Sari direct la conținut

Rusia susține că a ucis mii de soldați ucraineni în trei zile, în timpul unei „tentative de ofensivă” a Ucrainei / Câți soldați ruși spune Șoigu că a reușit să omoare Kievul

HotNews.ro
Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, Foto: Rusian Defense Ministry Press Service / AP / Profimedia
Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, Foto: Rusian Defense Ministry Press Service / AP / Profimedia

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, susține că Rusia a provocat pierderi uriașe trupelor ucrainene angajate într-o contraofensivă pe care a respins-o timp de trei zile. Totodată, ministrul rus al Apărării a declarat marţi că doar 71 de soldaţi ruşi au fost ucişi în ceea ce el a numit o ofensivă ucraineană eşuată în ultimele zile, relatează Reuters și Tass.

„Timp de trei zile, regimul ucrainean a lansat o ofensivă de mult promisă în diferite sectoare ale frontului, concentrând în acest scop o mare cantitate de echipamente și forță de luptă, dar inamicul nu a obținut succes, a suferit pierderi semnificative, a spus el.

Potrivit acestuia, la 4 iunie, Forțele Armate ale Ucrainei, cu ajutorul a două brigăzi, au încercat să atace în cinci direcții, nu au avut succes și au pierdut 300 de soldați, 16 tancuri, 26 de vehicule blindate de luptă, 14 vehicule.

Pe 5 iunie, regimul de la Kiev a încercat o ofensivă în șapte direcții cu forțele a cinci brigăzi, însă a fost oprită și Ucraina ar fi suferit pierderi semnificative, a spus ministrul.

Potrivit acestuia, în timpul tentativei de ofensivă din 5 iunie, pierderile Ucrainei s-au ridicat la peste „1.600 de militari, 28 de tancuri, dintre care 8 tancuri Leopard și 3 tancuri AMX-10, 136 de unități din alte echipamente militare, inclusiv 79 străine”.

Potrivit lui Șoigu, pierderile Forțelor Armate ale Ucrainei în ultimele trei zile de ostilități în toate direcțiile s-au ridicat la 3.715 militari și 52 de tancuri.

„În doar trei zile de ostilități în toate direcțiile, pierderile Forțelor Armate ale Ucrainei s-au ridicat la 3.715 militari, 52 de tancuri, 207 vehicule blindate de luptă, 134 vehicule, 5 avioane, 2 elicoptere, 48 de piese de artilerie și 53 vehicule aeriene fără pilot”, a spus el.

Totodată, ministrul rus al Apărării a declarat marţi că doar 71 de soldaţi ruşi au fost ucişi în ceea ce el a numit o ofensivă ucraineană eşuată în ultimele zile.

Într-o declarație postată pe Telegram de către Ministerul Apărării, Șoigu a fost citat că a afirmat că 15 tancuri rusești și 9 vehicule blindate au fost distruse în timpul luptei.

„Repet, inamicul nu și-a atins obiectivele, a suferit pierderi semnificative și incomparabile”, a spus Șoigu în declarație.

Rusia oferă rareori cifre privind victimele din conflictul din Ucraina și a fost acuzată de critici că a subestimat numărul de militari uciși și răniți în Ucraina.

Ce spune Șoigu despre distrugerea barajului din Nova Kakhovka

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a acuzat marți Ucraina că a aruncat în aer uriașul baraj Kakhovka, ca parte a unui plan de mutare a unităților din regiunea Herson din apropiere pentru operațiuni împotriva forțelor ruse, relatează Reuters.

O declarație a Ministerului rus al Apărării, semnată de Șoigu, a spus că distrugerea barajului și inundațiile rezultate au fost concepute pentru a împiedica Rusia să atace lângă Herson, permițând în același timp Ucrainei să „transfere unități și echipamente de pe frontul Herson în zona operațiunilor ofensive”.

Șoigu nu a furnizat dovezi care să susțină afirmația. Ucraina și aliații săi occidentali spun că Rusia a fost cea care a aruncat în aer barajul la primele ore ale zilei de marți.

Armata rusă a anunțat în noaptea de duminică spre luni că forțele sale au respins duminică dimineaţă „o ofensivă de mare anvergură” a armatei ucrainene în Donbas.

Ministrul adjunct al Apărării al Ucrainei a susținut că rapoartele rusești conform cărora Ucraina a început o contraofensivă sunt menite să distragă atenția de la pierderile suferite de Rusia în regiunea Bahmut. „Ce se intampla acum? Continuăm apărarea care a început pe 24 februarie 2022. Operațiunea defensivă include totul, inclusiv acțiunile contraofensive. Prin urmare, în unele zone trecem la acțiuni ofensive. În special, direcția Bahmut rămâne epicentrul ostilităților. Acolo ne îndreptăm pe un front destul de larg. Avem succes. Ocupăm înălțimile dominante. Inamicul este în defensivă și vrea să-și mențină poziția. În sud – inamicul este în defensivă. Luptele de importanță locală continuă”, a spus Hanna Maliar.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro