Rusia declară că unii dintre aliații ei se pregătesc să impună sancțiuni împotriva sa
Unele țări din Asia Centrală lasă să se înțeleagă că nu sunt pregătite să-și asume riscuri și s-ar putea alătura sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei, relatează TASS, citându-l pe vicepremierul rus de Externe Mihail Galuzin.
Oficialul rus a făcut comentariile la a treia conferință din Asia Centrală a Clubului de Discuții „Valdai”, cel mai prestigios think tank din Rusia.
„Cu toate că există poziții identice privind inacceptabilitatea și ilegitimitatea restricțiilor economice unilaterale, mai multe țări din Asia Centrală nu doresc totuși să-și asume riscurile corespunzătoare și lasă să se înțeleagă că sunt pregătite să urmeze măsurile de restricție occidentale”, a declarat Galuzin.
El a susținut că Rusia nu impune nimănui direcția de urmat nici în ceea ce privește politica externă, nici politicile interne, „atâta timp cât acestea nu contravin obligațiilor reciproce, inclusiv cele din cadrul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (n.r. alianța militară condusă de Moscova), Uniunea Eurasiatică și Comunitatea Statelor Independente”.
„Suntem siguri că capitalele din Asia Centrală văd și înțeleg acest lucru: distrugerea artificială a legăturilor cu Rusia poate avea consecințe mai grave decât costurile presupuselor sancțiuni secundare”, a adăugat el.
Galuzin a subliniat că Rusia încearcă cu consecvență să își consolideze relațiile de parteneriat strategic cu țările din Asia Centrală.
Influența Rusiei slăbește printre aliații săi
Comentariile oficialului rus vin în contextul în care atât Statele Unite, cât și China, încearcă să își extindă influența în Asia Centrală, regiune considerată în mod tradițional ca făcând parte ferm din sfera de influență a Moscovei.
La sfârșitul lunii februarie secretarul de stat american Antony Blinken a efectuat un turneu de forță în regiune, participând la Astana la o reuniune ministerială a șefilor ministerelor de afaceri externe ai țărilor din Asia Centrală în format C5+1 (Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan + Statele Unite).
Blinken s-a deplasat apoi în Uzbekistan, unde s-a întâlnit cu oficiali de la Tașkent „pentru a promova în continuare parteneriatele pe o serie de probleme bilaterale și regionale”, potrivit Departamentului de stat de la Washington.
Săptămâna aceasta preşedintele chinez Xi Jinping organizează în nordul țării sale un summit inedit cu liderii a cinci foste republici sovietice din Asia centrală în contextul în care China încearcă să profite de pe urma slăbirii influenței rusești ca urmare a declanșării războiului din Ucraina, mutare care a consternat inclusiv aliații Rusiei.
Acest summit „China-Asia Centrală”, primul de acest fel, îi va reuni pe liderii Kazahstanului, Kârgâzstanului, Tadjikistanului, Uzbekistanului şi Turkmenistanului, a anunțat lunea trecută ministerul chinez al Afacerilor Externe.
Reuniunile vor avea loc pe 18 şi 19 mai în oraşul Xi’an (nord), punct de plecare al vechiului Drum al mătăsii.
Urmărește ultimele evoluții din a 447-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.