Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 474: Contraofensiva ucraineană va dura „câteva săptămâni, dacă nu luni”, spune Macron / Ucraina susține că a recucerit șapte sate de la forțele rusești / Refuzat de Prigojin, Şoigu a semnat contract cu cecenii lui Kadîrov / Lupte grele în mai multe zone ale frontului

HotNews.ro
Soldați ucraineni în luptă pe front, Foto: Roman Chop / AP / Profimedia
Soldați ucraineni în luptă pe front, Foto: Roman Chop / AP / Profimedia

​Kievul a anunțat luni că trupele sale au recucerit un al patrulea sat dintr-un grup de așezări din sud-estul țării, la o zi după ce a raportat primele mici progrese ale contraofensivei împotriva forțelor rusești. Imagini postate online arată cum câțiva soldați arborează steagul ucrainean în Storojeve, în regiunea Donețk, iar ministrul apărării a mulțumit Brigăzii 35 Separate de Infanterie Marină pentru că a recâștigat controlul asupra satului. Duminică, Ucraina a spus că forțele sale au eliberat trei sate – Blahodatne, Neskuchne și Makarivka – care se află la marginea regiunii Donețk, lângă regiunea Zaporojie. Storojeve este lângă Blahodatne.

07:41Noul articol LIVE, cu evenimentele de marți, este aici

SINTEZA ZILEI

  • Ucraina susține că a recucerit șapte sate de la forțele rusești. Guvernul ucrainean a anunţat luni că a preluat, în cursul weekendului, şapte sate de la forţele ruse în sudul şi estul ţării, în cadrul contraofensivei sale. „Au fost eliberate şapte sate”, a anunţat pe reţeaua socială Telegram Hanna Maliar, adjunctă a ministrului ucrainean al apărării.
  • Contraofensiva ucraineană va dura „câteva săptămâni, dacă nu luni”, spune Macron. Președintele francez Emmanuel Macron a confirmat luni că a început contraofensiva armatei ucrainene împotriva forțelor ruse, estimând că aceasta va dura „câteva săptămâni, dacă nu luni”, potrivit AFP.
  • Ucraina a pierdut 15% din vehiculele sale de luptă Bradley. Ucraina a pierdut 16 vehicule blindate furnizate de SUA în primele zile ale contraofensivei sale, relatează CNN.
  • ​Însoţit de Şoigu, Putin a vizitat un spital militar şi a decorat soldaţi ruși răniţi în Ucraina
  • Rubla a coborât luni la cel mai mic nivel din ultimele 13 luni în raport cu dolarul, reflectând deteriorarea balanței comerciale a țării ca urmare a războiului din Ucraina, potrivit AFP.
  • Refuzat de Prigojin, Şoigu a semnat contract cu cecenii lui Kadîrov. Comandantul trupelor Ahmat: „Am trimis zeci de mii de voluntari în Ucraina”

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 474, LIVETEXT:

01:11Volodimir Zelenski, în mesajul său de luni seară: „Deşi vremea este nefavorabilă în aceste zile – ploile ne îngreunează sarcina – forţa soldaţilor noştri continuă să dea roade. Înaintăm pas cu pas”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis în discursul său nocturn către compatrioţi un mesaj de încredere şi optimism în legătură cu rezultatele contraofensivei recent lansate. El a anunţat întărirea controlului la Bahmut, însă a recunoscut că deocamdată vremea nefavorabilă face sarcina militarilor mai dificilă.

00:55Polonia respinge orice implicare în sabotarea mega-gazoductului Nord Stream 2

Serviciile de informații poloneze au negat orice implicare în sabotajul care, în septembrie anul trecut, a dezactivat gazoductele germano-ruse Nord Stream 1 și 2, acțiune în care, potrivit Wall Street Journal, Polonia ar fi fost folosită ca bază.

„Polonia nu a avut nimic de-a face cu exploziile de la Nord Stream 1 și 2”, a declarat coordonatorul serviciilor secrete poloneze, Stanislaw Zaryn, pe contul său de Twitter, unde a descris drept „nefondată” asocierea țării sale cu acea operațiune, potrivit La Razon.

00:32Contraofensiva ucraineană va dura „câteva săptămâni, dacă nu luni”, spune Macron

Președintele francez Emmanuel Macron a confirmat luni că a început contraofensiva armatei ucrainene împotriva forțelor ruse, estimând că aceasta va dura „câteva săptămâni, dacă nu luni”.

„Contraofensiva ucraineană a început în urmă cu câteva zile”, a declarat el alături de cancelarul german Olaf Scholz și de președintele polonez Andrzej Duda la Palatul Elysée, relatează AFP.

00:02 Premierul luxemburghez spune că a încercat să medieze între Putin și Zelenski la începutul războiului

Xavier Bettel recunoaşte că a observat o lipsă de voinţă de a discuta din partea rusă. El este de asemenea îngrijorat de ascensiunea curentelor extremiste și populiste în Uniunea Europeană.

„Poate că oamenii nu au înțeles această abordare, dar, având totuși contact cu președintele rus, am considerat că este necesar să promovez un schimb „de opinii”. Aș fi fost nemulțumit de mine dacă nu făceam această încercare, dar am renunțat când am văzut că nu mai există voință de a discuta din partea rusă”, a explicat liderul coaliției ce conduce Marele Ducat, potrivit Le Monde.

Putin a vizitat un spital militar şi a decorat soldaţi ruși răniţi în Ucraina

23:35Rubla a coborât luni la cel mai mic nivel din ultimele 13 luni în raport cu dolarul, reflectând deteriorarea balanței comerciale a țării ca urmare a războiului din Ucraina, potrivit AFP.

23:06 Ucraina anunță creșterea bilanțului victimelor în urma inundaţiilor provocate de distrugerea barajului hidroelectric Kahovka – cel puțin 10 morţi şi 41 de dispăruţi.

„Am înregistrat zece morţi la Herson şi în regiune… Avem şi 41 de dispăruţi”, a anunţat ministrul ucrainean de Interne, Igor Klymenko, pe Telegram.

22:40 ​Însoţit de Şoigu, Putin a vizitat un spital militar şi a decorat soldaţi ruși răniţi în Ucraina

Vladimir Putin a vizitat luni militari răniţi în Ucraina, acordând unora dintre ei decoraţii, într-o rară ieşire publică a liderului rus care a avut loc de ziua naţională, sărbătoare publică ce marchează proclamarea independenţei ţării după prăbuşirea URSS.

22:01 Avioane NATO investighează zboruri ruseşti neidentificate deasupra Mării Baltice

Ucraina face progrese în contraofensivă – a recucerit șapte localități

21:50Ucraina susține că a recucerit șapte sate de la forțele rusești

Guvernul ucrainean a anunţat luni că a preluat, în cursul weekendului, şapte sate de la forţele ruse în sudul şi estul ţării, în cadrul contraofensivei sale. „Au fost eliberate şapte sate”, a anunţat pe reţeaua socială Telegram Hanna Maliar, adjunctă a ministrului ucrainean al apărării.

Hanna Maliar a precizat că au fost eliberate satele Lobkovo, Levadne şi Novodarivka, în apropiere de Zaporojie, precum şi satul Storojeve, din sudul regiunii Doneţk. „Suprafaţa teritoriului revenit sub controlul nostru se ridică la 90 de kilometri pătraţi”, a subliniat Maliar.

21:40Ucraina pierde 15% din vehiculele sale de luptă Bradley. Ucraina a pierdut 16 vehicule blindate furnizate de SUA în primele zile ale contraofensivei sale, relatează CNN.

21:10Avocații Ucrainei la instanța supremă a ONU au respins versiunea Rusiei cu privire la doborârea avionului malaezian, considerând-o o „teorie a conspirației”, într-un caz în care se afirmă că Moscova a sprijinit separatiștii din estul Ucrainei în 2014.

Kievul susține că Moscova a încălcat un tratat ONU împotriva terorismului prin echiparea și finanțarea forțelor pro-ruse, inclusiv a milițiilor care au doborât zborul MH17 al Malaysian Airlines, ucigând toți cei 298 de pasageri și echipajul, în iulie 2014, relatează Reuters.

Săptămâna trecută, în cadrul audierilor în fața Curții Internaționale de Justiție, Rusia a declarat că dosarul MH17 al Ucrainei se bazează pe „prostii” și a oferit o serie de explicații alternative pentru ceea ce s-a întâmplat.

20:56Se pare că Ucraina începe să facă progrese” în contraofensivă. Analistul militar britanic Sean Bell spune că trupele urainene înregistrează victorii în contraofensivă, chiar dacă nu putem vorbi de unele majore, mult așteptate de opinia publică occidentală.

20:34 Autoritățile române transmit că nu s-a primit nicio alertă cu privire la riscul de transmitere a unor boli după ruperea barajului din Ucraina

Refuzat de Prigojin, Şoigu a semnat contract cu cecenii lui Kadîrov

20:17Șeful diplomației americane, Antony Blinken, a declarat luni că speră că o contraofensivă reușită a Ucrainei împotriva forțelor rusești l-ar putea forța pe Vladimir Putin să negocieze.

„O contraofensivă reușită ar putea face două lucruri: ar întări poziția (Ucrainei) la masa negocierilor și ar putea avea efectul de a-l determina în cele din urmă pe Putin să negocieze sfârșitul acestui război pe care l-a început”, a declarat Blinken reporterilor, potrivit AFP.

19:58 Imagini difuzate de ucraineni arată pușcași marini într-un sat pe care l-ar fi recucerit în contraofensiva împotriva forțelor rusești. Potrivit imaginilor, soldații flutură steagul ucrainean în Storozheve (Storojeve).

Ministerul ucrainean al Apărării a mulțumit anterior Brigăzii 35 de puşcaşi marini pentru preluarea controlului asupra localității.

The Guardian precizează că locul filmării poate fi verificat după clădiri, copaci și configurația drumului, însă data la care aceasta a fost realizată nu a putut fi verificată.

19:24 Refuzat de Prigojin, Şoigu a semnat contract cu cecenii lui Kadîrov. Comandantul trupelor Ahmat: „Am trimis zeci de mii de voluntari în Ucraina”

19:00Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, s-a declarat îngrijorat, luni, că în 17 iulie Rusia va renunța la acordul privind exportul de cereale și îngrășăminte din trei porturi ucrainene de la Marea Neagră.

Moscova a amenințat că va renunța la acord, intermediat de ONU și Turcia în iulie anul trecut, dacă nu vor fi înlăturate obstacolele din calea propriilor transporturi de cereale și îngrășăminte.

„Sunt îngrijorat și lucrăm din greu pentru a ne asigura că va fi posibilă menținerea inițiativei Mării Negre”, a declarat Guterres.

O a cincea localitate eliberată de forțele ucrainene

18:19O a cincea localitate a fost eliberată de către forțele ucrainene în cadrul contraofensivei, conform Institutului pentru Studierea Războiului, scrie The Guardian. Este vorba despre satul Novodarivka din regiunea Zaporojie.

18:08 Rușii susțin că un contraatac este în desfășurare în Zaporojie. Armata rusă ar fi lansat un contraatac în zona Vremivka, unde forțele ucrainene au făcut progrese în ultimele zile, potrivit unui important oficial instalat de Rusia în regiune, Vladimir Rogov.

Rogov a declarat pentru postul de radio rusesc Komsomolskaya Pravda: „La acest moment, un contraatac a fost declanșat de oamenii noștri – Divizia 127 intră în luptă, avansează. În același timp, se oferă sprijin masiv Forțelor Aerospațiale Ruse. Acestea acționează în direcția Neskuchne, scoțând inamicul afară din Makarivka”.

Ambele localități au fost capturate de forțele ucrainene în ultimele zile, potrivit informațiilor oficiale ucrainene și a imaginilor geolocalizate difuzate pe rețelele de socializare, scrie CNN.

17:36Arsenalul nuclear global a crescut anul trecut. Rusia şi SUA deţin împreună 90% din totalul armelor nucleare

„Ne îndreptăm spre una dintre cele mai periculoase perioade din istoria omenirii” – a avertizat Dan Smith, directorul Institutului Internaţional de Studii pentru Pace de la Stockholm (SIPRI), un important grup de reflecţie pe tema conflictelor.

Putin susține că Ucraina e cea care lovește ținte civile

17:03 Președintele rus Vladimir Putin afirmă că Ucraina ar fi lovit ținte civile și umanitare și că acest lucru „nu are niciun sens din punct de vedere militar”.

Potrivit agenției oficiale ruse Tass, Putin a făcut aceste comentarii în timpul unei ceremonii, desfășurate luni, în care a înmânat mai multe distincții.

„De ce, sincer, inamicul lovește zone rezidențiale? Nu are nicio logică. Pentru ce, de ce, care e rostul? Și, evident, ținte umanitare – este uimitor. Și nu are niciun sens din punct de vedere militar, zero”, ar fi declarat Vladimir Putin, citat de Tass.

16:25 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a postat pe Twitter un video cu cel mai recent schimb de prizonieri.

  • „De fiecare dată când ne aducem înapoi oamenii din captivitatea rusă ne amintim obiectivul nostru fundamental: nu vom lăsa pe nimeni de-al nostru, nimic de-al Ucrainei inamicului”.
  • „Ieri am adus înapoi din captivitate alți 95 dintre oamenii noștri, luptătorii noștri. În total, din 24 februarie anul trecut, am adus înapoi deja 2.526 de ucraineni. […]”
  • „Ne amintim de toți, îi căutăm pe fiecare dintre ei și trebuie să îi aducem pe toți înapoi. Și o vom face!” – a scris Zelenski în mesajul care însoțește videoul.

15:34 Pakistanul a plătit primul său import de țiței rusesc de la guvern la guvern în monedă chineză, a declarat luni ministrul petrolului din această țară din Asia de Sud, o schimbare semnificativă în politica sa de plăți pentru exporturi, dominată de dolarul american.

Prima încărcătură de țiței rusesc la preț redus, aranjată în cadrul unui nou acord încheiat între Islamabad și Moscova, a sosit duminică la Karachi. În prezent, aceasta este descărcată în port.

Ministrul Petrolului, Musadik Malik, care a discutat telefonic cu Reuters, nu a dezvăluit detaliile comerciale ale acordului, inclusiv prețul sau reducerea pe care a primit-o Pakistanul.

Rușii, acuzați că au distrus și barajul de pe Mokri Yaly

15:18 Pavlo Kyrylenko, guvernatorul ucrainean din Donețk, a raportat că Avdiivka a fost lovită în această dimineață. „Teroriștii au lovit din nou orașul în această dimineață, la ora 09.10, cu două rachete. Potrivit informațiilor preliminare, nu s-au înregistrat decese, răniții beneficiază de asistență medicală într-un spital local”, a scris el pe Telegram.

Kyrylenko a postat pe rețelele de socializare imagini cu urmările loviturilor la o Casă de Cultură de pe Tsentralnyi Prospect și la un bloc de locuit.

15:03 Ministerul rus al Apărării a afirmat luni că a respins încercările de ofensivă ale forțelor ucrainene în regiunile Donețk și Zaporojie și a lovit ținte cu rachete de mare precizie lansate de pe mare.

14:40 Ucraina a acuzat forțele rusești că au distrus un alt baraj cu scopul de a încetini contraofensiva lansată de Kiev, notează The Guardian.

În timp ce eforturile de salvare au intrat în a șaptea zi pentru victimele distrugerii centralei hidroelectrice Kakhovka din regiunea Herson, armata rusă a fost acuzată că a aruncat în aer un baraj mult mai mic de-a lungul râului Mokri Yaly, care a devenit până acum axa cea mai de succes a avansării Ucrainei în vestul Donețkului.

Forțele ucrainene s-au deplasat de-a lungul ambelor maluri ale râului, spre sud de orașul Velyka Novosilka, declarând eliberarea unui șir de sate: Blahodatne, pe malul estic; Neskuchne, Makarivka și Storojeve, pe malul vestic.

O delegație de 7 președinți africani ar putea merge în Ucraina și Rusia

14:09Vladimir Putin a marcat luni ziua națională a Rusiei printr-un apel la mândria patriotică a rușilor în ceea ce el a spus că este un „moment dificil” pentru țară.

„Această sărbătoare publică marchează inseparabilitatea istoriei noastre de secole, de măreția și gloria patriei”, a declarat Putin în fața demnitarilor primiți într-o ceremonie fastuoasă la Kremlin.

„Astăzi, într-un moment dificil pentru Rusia, (sentimentele de patriotism și mândrie) unesc și mai puternic societatea noastră… (și) servesc drept sprijin de încredere pentru eroii noștri care participă la operațiunea militară specială”, a mai spus acesta.

13:54 O delegație formată din șapte președinți africani ar putea vizita Ucraina și Rusia chiar în această săptămână pentru a discuta o inițiativă de pace, a declarat o sursă TASS.

„Liderii africani ar putea merge încă de săptămâna aceasta. Mai întâi în Ucraina, apoi în Rusia”, a declarat sursa agenției ruse de știri.

13:41 Subvențiile pe care Polonia le-a acordat fermierilor săi ca răspuns la o creștere a exporturilor de cereale din Ucraina nu sunt în conformitate cu normele Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), a declarat luni ministrul adjunct al economiei din Ucraina, Taras Kachka.

„Aceste subvenții depășesc cu mult ceea ce este permis de normele OMC. (Ele) pot fi o evoluție minoră, dar pot fi o sursă de perturbări (comerciale) în întreaga lume”, a declarat Kachka la o conferință a Consiliului Internațional al Cerealelor desfășurată la Londra. (Reuters)

Grupul Ramstein va discuta joi despre avioanele de luptă pentru Ucraina

13:07 Ambasadoarea britanică în Ucraina, revenită în Regatul Unit pentru câteva întâlniri, a dezvăluit efectul pe care l-au avut asupra ei atacurile de noapte rusești asupra Kievului.

„O motocicletă dă rateuri și mi se ridică părul de pe ceafă. Orice fel de agomot puternic și inima începe să bată cu putere”, a scris Melinda Simmons pe Twitter.

12:30 La următorul summit de la Ramstein, Grupul de contact pentru Ucraina va discuta despre „coaliția avioanelor de luptă”, în special despre pregătirea piloților și tehnicienilor ucraineni, a declarat ministrul apărării, Oleksii Reznikov.

Printre alte priorități ale Ucrainei care vor fi discutate la summit se numără asistența în domeniul apărării aeriene, aprovizionarea cu muniție și crearea de centre de întreținere pentru echipamentele militare, potrivit lui Reznikov.

Cea de-a 13-a reuniune a Grupului de contact de apărare pentru Ucraina, cunoscută și sub numele de summitul Ramstein, va avea loc pe 15 iunie la Bruxelles, urmată de reuniunea miniștrilor apărării din NATO pe 16 iunie. (Kyiv Independent)

12:21 Fostul președinte și premier rus Dmitri Medvedev a sărbătorit ziua națională a Rusiei postând pe Telegram o imagine trucată în care apare piața centrală Maidan din Kiev cu steagul rusesc fluturând pe ea și cu mesajul „Piața Independenței. În curând – Piața Rusiei”.

Noua estimare a pierderilor rusești

11:14Noua estimare ucraineană a pierderilor rusești din ultima zi: 540 de soldați, 5 tancuri, 5 alte blindate, 10 tunuri, 10 diferite vehicule, 1 echipament special și 7 drone.

11:07 Nivelul apei din iazurile folosite pentru răcirea reactoarelor de la centrala nucleară ucraineană Zaporojie rămâne stabil și suficient, în ciuda scăderii nivelului rezervorului Kakhovka din apropiere, a declarat luni ministrul ucrainean al mediului.

10:42 Ministerul rus al Apărării a anunțat luni că a semnat un contract cu grupul Ahmat al forțelor speciale cecene, la o zi după ce puternicul șef al mercenarilor ruși, Evgheni Prigojin, a refuzat să facă acest lucru.

Anunțul vine după un ordin conform căruia toate „unitățile de voluntari” ar trebui să semneze contracte până la 1 iulie, lucru ce le aduce sub controlul ministrului apărării, Serghei Șoigu, în condițiile în care Moscova încearcă să își impună controlul asupra armatelor private care luptă în numele său în Ucraina.

În schimb, luptătorii voluntari ar urma să primească aceleași beneficii și protecții ca și trupele regulate, inclusiv sprijin pentru ei și familiile lor în cazul în care sunt răniți sau uciși.

Prigojin a declarat duminică că va refuza să semneze orice astfel de contract. El a spus că Șoigu „nu poate gestiona în mod corespunzător formațiunile militare”. (Reuters)

Zelenski: CPI anchetează distrugerea barajului Nova Kahovka

10:06 Ucrainenii au lovit un depozit de muniții rusesc din regiunea Donețk.

09:57 Curtea Penală Internațională a început o anchetă privind distrugerea barajului Nova Kahovka, a declarat Volodimir Zelenski, potrivit Sky News.

„Reprezentanți ai Curții Penale Internaționale au vizitat regiunea Herson în ultimele zile”, a declarat președintele ucrainean. „Chiar în prima zi după dezastru, procuratura generală a trimis o solicitare corespunzătoare Curții Penale Internaționale privind o investigație a acestui dezastru, iar activitatea a început deja”, a adăugat el.

09:23 Imagini postate online confirmă eliberarea satului Storojeve din regiunea Donețk

Lupte grele în mai multe zone ale frontului

09:06 Imagini apărute online arată că trupele ucrainene au pierdut mai multe vehicule foarte prețioase, precum vehicule de deminare pe șasiu de tanc Leopard 2R finlandeze. Aceste pierderi ar fi de acum 4 zile, în timpul atacului eșuat din Zaporojie.

08:55 Evaluarea britanică de luni dimineață:

  • „În ultima săptămână, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, și-a menținut un profil public ridicat, probabil cu scopul de a se prezenta ca deținând controlul asupra chestiunilor strategice în timp ce Ucraina accelerează operațiunile ofensive.
  • Șoigu a oferit cel puțin două declarații cu privire la operațiunile defensive ale Rusiei, făcând inclusiv afirmații aproape sigur extrem de exagerate cu privire la pierderile ucrainene. Acest lucru contrastează cu alte perioade cheie din timpul războiului, când a dispărut din peisajul aparițiilor publice.
  • Șoigu a îndemnat, de asemenea, industria de apărare a Rusiei să își dubleze eforturile și a criticat ofițerii Districtului Militar de Vest pentru că nu au trimis vehiculele blindate de rezervă pe front suficient de repede.
  • Probabil că Șoigu este foarte conștient de necesitatea de a menține o imagine pozitivă în fața criticilor tot mai puțin mascate din partea unor compatrioți ruși.”

08:37 Comandamentul militar suprem al Ucrainei a anunțat luni că forțele sale sunt angajate în lupte grele în punctele fierbinți de pe linia frontului, transmite Reuters.

Aproximativ 25 de bătălii au avut loc în ultima zi în apropierea orașului Bahmut din estul țării și, mai la sud, în apropiere de Avdiivka și Mariinka, toate în regiunea Donețk, dar și în apropiere de Bilohorivka, în regiunea Lugansk, a transmis Statul Major al forțelor armate ucrainene.

ONU, îngrijorată de nivelul apei de la centrala Zaporojie

08:31 Organismul de supraveghere atomică al ONU a afirmat că are nevoie de un acces mai mare în jurul centralei nucleare din Zaporojie pentru a verifica „o discrepanță semnificativă” în ceea ce privește datele referitoare la nivelul apei de la barajul Kakhovka, utilizat pentru răcirea reactoarelor centralei.

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, care urmează să viziteze centrala în această săptămână, a declarat că măsurătorile pe care agenția le-a primit de la intrarea în centrală au arătat că nivelul apei din baraj a fost stabil timp de aproximativ o zi în weekend.

„Cu toate acestea, se pare că înălțimea continuă să scadă în alte părți ale uriașului rezervor, generând o posibilă diferență de aproximativ doi metri. Este posibil ca această discrepanță a nivelurilor măsurate să fie cauzată de un corp de apă izolat, separat de corpul mai mare al rezervorului. Dar vom putea ști doar atunci când vom avea acces la centrala termică”, a spus Grossi.

07:48Forțele ucrainene au făcut progrese verificate vizual în vestul regiunii Donețk și în vestul regiunii Zaporojie, pe care sursele rusești le-au confirmat, dar au încercat să le minimalizeze, notează Institutul pentru Studiul Războiului.

Viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Malyar, a raportat că forțele ucrainene au avansat între 300 și 1.500 de metri în sudul Ucrainei. Malyar și alte surse ucrainene și ruse au spus că forțele ucrainene au avansat la sud de Velyka Novosilka sâmbătă și duminică, inclusiv eliberând Makarivka, Neskuchne, Blahodatne, Storozheve și Novodarivka.

Unele surse rusești au raportat că luptele sunt în curs de desfășurare în „zone gri” sau în zone contestate sau că forțele ucrainene operează în zone pe care forțele rusești nu le-au ocupat în totalitate înainte de ultimele atacuri ucrainene în sudul țării.

Sursele rusești se referă probabil la avansurile teritoriale ucrainene prin apărarea rusă ca fiind cucerirea de „zone gri” pentru a minimiza câștigurile ucrainene și a nu vorbi despre trecerea prin liniile de apărare rusești. Forțele ucrainene au eliberat mai multe localități, dar afirmațiile privind o „străpungere” ucraineană sunt premature în acest moment, mai scrie ISW.

NATO a început mega-exercițiul „Air Defender”

07:39În urma ultimelor inspecții, autoritățile ucrainene au constatat că peste 30% din adăposturile antiaeriene din țară sunt improprii pentru utilizare, transmite Kyiv Independent.

Din cele 62.912 adăposturi verificate, 23,6% au fost considerate nepotrivite pentru utilizare, iar 9,3% erau închise, a precizat Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență.

06:30 NATO începe luni în Germania cel mai mare exerciţiu aerian din istoria sa. Exerciţiul „Air Defender 23” se va desfăşura până pe 23 iunie şi va reuni aproximativ 250 de avioane militare din 25 de state membre NATO şi partenere.

06:02Postul național de radio din Noua Zeelandă investighează editarea „nepotrivită” a articolelor despre războiul din Ucraina. Radio New Zealand (RNZ), care este finanţat de guvern, dar are independenţă editorială, a corectat până duminică 15 articole de pe site-ul său.

05:30 ​Kim Jong Un a promis să dea mâna cu Putin pentru a consolida cooperarea strategică. Kim şi-a asumat angajamentul într-un mesaj de marcare a Zilei Naţionale a Rusiei, adresat lui Putin, în care a apărat decizia acestuia de a invada Ucraina şi în care a arătat „sprijin şi solidaritate depline”.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

–––––-

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro