Un general rus înlocuit în Armata lui Putin s-ar întoarce într-un rol cheie. Ce sugerează această mutare
Generalul colonel Mihail Teplinski, care la începutul anului fusese înlocuit de la conducerea forțelor aeriene ruse, a revenit foarte probabil la un rol major, într-o mișcare care sugerează tensiuni interne intense cu privire la strategia militară a Rusiei pe frontul din Ucraina, arată Ministerul britanic al Apărării în ultima sa evaluare.
Cea mai recentă actualizare a informațiilor de pe front a Ministerului Apărării din Marea Britanie arată că generalul colonel Mihail Teplinski, comandantul trupelor aeriene ruse (VDV), a fost probabil unul dintre puținii ofițeri ruși de rang înalt „respectați pe scară largă” de către soldați.
Bloggeri militari ruși susțineau din 1 aprilie că Ministerul rus al Apărării l-a rechemat din concediu pe comandantul forțelor aeriene ruse (VDV), generalul colonel Mihail Teplinski, după ce în 13 ianuarie îl înlocuise cu generalul locotenent Oleg Makarevici la conducerea VDV.
Ministerul britanic al Apărării spune, în evaluarea publicată duminică, că este puțin probabil ca mandatul lui Teplinski să se limiteze la unitățile forțelor aeriene ruse și este foarte probabil să promoveze rolul tradițional al corpului de forță de elită. În ultimele zile, VDV a reluat o misiune cheie în bătălia pentru Bahmut.
Reîntoarcerea generalului Teplinski sugerează tensiuni intense între facțiunile din cadrul statului major rus cu privire la abordarea militară a Rusiei în Ucraina, mai arată Ministerul britanic al Apărării.
Surse ruse au speculat începând cu 27 martie că Ministerul rus al Apărării l-a demis recent și pe comandantul din Districtul Militar de Est (EMD), generalul colonel Rustam Muradov, ca răspuns la criticile intense la adresa comandamentului său privind pierderile semnificative în operațiunile ofensive de lângă Vuhledar la începutul anului 2023.
Institutul pentru Studiul Războiului arăta, într-una dintre analizele sale, că speculațiile rusești intense cu privire la schimbările în comanda militară au corespuns cu schimbări reale ale comandanților ruși, deși nu urmând neapărat afirmațiile exacte ale surselor ruse.
Cinci lucruri pe care documentele Pentagonului le dezvăluie despre armata lui Vladimir Putin
Documentele secrete americane și ale NATO care au zguduit Washingtonul și aliații săi după ce au fost postate pe rețelele sociale la începutul acestei săptămâni, ceea ce a determinat o investigație a Pentagonului, oferă detalii rare despre armata lui Vladimir Putin, scrie The Moscow Times.
Iată ce au dezvăluit cele aproximativ 100 de documente de la Pentagon despre Armata Rusiei, conform The Moscow Times:
- Până la 43.000 de soldați ruși ar fi fost uciși pe front până la începutul lui 2023, cu un număr total de victime (morți, răniți, dispăruți) în rândul Armatei ruse estimat între 189.500 și 223.000.
- Armata Ucrainei ar fi pierdut între 124.500 și 131.000 de soldați, dintre care 17.500 ar fi fost uciși.
- Armata Rusiei pare să-și recunoască eșecurile, Centrul de control al apărării naționale al Statului Major General raportând în februarie că forțele sale din estul Ucrainei au „scăzut capacitatea de luptă”.
- Interceptările americanilor au inclus planuri și date specifice ale atacurilor forțelor ruse asupra infrastructurii civile și a unor ținte militare, inclusiv centrale electrice, poduri, o zonă de depozitare a dronelor, un sistem de apărare aeriană și soldați ucraineni.
- Un document strict secret conținea strategia detaliată a Statului Major General al Rusiei pentru combaterea tancurilor NATO pe care Ucraina urmează să le primească în aprilie prin înființarea de „zone de tragere” de rază lungă, medie și scurtă de acțiune acoperite de unități și arme specifice, cât și prin instruirea soldaților ruși cu privire la vulnerabilitățile tancurilor.
- Serviciile de informații americane par să fi pătruns în aproape toate organismele militare ruse, inclusiv în Statul Major General, Ministerul Apărării și agenția de informații militare GRU, precum și în grupul de mercenari Wagner.
Reamintim că pe parcursul ultimei săptămâni, pe reţelele sociale au fost difuzate mai multe presupuse documente militare şi de intelligence americane, datate între februarie şi martie, care sunt în mare parte legate de invadarea Ucrainei de către Rusia şi oferă detalii despre planurile Occidentului de a sprijini Kievul.
Aceste documente, a căror autenticitate nu este confirmată, indică şi faptul că Statele Unite ar fi putut să-i spioneze pe unii dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai săi, precum Ucraina, Coreea de Sud şi Israel.
Dezvăluirile ar fi ridicat, de asemenea, suspiciuni în rândul aliaţilor SUA cu privire la capacitatea Washingtonului de a păstra informaţii confidenţiale.