care ar fi achiziționat arme din Coreea de Nord, relatează cercetătorul independent Chris Owen, citând canalul rus de Telegram VChK-OGPU.
Sursa citată mai spune pentru canalul de telegram că Wagner și șeful grupului de mercenari, Evgheni Prigojin, se află într-o poziție nefavorbailă, iar Ministerul rus al Apărării își reafirmă supremația printr-un control al proviziilor destinate grupării, ceea ce ar explica și de ce Wagner ar încerca să obțină provizii din Coreea de Nord.
O sursă a declarat pentru VChK-OGPU că „fluxul de oameni către companiile militare private s-a secat, iar PMC-urile depind de armată pentru a-i furniza. Prigojin și Wagner au fost pur și simplu folosiți [pentru a captura] Soledar”.
Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, ar fi ordonat de asemenea mass-media de stat să nu îl mai mediatizeze pe „bucătarul lui Putin”.
- Urmărește ultimele evoluții din a 357-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.