Sari direct la conținut

Cum a fost distrus barajul Kakhovka din Ucraina? Cea mai probabilă cauză, o explozie în tunelul de sub barajul din epoca sovietică – The New York Times

HotNews.ro
Distrugerea barajului de la Nova Kahovka a provocat inundații de amploare în Ucraina, Foto: Taisija Voroncova / Sputnik / Profimedia
Distrugerea barajului de la Nova Kahovka a provocat inundații de amploare în Ucraina, Foto: Taisija Voroncova / Sputnik / Profimedia

Dovezile sugerează că distrugerea uriaşului baraj de la Nova Kakhovka, într-o zonă din Ucraina controlată de Rusia, este rezultatul unei explozii declanşate de ruşi, scrie The New York Times, care citează ingineri şi experţi genişti, conform Reuters.

Publicația spune că a găsit dovezi care sugerează că a fost detonată o încărcătură explozivă aflată într-un tunel care trece prin baza de beton a barajului din epoca sovietică, distrugând structura, în 6 iunie.

Dovezile sugerează în mod clar că barajul a fost aruncat în aer de o explozie declanşată de Rusia în partea pe care o controlează, scrie The New York Times, conform News.ro.

Baza de beton a hidrocentralei, care era situată sub nivelul apei și avea o înălțime de 20 de metri și o lățime de până la 40 de metri, suporta cea mai mare parte din sarcina barajului. La nouă zile după prăbușirea barajului, utilizatorul „War Whistleblower” a postat un videoclip cu urmările dezastrului, potrivit New York Times: acolo unde barajul a fost distrus, baza de beton nu era vizibilă, în timp ce părțile barajului care au scăpat distrugerii aveau părțile superioare intacte.

În interiorul bazei din beton exista un tunel tehnic accesibil din sala motoarelor, care era sub controlul rusesc. Tunelul este marcat pe planuri, pe care jurnaliștii de la New York Times spun că le-au văzut, scrie și publicația ucraineană Nexta.

„O concluzie cu grad de certitudine de peste 80%”

Separat, o echipă de experți care asistă procurorii ucraineni în ancheta lor spunea vineri că este „foarte probabil” ca prăbușirea barajului Kakhovka din sudul Ucrainei să fi fost cauzată de explozibili plasați de ruși.

Experți ai firmei internaționale de avocatură în domeniul drepturilor omului Global Rights Compliance, care sprijină eforturile de tragere la răspundere a celor vinovați pentru atrocitățile comise în Ucraina, au vizitat regiunea Herson în perioada 10-11 iunie împreună cu procurorul general al Ucrainei și cu o echipă a Curții Penale Internaționale.

„Dovezile și analiza informațiilor disponibile – care includ senzori seismici și discuții cu experți de top în demolări – indică faptul că există o mare probabilitate ca distrugerile să fi fost provocate de explozibili plasați în prealabil și poziționați în puncte vitale din structura barajului”, se arată într-un rezumat al constatărilor preliminare ale echipei firmei de avocatură, consultat de Reuters.

Avocatul senior Yousuf Syed Khan de la Global Rights Compliance, care a participat la misiunea din teren la Herson, a declarat că această constatare că barajul a fost aruncat în aer cu explozibili plasați în prealabil de către partea rusă „este o concluzie cu grad de certitudine de cel puțin 80%”.

Constatarea se bazează „nu numai pe senzorii seismici și pe unul dintre cei mai importanți furnizori de informații din surse deschise, ci și pe tiparele de atac și pe alte lovituri pe care le-am documentat”, a declarat acesta într-un interviu. Printre acestea se numără și atacuri anterioare asupra infrastructurii esențiale de apă, inclusiv instalații și conducte, a spus el.

Aceștia au respins teoria conform căreia o ruptură catastrofală a barajului ar fi putut fi cauzată doar de o gestionare defectuoasă.

Rusia acuză Ucraina de distrugerea barajului

Președintele rus Vladimir Putin a acuzat Ucraina că a distrus barajul Kakhovka ca o tactică susținută de Occident pentru escaladarea conflictului.

Ucraina investighează explozia ca fiind o crimă de război și o posibilă distrugere criminală a mediului, sau „ecocid”.

Vastul baraj hidroelectric Kakhovka, din epoca sovietică, aflat sub controlul Rusiei de la invazia declanșată în februarie 2022, a fost distrus în primele ore ale zilei de 6 iunie, provocând mari inundații pe o porțiune din frontul din sudul Ucrainei, distrugând terenuri agricole și tăind aprovizionarea cu apă a unei mari părți a populației. De asemenea, câteva zeci de oameni au murit în inundații.

Autorităţile ucrainene au anunțat 16 morţi şi 31 de persoane date dispărute, în urma distrugerii barajului. „Au murit 16 persoane: 14 în regiunea Herson şi două în regiunea Nikolaiev. 31 de persoane sunt în continuare date dispărute”, a anunțat Ministerul de Interne ucrainean.

La rândul său, Rusia a crescut sâmbătă la 29 numărul morţilor în inundaţiile din zonele pe care le controlează în sudul Ucrainei, în urma distrugerii barajului..

Peste 3.600 de persoane au fost evacuate din zonele inundate din regiunile Herson şi Nikolaev, iar aproape 1.300 de case au rămas inundate, conform Ministerului ucrainean de Interne.

Şeful agenţiei ONU pentru energie atomică, Rafael Grossi, care a fost la centrala nucleară Zaporojie, a spus că situația de la fața locului este „gravă”, dar că nivelul apei de răcire este suficient, după aruncarea în aer a barajului.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro