Sari direct la conținut

Rusia pregătește o provocare la scară largă la centrala nucleară Zaporojie – GUR

HotNews.ro
Acoperisul unei cladiri de la centrala nucleara Zaporojie a fost avariat, Foto: Handout / AFP / Profimedia
Acoperisul unei cladiri de la centrala nucleara Zaporojie a fost avariat, Foto: Handout / AFP / Profimedia

Direcția Principală de Informații a Ucrainei (GUR) a raportat că în următoarele ore invadatorii ruși pregătesc o provocare pe scară largă pentru a simula un accident la Centrala Nucleară Zaporojie (ZNPP), relatează Ukrainska Pravda.

Potrivit Serviciului de Informații a Ministerului de Apărare al Ucrainei, acest lucru va fi efectuat direct pe teritoriul ZNPP. După aceea, invadatorii vor anunța o scurgere de substanțe radioactive, iar Ucraina va fi acuzată de incident.

Pentru a-și ascunde acțiunile, rușii au perturbat rotația personalului misiunii permanente de monitorizare a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, programată pentru 26 mai, notează GUR.

Scopul acestei acțiuni este de a provoca comunitatea internațională să efectueze o anchetă detaliată în timpul căreia toate ostilitățile vor fi oprite. Astfel, invadatorii speră să obțină pauza dorită care va fi folosită pentru a-și regrupa trupele și a opri contraatacul ucrainean, rezumă ofițerii de informații.

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, intenționează să prezinte marți la ONU o propunere de protejare a centralei nucleare ucrainene Zaporojie, ocupată de armata rusă, în speranța de a se ajunge la un acord înainte de o eventuală contraofensivă a Kievului.

Odată cu începerea contraofensivei ucrainene, există riscul ca luptele din apropierea centralei și a celor șase reactoare ale sale să se intensifice.

Rusia și Ucraina s-au învinuit reciproc pentru bombardamentele care au doborât în ​​mod repetat liniile electrice vitale pentru răcirea reactoarelor și prevenirea unei tragedii nucleare.

Diplomații au spus că Grossi va sublinia așa-numitele „principii” privind protejarea centralei, care ar trebui să aibă până atunci sprijinul Rusiei și Ucrainei. Unele dintre acestea sunt cunoscute de mult, cum ar evitarea tragerii în sau dinspre centrală.

Consilierul şefului administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Mihailo Podoliak, a spus ieri că mult așteptata contraofensivă ucraineană a început deja.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro