Sari direct la conținut

Reportaj AFP: Când Ucraina trece la ofensivă, medicii militari sunt mai presați ca niciodată / „Lângă un coș de gunoi se află un picior amputat”

HotNews.ro
Soldat ucrainean ranit, Foto: Celestino Arce/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia
Soldat ucrainean ranit, Foto: Celestino Arce/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

La un punct de stabilizare medicală pentru soldații răniți, nu departe de Bahmut, medicii militari ucraineni se ocupă de un nou aflux de răniți la lumina lanternelor, povestește AFP.

Deși Rusia a revendicat în luna mai controlul asupra acestui oraș din estul Ucrainei, epicentrul luptelor din vara anului trecut, luptele nu au încetat. Ucrainenii susțin că au câștigat teren în fața rușilor, atacându-i pe flancurile lor de la nord și de la sud.

Semn al violenței luptelor, medicii încearcă să stabilizeze starea de sănătate a numeroșilor răniți la cap, torace și cu hemoragii, pentru ca aceștia să supraviețuiască și să poată fi transferați la spitalele din spate.

Salvarea începe din tranșee

În timpul unor scurte momente de răgaz în timpul unei nopți de serviciu din această săptămână, personalul medical a explicat pentru AFP misiunea unității lor, care face parte din cea de-a 24-a brigadă mecanizată ucraineană.

Munca „începe în tranșee, când frații de arme își împart garourile și intervin medicii militari”, explică Bogdan, un chirurg cu fața obosită care, ca toți soldații desfășurați pe front, nu-și dă numele de familie.

Soldații îi urcă apoi pe răniți în vehicule ușoare, alergând, adesea sub focul inamicului, pentru a-și duce camarazii la punctul de stabilizare unde va avea loc triajul medical.

„Încercăm să fim cât mai aproape de linia frontului pentru a reduce timpul de evacuare”, explică Bogdan.

Medici militari ajută un soldat rănit să iasă dintr-un vehicul militar în arpopiere de Bahmut (Foto: Iryna Rybakova / AP / Profimedia)

„Sânge și suferință”

„Nu vreau să spun banalități, dar nu există război fără victime”, spune el. „Iar rănile duc la handicap și dizabilități. Iar aceștia sunt soldați tineri”.

În încăperile cu ferestre în care lucrează pentru a salva vieți, medicii operează la lumina lanternei pentru a nu fi reperați de cercetași sau de dronele rusești.

Pe podea, bandaje însângerate și vată de bumbac se îngrămădesc sub targă și mesele de operație. Lângă un coș de gunoi plin de cizme abandonate se află un picior amputat.

Nu departe, un medic se chinuie să pună un cateter la un pacient care și-a pierdut o mână și un picior.

Nu trebuie să te lași copleșit de emoții

„Cu timpul, înveți să nu te gândești (la oroarea rănilor de război). Dacă te lași copleșit de emoții, nu poți fi eficient, motiv pentru care operăm mai mult mecanic”, explică un medic, Iurii.

Una dintre colegele sale, Natalia, spune că a văzut medici și asistente care au cedat după o lună într-un spital militar. Ea spune că a descoperit „frica”.

„Cred că toată lumea de aici vrea să se termine repede, oamenii sunt obosiți”, spune ea, „dar înțelegem foarte bine că nu va fi ușor și că nu se va întâmpla curând”.

Contraofensiva va însemna vărsare de sânge și suferință

Pentru Iurii, este esențial ca civilii și aliații occidentali ai Ucrainei să înțeleagă amploarea sacrificiului soldaților, în timp ce Ucraina se pregătește să lanseze o ofensivă pentru a recuceri teritoriile ocupate de Rusia.

„Toată lumea așteaptă contraofensiva, așteaptă să se poată întoarce la viața de dinainte. Dar asta înseamnă pierderi grele, vărsare de sânge și suferință”, spune el.

___

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro