Sari direct la conținut

VIDEO Se văd „primele rezultate” ale contraofensivei ucrainene. Ucraina a reușit să elibereze un sat din Donețk

HotNews.ro
soldati ucraineni arborand steagul Ucrainei in Blahodatne, recent eliberat, Foto: Captura video
soldati ucraineni arborand steagul Ucrainei in Blahodatne, recent eliberat, Foto: Captura video

Trupele ucrainene au anunțat duminică recucerirea unui sat „din mâinile” forțelor ruse din sud-estul Ucrainei, prima așezare eliberată pe care au revendicat-o de la lansarea unui contraatac în această săptămână, relatează Reuters.

UPDATE Hanna Maliar, ministru adjunct al apărării, a declarat ulterior că armata ucraineană a eliberat localitatea Makarivka din regiunea Donețk, lângă Blahodatne. De asemenea, o brigadă ucraineană a postat duminică un videoclip cu soldați care sărbătoresc în sud-estul Ucrainei, spunând că salută recucerirea satului Neskuchne.

–-

Soldații au arborat steagul ucrainean pe o clădire bombardată într-un videoclip neverificat publicat de Brigada 68 Jaeger a Ucrainei, care a spus că este vorba despre așezarea Blahodatne din regiunea Donețk.

„Vedem primele rezultate ale acțiunilor contraofensive, rezultate localizate”, a declarat la televizor Valeri Șerșen, purtătorul de cuvânt al sectorului militar „Tavria” din Ucraina.

El a spus că satul se află la marginea regiunilor Donețk și Zaporojie, la câțiva kilometri sud de satul Velka Novosilka, controlat de Kiev.

Având atât de puține informații dinspre Kiev, care a adoptat tăcerea cu privire la contraofensivă, și existența unor puține rapoarte independente din primele linii, este aproape imposibilă evaluarea situației de pe câmpul de luptă.

Steagul ucrainean arborat în Blahodatne

Videoclipul de la Blahodatne arăta trupe ucrainene într-o clădire grav avariată, în timp ce zgomotul artileriei bubuie în depărtare.

„Dăm afară inamicul de pe pământurile noastre natale. Este cel mai cald sentiment care există. Ucraina va învinge, Ucraina mai presus de orice”, a spus un soldat neidentificat în videoclipul de pe Facebook.

Forțele ucrainene de apărare ale frontului Tavriia au raportat de asemenea capturarea a șase ocupanți în Blahodatne, potrivit Ukrainska Pravda.

Președintele Volodimir Zelenski a dat sâmbătă cel mai clar indiciu de până acum că Kievul și-a lansat mult așteptatul contraatac pentru a recupera pământul din est și sud, confirmând că au loc „operațiuni contraofensive și defensive”.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că o forță militară ucraineană este în curs de desfășurare, dar că nu a reușit până acum să depășească liniile defensive ruse și a înregistrat pierderi grele.

Cu toate acestea, ministerul britanic al Apărării a susținut în evaluarea de sâmbătă că forțele ucrainene „au făcut probabil progrese bune” și „au pătruns în prima linie de apărare rusă”.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) afirmă că forțele ucrainene „încearcă o operațiune tactică extraordinar de dificilă”.

Este vorba despre un asalt frontal asupra unor poziții defensive pregătite (rusești), care este complicat și mai mult de lipsa de superioritate aeriană a Ucrainei, spune ISW.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro