Sari direct la conținut

Duma de Stat rusă a denunțat tratatul care impune o limită asupra forțelor armate convenționale din Europa

HotNews.ro
Militarii ruși au urmărit discursul președintelui rus Vladimir Putin, Foto: RIA Novosti / Sputnik / Profimedia
Militarii ruși au urmărit discursul președintelui rus Vladimir Putin, Foto: RIA Novosti / Sputnik / Profimedia

Duma de Stat (Camera Deputaţilor) a Federaţiei Ruse a denunţat marţi Tratatul privind Forţele Armate Convenţionale în Europa (CFE), relatează TASS și Agerpres.

Proiectul de lege care denunţă participarea Rusiei la acest tratat a fost trimis preşedintelui Vladimir Putin pentru promulgare. Putin însuși ceruse această măsură săptămâna trecută, ea fiind aprobată în ritm accelerat de guvernul și apoi parlamentul Rusiei.

Viceministrul rus de externe Serghei Riabkov, desemnat de Putin responsabil cu procesul retragerii Rusiei din tratatul CFE, a spus în faţa Dumei de Stat că „va fi nevoie de circa şase luni pentru ieşirea completă a Rusiei din acest tratat”, care „în condiţiile actuale a devenit total un vestigiu al trecutului”.

„Vom transmite în mod public ţărilor NATO şi comunităţii internaţionale că tocmai Occidentul, prin acţiunile sale distructive, a făcut în aşa fel încât rămânerea noastră în tratat să fie pentru noi imposibilă”, a justificat oficialul rus.

Tratatul privind Forţele Armate Convenţionale în Europa (CFE), semnat în 1990 şi actualizat în 1999, a fost considerat la semnarea lui piatra unghiulară a arhitecturii de securitate în Europa, întrucât elimina avantajul cantitativ şi numeric pe care Uniunea Sovietică îl deţinea în privinţa armelor convenţionale.

Tratatul stabileşte pentru fiecare ţară în parte plafoane cu numărul de tancuri, vehicule blindate, piese de artilerie grea, avioane de luptă şi elicoptere de atac pe care ţările NATO şi cele ale Pactului de la Varşovia (care formal încă exista la momentul semnării tratatului) le pot desfăşura între Atlantic şi Munţii Ural.

Rusia s-a retras din tratatele internaționale semnate cu Occidentul privind controlul armelor

După mai mulţi ani de dezacorduri între Rusia şi NATO, Moscova a suspendat în 2007 implementarea obligaţiilor ce-i reveneau în cadrul tratatului CFE, invocând atunci planurile SUA de a desfăşura elemente ale scutului antirachetă în Polonia şi România, acţiune despre care Rusia susține că reprezintă o ameninţare directă la adresa securităţii sale.

La începutul anului, Rusia şi-a suspendat participarea la tratatul New START de control al armelor nucleare, ultimul tratat major de dezarmare încă valabil între Rusia şi SUA.

Moscova avertizase la începutul lunii martie că nu îşi va reexamina suspendarea participării sale la acest ultim pact până când SUA nu îsi vor schimba politica faţă de Ucraina, conform unei declaraţii făcute de către Serghei Riabkov.

​Statele Unite au dezvăluit însă luni seară datele privind arsenalul său strategic de descurajare nucleară, spunând că vor să respecte tratatul de dezarmare nucleară New Start şi îndemnând Rusia să facă acelaşi lucru.

Riabkov a anunțat marți că Rusia nu intenționează să facă acest lucru.

„Nu luăm în considerare în niciun fel acest lucru, l-am citit (documentul), s-au uitat și colegii din alte departamente. Îl vom arhiva după ceva timp, dar îl vom judeca în funcție de situație, acum pornind de la cu totul alte abordări și principii – START a fost suspendat”, a subliniat oficialul rus.

Urmărește ultimele evoluții din a 447-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro