Sari direct la conținut

Ucraina va primi în cele din urmă avioane de luptă de la Occident, spune președintele Cehiei, Petr Pavel / Ce spune fostul general NATO despre contraofensiva ucraineană

HotNews.ro
Petr Pavel, Foto: KPR/Tomáš Fongus / ČTK / Profimedia
Petr Pavel, Foto: KPR/Tomáš Fongus / ČTK / Profimedia

Contraofensiva planificată a Ucrainei pentru a recâștiga teritoriul ocupat de Rusia are șanse mari de succes, dar poate aduce pierderi mari dacă Rusia își folosește bine apărarea pe care a pregătit-o, a declarat vineri președintele ceh și fostul general NATO, Petr Pavel, care a subliniat că, într-un final, Kievul va primi și avioanele de luptă occidentale, relatează Reuters.

Pavel, în vârstă de 61 de ani, a declarat într-un interviu că Ucraina are nevoie de sprijin pentru intrarea în NATO și Uniunea Europeană, dar aderarea la oricare dintre acestea va fi un proces de durată, deși discuțiile privind aderarea la UE ar putea începe anul acesta.

Pavel, care a fost șef al armatei cehe și, de asemenea, principalul consilier militar al secretarului general al NATO în 2015-2018, a declarat că Ucraina va primi în cele din urmă avioane de luptă occidentale pe care le-a cerut, dar că este imposibil să le livreze la timp pentru ofensiva viitoare și au existat priorități mai mari, cum ar fi muniția.

Șansa unui succes semnificativ ucrainean este foarte mare, dar va veni cu un preț mare

„Există cu siguranță mari speranțe că contraofensiva ucraineană va avea succes, pentru că Ucraina este motivată, bine pregătită, trupele sale au experiență și cu siguranță nu cedează unor astfel de deficiențe precum armata rusă”, a spus Pavel la Castelul Praga, sediul președinția cehă.

Armata rusă a avut probleme grave la nivel de logistică și moral, dar nu ar trebui așteptată o prăbușire a apărării, a spus el.

„Rusia a avut timp să pregătească o apărare relativ de înaltă calitate și profundă în mai multe linii, care, dacă este folosită eficient, va costa… Ucrainei pierderi mari”, a spus el.

Este imposibil de spus ce dimensiune a teritoriului ar putea recâștiga Ucraina, deoarece sunt deschise diferite scenarii, a spus el.

„Lucrurile nu merg întotdeauna conform dorințelor și planurilor, dar cred că șansa unui succes semnificativ ucrainean este foarte mare”.

Pavel, decorat pentru salvarea unei unități franceze în timpul unei misiuni de menținere a păcii în Croația în 1993, a refuzat să speculeze când ar putea începe contraofensiva, dar a spus că recentele atacuri ucrainene asupra infrastructurii ruse și punctele de concentrare a trupelor sunt semne ale pregătirilor.

Amintim că Marea Britanie a furnizat Ucrainei mai multe rachete de croazieră Storm Shadow, oferind forțelor ucrainene o nouă capacitate de atac cu rază lungă de acțiune înainte de mult așteptata contraofensivă împotriva forțelor ruse, după îndelungi rugăminți din partea Kievului, pe care administrația Biden a refuzat până acum să le trimită.

Așa cum s-a întâmplat de altfel și cu tancurile occidentale.

Amintim că guvernul polonez a fost cel care a pus presiuni puternice asupra Germaniei privind trimiterea de tancuri Leopard 2 Ucrainei, Varșovia anunțând în data de 11 ianuarie că intenționează să facă acest lucru.

Premierul polonez Mateusz Morawicki a anunțat ulterior că, deși guvernul său a depus o cerere oficială la Berlin pentru a obține aprobarea pentru transfer, după cum stipulează regulamentele NATO privind re-exporturile de armament, un aviz negativ al Germaniei va fi ignorat.

La doar două zile după aceste comentarii ale lui Morawiecki, cancelarul german Olaf Scholz a anunțat pe 25 februarie că Berlinul a aprobat cererea Poloniei, va autoriza toate solicitările similare, și că va transfera la rândul său o companie de 14 tancuri Leopard 2 Ucrainei.

Ucraina a cerut aderarea rapidă la NATO, dar Pavel a spus că va dura timp.

„Sprijinirea intrării Ucrainei în UE și NATO ar trebui să fie ținta noastră pe termen lung”, a spus Pavel, întrebat ce ar trebui să spună NATO Ucrainei la un summit din iulie de la Vilnius.

„Nu spun că trebuie să fie într-un orizont de timp dat, pentru că pregătirile pentru intrarea în ambele instituții sunt foarte complicate, necesită o pregătire lungă și îndeplinirea unei întregi liste de criterii, dar ar trebui să ajutăm Ucraina cu asta”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro