Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 428: Putin ordonă crearea unor muzee dedicate conflictului din Ucraina / Stoltenberg: Ucraina are ce trebuie pentru a-i alunga pe ruși / Lupte dramatice pentru „drumul vieții” din Bahmut / Noua estimare a pierderilor armatei lui Putin / Papa Francisc, invitat în Ucraina

HotNews.ro
Soldați ucraineni din zona orașului Bahmut, Foto: LIBKOS / AP / Profimedia
Soldați ucraineni din zona orașului Bahmut, Foto: LIBKOS / AP / Profimedia

Jens Stoltenberg spune că țările occidentale au livrat 98% din vehiculele de luptă promise Ucrainei, care se află acum „într-o poziție puternică pentru a continua să recâștige teritoriul ocupat de ruși”. Pe de altă partă, liderul NATO a salutat convorbirea dintre Xi și Zelenski, adăugând însă că acest lucru nu schimbă faptul că China încă nu a condamnat invazia Rusiei în Ucraina.

SINTEZA ZILEI

  • Serviciul de securitate al Ucrainei susține că a interceptat o convorbire telefonică în care un soldat rus recunoaște că a ucis prizonieri de război. „Trebuie să înjunghii o persoană. Dar aceasta nu este prima dată pentru mine. Oamenii care sunt prizonieri de război… nu are rost să îi păstrăm. Pentru că de la ei obținem toate informațiile. Nu are rost să îi reținem. Aici… trebuie să ne debarasăm de ei”.
  • Președintele Vladimir Putin a ordonat guvernului rus să înceapă să lucreze la crearea unor muzee dedicate ofensivei în curs a Moscovei în Ucraina, potrivit AFP.
  • Generalul Oleksandr Sîrski, considerat cel mai temult comandant ucrainean în urma succeselor repurtate în cursul războiului, a contrazis direct evaluările a numeroși analiști militari occidentali care afirmă că orașul Bahmut din estul Ucrainei nu ar avea o importanță militară semnificativă.
  • De la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, 14.000 de soldați ucraineni au fost pregătiți în Marea Britanie și apoi au plecat pe linia frontului, a declarat Andrew Murrison, subsecretar parlamentar britanic pentru apărare.
  • O firmă din Marea Britanie ar fi fost înregistrată prin interpuși pe numele unui oficial rus, Volodimir Saldo, la cinci luni după ce numele acestuia a fost adăugat pe o listă de sancțiuni, potrivit The Guardian. Saldo a lucrat în numele Rusiei în regiunea ocupată Herson, unde a devenit șeful administrației regionale de ocupație.
  • Transferul forțat de copii ucraineni în Rusia echivalează cu un „genocid”, a acuzat joi Consiliul Europei într-o rezoluție adoptată de Adunarea sa parlamentară formată din 46 de țări, potrivit AFP.
  • Aprovizionarea cu apă în partea ocupată de Rusia a regiunii ucrainene Donețk este periculos de scăzută, potrivit lui Denis Pușilin, șeful autoproclamatei Republici Populare Donețk.
  • Înainte de alegerile din Turcia, Putin îşi declară susţinerea pentru Erdogan, un lider cu „obiective ambiţioase”, care se confruntă luna viitoare cu alegeri prezidenţiale şi parlamentare dificile.

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 428, LIVE-TEXT:

01:50Volodimir Zelenski, în mesajul transmis joi seară: „Deportarea copiilor ucraineni e unul dintre elementele complet premeditate ale încercării Rusiei de a şterge identitatea poporului nostru”

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, anunță că la Strasbourg a fost adoptată joi o rezoluţie prin care se recunoaşte deportarea de către Rusia a copiilor ucraineni drept o dovadă a genocidului. „Vom continua să lucrăm pentru reîntoarcerea tuturor copiilor ucraineni deportaţi şi pentru pedepsirea Rusiei”, a subliniat Zelenski.

01:25 Serviciul de securitate al Ucrainei susține că a interceptat o convorbire telefonică în care un soldat rus recunoaște că a ucis prizonieri de război.

Conversația, raportată de SBU pe Telegram, implica faptul că soldatul descria cum tăia gâtul prizonierilor de război după ce extrăgea informațiile de care avea nevoie. „Trebuie să înjunghii o persoană. Dar aceasta nu este prima dată pentru mine. Oamenii care sunt prizonieri de război… nu are rost să îi păstrăm. Pentru că de la ei obținem toate informațiile. Nu are rost să îi reținem. Aici… trebuie să ne debarasăm de ei”, potrivit Sky News.

00:50Un centru social destinat găzduirii locuitorilor din oraşul Mariupol, care au fugit după ce localitatea a fost distrusă şi ocupată de armata rusă, a fost inaugurat joi la Dnipro, relatează corespondentul Agerpres.

La inaugurarea căminului, care adăposteşte 127 de persoane, dintre care mai bine de trei sferturi sunt femei şi copii, au luat parte atât primarul oraşului Dnipro, Boris Filatov, cât şi cel din Mariupol, Vadim Boichenko.

„Vreau ca noi, cu toţii, să înţelegem cine sunt aceşti oameni. Sunt oameni care au trecut prin toate greutăţile războiului. Avem aici o refugiată care a fugit din Mariupol cu trei copii. Avem şi refugiaţi care s-au mutat din Doneţk în Mariupol şi noi atunci îi numeam noii cetăţeni ai Mariupolului, iar astăzi mulţi dintre ei deja s-au refugiat în alte regiuni. Sunt mulţi refugiaţi, împrăştiaţi prin toate regiunile. De aceea, noi a trebuit să oferim refugiaţilor noştri din Mariupol ceea ce au ei nevoie, adică de un acoperiş deasupra capului. (…) În total, aici au fost cazate astăzi 35 de familii sau 127 de oameni, dar la rând pentru un loc de cazare mai stau 333 de familii sau aproximativ 1.000 de oameni”, a afirmat primarul din Mariupol, Vadim Boichenko.

Înainte de război, Mariupol a avut aproape 500.000 de locuitori.

00:16 Industria rusă a dronelor ar putea ajunge în curând la peste 11 miliarde de euro

Un plan de stimulare a producției de drone ar putea însemna că industria din Rusia va valora în curând la peste 11 miliarde de euro, a declarat Vladimir Putin.

Rusia s-a bazat până acum pe vehiculele aeriene fără pilot Shahed, de fabricație iraniană, în atacurile sale asupra Ucrainei, dar anul trecut președintele Putin a anunțat un plan de dezvoltare pe opt ani, potrivit Sky News.

23:5514.000 de soldați ucraineni antrenați în Marea Britanie de la începutul invaziei

De la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, 14.000 de soldați ucraineni au fost pregătiți în Marea Britanie și apoi au plecat pe linia frontului, a declarat Andrew Murrison, subsecretar parlamentar britanic pentru apărare, potrivit Sky News.

23:27Erdoğan a discutat despre acordul privind cerealele în convorbirea cu Putin.

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a vorbit despre Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră cu Vladimir Putin în timpul unei convorbiri telefonice de joi, a relatat ziarul turc Daily Sabah.

Putin ordonă crearea unor muzee dedicate conflictului din Ucraina

22:58 Cum și-a făcut unul dintre cei mai sancționați ruși firmă în Marea Britanie / Decorat de Putin

O firmă din Marea Britanie ar fi fost înregistrată prin interpuși pe numele unui oficial rus, Volodimir Saldo, la cinci luni după ce numele acestuia a fost adăugat pe o listă de sancțiuni, potrivit The Guardian.

Saldo a lucrat în numele Rusiei în regiunea ocupată Herson, unde a devenit șeful administrației regionale de ocupație. De asemenea, el s-a întâlnit cu Vladimir Putin și a primit distincții de stat rusești.

22:34Putin ordonă crearea unor muzee dedicate conflictului din Ucraina

Președintele Vladimir Putin a ordonat guvernului rus să înceapă să lucreze la crearea unor muzee dedicate ofensivei în curs a Moscovei în Ucraina, potrivit AFP.

22:17Consiliul Europei: Transferurile de copii ucraineni reprezintă un „genocid”

Transferul forțat de copii ucraineni în Rusia echivalează cu un „genocid”, a declarat joi Consiliul Europei într-o rezoluție adoptată de Adunarea sa parlamentară formată din 46 de țări, potrivit AFP.

21:55Donețkul controlat de Rusia în estul Ucrainei se confruntă cu o criză de apă, potrivit unui oficial

Aprovizionarea cu apă în partea ocupată de Rusia a regiunii ucrainene Donețk este periculos de scăzută, potrivit lui Denis Pușilin, șeful autoproclamatei Republici Populare Donețk.

Multe gospodării primesc doar două ore de alimentare cu apă la fiecare trei zile, a declarat liderul susținut de Moscova într-o sesiune de întrebări și răspunsuri online.

Orașul Donețk și-a pierdut principala sursă de apă, un canal care traversează orașele Chasiv Yar și Bahmut din estul Ucrainei.

Putin îşi declară susţinerea pentru Erdogan

20:40Statele Unite au impus joi sancțiuni împotriva serviciului de securitate internă al Rusiei, FSB, și a unității de informații a Corpului Gardienilor Revoluției din Iran (IRGC), acuzându-i că sunt responsabili sau complici în detenția ilegală a unor americani în străinătate, au declarat oficiali de rang înalt ai administrației, potrivit Reuters.

Sancțiunile au vizat, de asemenea, patru comandanți de rang înalt din cadrul IRGC, deși printre aceștia se afla cel puțin o persoană care făcuse deja obiectul unor sancțiuni americane anterioare. FSB a făcut, de asemenea, obiectul unor sancțiuni americane anterioare.

20:22 Înainte de alegerile din Turcia, Putin îşi declară susţinerea pentru Erdogan, un lider cu „obiective ambiţioase”

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a acordat un sprijin puternic joi omologului său turc Recep Tayyip Erdogan, care se confruntă luna viitoare cu alegeri prezidenţiale şi parlamentare dificile, salutând un lider cu „obiective ambiţioase”.

20:00Povestea japonezului care a deschis o cafenea gratuită în Harkov, în Ucraina

Când Fuminori Tsuchiko a sosit anul trecut în orașul Harkov din estul Ucrainei, a spus că vrea să facă tot ce poate pentru a ajuta oamenii în urma invaziei Rusiei, povetește Reuters.

Înduioșat de situația dificilă a locuitorilor forțați de bombardamentele rusești să se adăpostească în stațiile de metrou, cetățeanul japonez în vârstă de 75 de ani din Tokyo a decis să rămână.

19:54Serviciul de Securitate al Ucrainei a anunțat arestarea a zece persoane care au pus la cale o schemă de scoatere ilegală din țară a unor bărbați de vârstă militară, pentru a evita înrolarea, scrie The Guardian.

Grupul ar fi perceput până la 7.000 de dolari pentru a ajuta oamenii să treacă ilegal granița, inclusiv cu documente false.

Unul dintre ei, din regiunea Poltava, ar fi vândut certificate medicale false, iar altul, din Harkov, este suspectat că i-ar fi ajutat să se sustragă serviciului militar pretinzând că sunt în interes de afaceri pentru firme de apărare. Alții s-ar fi deghizat în șoferi de camion, conform SBU.

Kuleba, vizită rapidă în Republica Moldova – întâlnire cu Maia Sandu

19:27Personalul de supraveghere nucleară al ONU s-a rotit la centrala Zaporojie „în conformitate cu programul”, spun rușii

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a efectuat cu succes o rotație a personalului său la centrala nucleară din Zaporojie, care este controlată de forțele rusești de ocupație, potrivit oficialilor ruși.

Mihail Ulianov, trimisul Rusiei la organismul de supraveghere nucleară al ONU, a declarat că „rotația regulată (lunară) a specialiștilor AIEA la centrala nucleară ZNPP a avut loc astăzi în strictă conformitate cu programul”.

19:10VIDEO Putin și Erdogan au inaugurat, prin videoconferinţă, prima centrală nucleară din Turcia, construită de ruşi. „Am convenit să aprofundăm cooperarea”

Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că el și omologul său turc Recep Tayyip Erdogan au convenit aprofundarea cooperării economice, comerciale și agricole între țările lor.

18:42 Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a făcut joi o scurtă vizită la Chişinău, unde s-a întâlnit cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, şi cu premierul Dorin Recean, potrivit Ziarului de Gardă, Ziarului Naţional şi Deschide.md.

Maia Sandu a abordat cu Dmitro Kuleba „situaţia din ţara vecină şi provocările de securitate din regiune şi a reconfirmat sprijinul Republicii Moldova pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”, a transmis admnistrația prezidenţială de la Chişinău.

Conform sursei citate, discuţiile au vizat şi modalităţile de susţinere reciprocă în realizarea reformelor, care să accelereze procesul de aderare la Uniunea Europeană. Republica Moldova şi Ucraina au obţinut statutul de ţări candidate pentru aderare la Uniunea Europeană în iunie 2022.

Ucraina reia apelurile către Occident pentru livrarea de avioane F-16

18:11 Generalul Oleksandr Sîrski, considerat cel mai temult comandant ucrainean în urma succeselor repurtate în cursul războiului, a contrazis direct evaluările a numeroși analiști militari occidentali care afirmă că orașul Bahmut din estul Ucrainei nu ar avea o importanță militară semnificativă.

17:46 Cel puțin șapte civili au fost uciși și 33 au fost răniți de miercuri până joi, anunță biroul președinției ucrainene. Bilanțul include și atacul soldat cu un mort și 23 de răniți – inclusiv un copil – ce a avut loc la Mykolaiv, unde patru rachete rusești Kalibr au lovit orașul.

Guvernatorul regiunii Mykolaiv (Nikolaev), Vitalii Kim, a declarat că 22 de clădiri cu mai multe etaje, 12 case private și alte clădiri rezidențiale au fost avariate în urma acestui atac, relatează Associated Press.

Oficiali ucraineni din domeniul apărării au spus că rachetele Kalibr au fost trase de undeva din Marea Neagră.

17:35Ucraina continuă apelurile către Occident pentru livrarea de avioane F-16, ministrul de Externe Dmytro Kuleba și consilierul guvernamental Anton Gerashchenko spunând că mai degrabă acestea ar descuraja Rusia decât să o provoace și ar contribui la asigurarea „protecției Europei”.

Avertismentul Moscovei: „Nu ne puneți la încercare răbdarea”

17:10Maria Zaharova, avertisment pentru Occident privind „cel mai rău scenariu”: „Nu ne puneți la încercare răbdarea”

Rusia nu intenţionează să recurgă la „cel mai rău scenariu” – un atac nuclear -, însă Occidentul nu ar trebui să îi testeze răbdarea, a avertizat joi purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

16:56VIDEO Putin a fost văzut venind la Kremlin miercuri seară târziu. Peskov confirmă şi spune că liderul rus are un program încărcat

16:41FOTO Flota rusă de la Marea Neagră se confruntă cu o nouă amenințare, grupul ucrainean Brave-1 prezentând o dronă maritimă subacvatică pe care a dezvoltat-o sub denumirea de „Toloka”.

„Glumele” lui Evgheni Prigojin

16:11Premierul ucrainean Denis Şmîhal a anunțat joi că l-a invitat pe papa Francisc să viziteze Ucraina, în timpul unei audienţe private de o jumătate de oră la Vatican, în care i-a cerut ajutorul pentru repatrierea miilor de copii duşi în Rusia sau în teritoriile ocupate de Rusia după invazia declanşată în Ucraina, conform Reuters.

„Am discutat despre formula de pace (ucraineană) şi despre eventuale măsuri şi asistenţă din partea Suveranului Pontif şi a Vaticanului pentru a realiza toţi paşii din formula de pace a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski”, a declarat Şmîhal.

Papa Francisc (86 de ani) spunea anterior că vrea să viziteze Kievul, dar şi Moscova, într-o misiune de pace.

15:57 Prigojin a revenit cu un nou mesaj audio, spunând că a glumit privind suspendarea tirurilor de artilerie: „Băieți, acesta este umor militar. Umor, și nimic mai mult… A fost o glumă”.

15:45 Liderul Wagner a declarat joi că suspendă tirul de artilerie în Bahmut pentru a permite forțelor ucrainene de pe cealaltă parte a liniei frontului să arate orașul în siguranță jurnaliștilor americani aflați în vizită.

Evgheni Prigojin, fondatorul Wagner, a spus într-un mesaj audio publicat de serviciul său de presă că „a fost luată decizia de a suspenda focul de artilerie, astfel încât jurnaliștii americani să poată filma în siguranță Bahmut și să se întoarcă acasă”.

În același mesaj, Prigojin a avertizat partea ucraineană să nu încerce să aducă forțe suplimentare sub acoperirea vizitei jurnaliștilor. (Reuters)

Cererea ambasadei SUA de a-l vizita pe Gershkovich, respinsă

15:33 Fermierii ucraineni, despre criza exportului de cereale: „Problema majorității țărilor europene este Ucraina agrară, care va intra în UE cu 30 de milioane de hectare de teren”

15:03 Ministerul de Externe al Rusiei a transmis joi că a respins cererea ambasadei Statelor Unite de a-l vizita pe 11 mai pe reporterul Wall Street Journal, Evan Gershkovich, aflat în arest.

Moscova a precizat că măsura a fost luată ca răspuns la faptul că Washingtonul nu a procesat vizele pentru „grupul de jurnaliști” al ministrului rus de externe Serghei Lavrov.

14:54 Activele corporative deținute de firme străine și preluate temporar de statul rus vor fi gestionate de companii care au avut de suferit de pe urma unor țări „neprietenoase”, a spus joi ministrul adjunct de finanțe Alexei Moiseev, potrivit agenției de presă RIA.

Declarația vine după ce Kremlinul a transmis miercuri că ar putea confisca mai multe active occidentale ca represalii la acțiunile străine împotriva companiilor rusești.

Cine sunt membrii mișcării „Cealaltă Ucraină”

14:42 Jurnaliștii de investigația asociați Radio Europa Liberă (RFE) au aflat cine sunt membrii mișcării „Cealaltă Ucraină”, partidul politic din umbră creat de politicianul pro-rus Viktor Medvedciuk pentru a înlocui guvernul de la Kiev.

14:36 Oleksandr Mișcenko, colaborator al ocupanților ruși, a fost ucis într-o explozie în orașul Melitopol din regiunea Zaporojie, a anunțat primarul în exil Ivan Fedorov, citat de Kyiv Independent.

Potrivit primarului, înainte de invaziae, Mișcenko a condus un departament de poliție în Melitopol: „După ocupație, el nu numai că a dezertat la inamic, dar și-a păcălit și angajații să devină trădători”.

14:23 Ministerul rus al Apărării a declarat joi că forțele sale au cucerit patru cvartale în nord-vestul, vestul și sud-vestul Bahmutului, potrivit agenției de presă de stat RIA.

Noua estimare a pierderilor armatei lui Putin

14:06 Premierul ucrainean a declarat joi că l-a invitat pe Papa Francisc să viziteze Ucraina și i-a cerut ajutorul pentru repatrierea miilor de copii duși în Rusia sau în teritoriile ocupate de Rusia. Denis Șmihal a spus într-o conferință de presă la Roma că a avut convorbiri la Vatican și a discutat despre formula de pace a Kievului pentru a pune capăt războiului.

„I-am cerut ajutorul sfinției sale pentru întoarcerea acasă a copiilor ucraineni care sunt reținuți, arestați, deportați în Rusia în mod criminal”, a declarat el. (Reuters)

13:55 Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat joi că Moscova nu intenționează să meargă pe calea escaladării nucleare, dar îi sfătuiește pe alții să nu-i testeze răbdarea.

13:46 Noua estimare ucraineană privind pierderile rusești de ieri: 510 soldați, 2 tancuri, 16 alte blindate, 10 piese de artilerie, 13 diferite vehicule, 3 lansatoare multiple de rachete, 1 sistem antiaerian și 21 de drone aeriene:

Stoltenberg: Ucraina are ce trebuie pentru a-i alunga pe ruși

13:30​​Prin sprijinirea în mod direct și militar a acestui război brutal și ilegal al rușilor împotriva ucrainenilor, China ar depăși o limită care va avea consecințe, a declarat Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, invitat la RTL.

12:41Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat joi că Ucraina are capacitățile militare necesare pentru a-și elibera teritoriul, anunțând totodată că partenerii săi occidentali i-au livrat aproape toate vehiculele de luptă promise.

12:11Rușii au reușit să distrugă un sistem radar de supraveghere a armatei ucrainene cu ajutorul a două drone kamikaze. Nu este clar unde a fost filmată această înregistrare video însă peisajul vizibil în ea sugerează că a fost una recentă.

12:16 Kremlinul a apreciat joi că relațiile cu țările europene se află la cel mai scăzut nivel posibil și că fiecare val de expulzări de diplomați ruși reduce spațiul disponibil pentru diplomație și va primi un răspuns în consecință.

Declarația vine după ce, în ultimele zile, țări precum Moldova, Suedia și Norvegia au expulzat diplomați ruși, ceea ce a atras măsuri de retorsiune din partea Moscovei. (Reuters)

Rămăşiţele unui obiect militar au fost găsite în Polonia

11:58 Procurorii ruși l-au arestat pe colonelul Alexandr Denisov, pe care îl acuză de furarea a 7 motoare de tancuri T-90 ca parte a unui grup infracțional organizat.

11:33 Un soldat ucrainean ce luptă la marginea Bahmutului a declarat pentru BBC că țara sa și-a terminat rezervelele proprii de rachete pentru lansatoarele multiple de tip Grad.

Acum, trupele ucrainene trag cu rachete grad din Cehia, România și Pakistan, a spus acesta, adăugând că cele din Pakistan „nu sunt de bună calitate”.

11:28FOTO Rămăşiţele unui obiect militar au fost găsite în nordul Poloniei, în apropiere de oraşul Bydgoszcz, au declarat joi ministrul polonez al Apărării şi ministrul polonez al Justiţiei, confirmând relatări anterioare ale presei privind descoperirea unui obiect neidentificat în zonă.

11:22 Vicepremierul rus Alexander Novak a declarat joi că grupul OPEC+, format din principalii producători de petrol, nu vede necesitatea unor noi reduceri ale producției de petrol, în pofida cererii chineze mai mici decât se aștepta, dar că organizația poate oricând să ajusteze politica dacă este necesar.

El a afirmat că Rusia și-a atins ținta de producție în această lună, după ce a anunțat reduceri de 500.000 de barili pe zi, sau 5% din producția sa de petrol, până la sfârșitul anului. (Reuters)

Lupte dramatice pentru „drumul vieții” din Bahmut

11:03 VIDEO Înregistrări video apărute pe rețelele de socializare arată luptele dramatice duse în tranșee de soldații ucraineni și ruși pentru a controla așa-zisul „drum al vieții” către Bahmut, singura șosea prin care trupele Kievului din orașul asediat mai pot fi aprovizionate.

11:00Este evident că Rusia câștigă războiul informațional în America Latină, Africa şi Orientul Mijlociu, spune Vera Jurova, vicepreședinte al Comisiei Europene

10:15 Un lansator 9A330 TLAR al unui sistem antiaerian Tor ucrainean a fost scos din acțiune de o dronă kamikaze rusească de tip Lancet în regiunea Herson. Este prima pierdere confirmată a unui astfel de sistem antiaerian, foarte rar în serviciul ucrainean, notează Ukraine Weapons Tracker.

10:01 Un colonel din armata rusă a fost arestat deoarece este acuzat că a furat 7 motoare ce trebuiau montate pe tancuri T-90, scrie Kommersant.

Șeful serviciului blindate al departamentului de suport tehnic al Districtului Militar Sud din Rusia, colonelul Alexander Denisov, a fost arestat sub acuzația de fraudă la scară deosebit de mare, paguba fiind estimată la 20,5 milioane de ruble (226.000 euro).

Atac cu rachete Kalibr în Nikolaev

09:34O persoană a fost ucisă și 23 de persoane, inclusiv un copil, au fost rănite în urma unui atac cu rachete rusești asupra unui bloc de apartamente și a unor case din orașul Nikolaev, în sudul Ucrainei, la primele ore ale zilei de joi, au anunțat autoritățile.

„În timpul nopții, Rusia a bombardat Nikolaev cu patru rachete Kalibr lansate din Marea Neagră. Armele de înaltă precizie au vizat case private, o clădire istorică și un bloc de locuințe. Deocamdată, știm despre un mort și 23 de răniți, inclusiv un copil.”, a scris Zelenski pe Telegram.

09:22 Evaluarea britanică de joi dimineață se concentrează pe centrala nucleară Zaporojie:

  • Dovezi fotografice arată că forțele rusești au stabilit poziții de luptă cu saci de nisip pe acoperișurile câtorva dintre cele șase clădiri ale reactorului de la Centrala Nucleară Zaporojie (ZNPP).
  • Rusia controlează ZNPP din martie 2022. Cu toate acestea, acesta este primul indiciu al integrării clădirilor reale ale reactoarelor în planificarea tactică a apărării. Rusia a construit probabil aceste poziții deoarece este din ce în ce mai îngrijorată de perspectivele unei ofensive ucrainene majore.
  • Este foarte probabil ca această mișcare să crească șansele de deteriorare a sistemelor de siguranță ale ZNPP în cazul în care au loc lupte în jurul ZNPP. Cu toate acestea, deteriorarea catastrofală directă a reactoarelor este puțin probabilă în cele mai plauzibile scenarii care implică arme de infanterie, deoarece structurile sunt foarte puternic ranforsate.

Rușii se tem că le va fi stricată sărbătoarea de 9 mai

08:33 Panică și deznădejde în rândul bloggerilor ruși: Care este marea lor temere

07:52 Statul major al forțelor armate ucrainene a spus că luptele s-au amplificat în Bahmut și zonele din apropiere, adăugând că forțele rusești nu au reușit să avanseze asupra a două sate din nord-vest și că cel puțin o duzină de localități au fost ținta tirurilor rusești.

Separat, Serhii Cerevatîi, purtătorul de cuvânt al grupului de forțe din estul Ucrainei, a declarat la televiziunea națională, că în ultimele 24 de ore forțele rusești au atacat de 324 de ori folosind artileria și lansatoare de rachete multiple: „Rușii distrug clădirile din Bahmut pentru a-i împiedica pe soldații noștri să le folosească drept fortificații”.

Declarațiile vin după ce, miercuri, Prigojin a declarat că forțele sale „vor avansa cu orice preț (în Bahmut), doar pentru a măcina armata ucraineană și a le întrerupe ofensiva”.

07:01 Ambasadorul chinez la Moscova: Ucraina are nevoie de o încetare a focului şi nu de noi arme

Jurnalist ucrainean, ucis de un lunetist rus

05:50 Un jurnalist ucrainean, angajat de La Reppublica, ucis de un lunetist rus

05:18 Comisia Europeană: Vera Jourova se simte „din ce în ce mai inconfortabil pe Twitter” din cauza propagandei ruse

01:30 VIDEO Zelenski: Am reuşit să aducem acasă încă 44 de persoane aflate în captivitate la ruşi. În total, 2.279 de ucraineni au fost readuşi din captivitatea rusească în timpul războiului

01:19 Peste 200 de morminte ale luptătorilor Wagner au fost descoperite într-un oraș din Siberia

00:44 Serviciile secrete ruse, belaruse și chineze încearcă să recruteze cetățeni lituanieni / „Antenele rușilor”

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Zelenski, despre discuția cu liderul chinez: „Am avut o convorbire telefonică lungă și plină de însemnătate cu președintele Xi Jinping. Cred că această convorbire, precum și numirea ambasadorului Ucrainei în China, vor da un impuls puternic dezvoltării relațiilor noastre bilaterale”.
  • Ministerul rus de Externe al Rusiei a declarat că a luat act de dorința Chinei de a se angaja într-un proces de pace pentru Ucraina, dar a acuzat Kievul că subminează orice tentativă de pace. Casa Albă a salutat convorbirea telefonică, dar a subliniat că este prea devreme pentru a spune dacă aceasta va duce la un acord de pace între Rusia și Ucraina. UE a salutat „un prim pas important”, dar a avertizat că nu trebuie să fie o pace impusă.
  • Miercuri, președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a făcut din nou apel la un „grup de pace” care să intermedieze un acord între Rusia și Ucraina, spunând că orice ar putea fi discutat odată ce națiunile se vor așeza la masă pentru a discuta.
  • Statele Unite au acordat JPMorgan permisiunea de a procesa plățile pentru exporturile agricole prin intermediul Băncii Agricole Ruse, dar acest aranjament nu a fost un substitut pentru reconectarea băncii la sistemul SWIFT, au declarat două surse rusești pentru Reuters.
  • Trimisul Rusiei la Națiunile Unite la Geneva a spus că nu s-a înregistrat niciun progres real în rezolvarea problemelor ridicate de Moscova cu privire la acordul privind cerealele din Marea Neagră, care urmează să expire luna viitoare.
  • Armata ucraineană va primi armamentul de care are nevoie la timp pentru contraofensivă, a declarat în Congres cel mai important general american din Europa. Ucraina este „într-o poziție bună” pentru o contraofensivă, a adăugat generalul Christopher Cavoli.
  • Liderul forței de mercenari Wagner a afirmat că Ucraina se pregătește pentru o contraofensivă „inevitabilă” și că trimite unități bine pregătite în orașul Bahmut. Șanțurile antitanc din apropierea orașului ocupat Polohy din sud-estul Ucrainei se întind pe o distanță de 30 km, în spatele cărora se află rânduri de baricade din beton „dinții dragonului” și, mai în spate, tranșee pentru trupele rusești. Apărările vizibile în imaginile din satelit realizate de Capella Space fac parte dintr-o vastă rețea de fortificații din vestul Rusiei, prin estul Ucrainei și până în Crimeea, pregătită pentru un atac ucrainean major.
  • România a achiziționat 18 drone de luptă Bayraktar TB2, a anunțat miercuri ambasadorul Turciei la București.
  • Kremlinul amenință să extindă confiscările de active occidentale în Rusia, o modalitate de a exercita presiuni în contextul în care Occidentul ia în considerare utilizarea activelor rusești înghețate în străinătate.
  • Un avion de vânătoare MiG-31 s-a prăbușit într-un lac din regiunea Murmansk aflată în nordul Rusiei, după ce la bordul său a izbucnit un incendiu.
  • Comisia Europeană va interzice importurile de grâu și alte produse ucrainene în România până pe 5 iunie, a declarat miercuri ministrul Agriculturii Petre Daea.
  • Centrul Cultural Rus din Nicosia, capitala Ciprului, a fost distrus de un incendiu​. Potrivit directoarei Centrului rus, clădirea a fost atacată cu cocktailuri Molotov.
  • După discuția cu președintele Xi, Volodimir Zelenski a numit un nou ambasador al Ucraina în China, Pavlo Riabikin.
  • Ungaria: „Nu vom sprijini niciunul dintre eforturile de integrare ale Ucrainei până când nu redă drepturile minorităților”.
  • Bogdan Krotevici, comandantul interimar al Regimentului Azov, afirmă că forțele ucrainene ar putea încerca să captureze orașe mici rusești în timpul viitoarei sale contraofensive.
  • Președintele sud-african Cyril Ramaphosa a anunțat că țara sa nu se va retrage din Curtea Penală Internațională înainte de a-l primi pe Vladimir Putin pentru summitul BRICS, o schimbare de poziție față de cea anunțată cu doar o zi în urmă.

––––––

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro