Sari direct la conținut

VIDEO ​Interviu HotNews.ro cu unul din liderii Corpului Voluntarilor Ruși, organizația anti-Putin care luptă de partea Ucrainei: „Mai devreme sau mai târziu, în Transnistria se va întâmpla ceva”

HotNews.ro
Luptători din Corpul Voluntarilor Ruși pozează pentru o campanie de donare de sânge pentru armată, Foto: Vladimir Sindeyeve/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia
Luptători din Corpul Voluntarilor Ruși pozează pentru o campanie de donare de sânge pentru armată, Foto: Vladimir Sindeyeve/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Alexander Fortune, unul dintre liderii Corpului Voluntarilor Ruși, un grup militar format din cetățeni ruși care luptă de partea Ucrainei, a vorbit cu HotNews.ro despre obiectivele organizației, confruntările de pe front și ceea ce s-ar putea întâmpla la Kremlin după război: „Noi, prin acțiunile noastre, împingem elitele către o confruntare și mai mare”.

Rusia nu va putea evita un război civil după terminarea războiului din Ucraina, când va începe o adevărată confruntare a elitelor. Soarta lui Vladimir Putin este mai puțin importantă pentru viitorul Rusiei, deoarece ar fi o greșeală să se pună semnul de egalitate între el și războiul din Ucraina.

Acestea sunt opiniile lui Alexandr Fortune, șeful staff-ului Corpului Voluntarilor Ruși, o organizație armată formată din ruși, care luptă alături de armata Ucrainei. În cadrul unui interviu pentru HotNews.ro, bărbatul a povestit despre acțiunile luptătorilor din Grupul Voluntarilor, în regiunea Belgorod, Federația Rusă.

„Interacțiunea noastră cu armata rusă este simplă: noi îi împușcăm pe ei, armata rusă ne împușcă pe noi”

Pentru cei care încă nu știu că există această subdiviziune, Corpul Voluntarilor Ruși: care sunt motivele și principalele scopuri ale creării acestei organizații și care sunt obiectivele de acum ale acesteia?

Alexandr Fortune: Corpul Voluntarilor Ruși este în prezent o platformă militaro-politică mare, care are anumite scopuri militare, politice, dar și propagandistice.

Dacă e să vorbim despre istoria creării, la începutul războiul de mare amploare a existat un număr destul de mare de voluntari ruși, pe care războiul i-a prins acolo unde i-a prins… Cineva a fost în Azov (n.r- batalionul Azov), altcineva nu avut nicio treabă cu războiul până atunci, a fost un simplu civil, iar cineva s-a înscris din primele zile la o mișcare de partizani.

Ulterior, la un anumit moment, când regiunea Kiev a fost eliberată, băieții au început să se adune. Din principiu, toți se știau unul pe altul, personal sau prin altcineva.

În cazul cetățenilor ruși care locuiau la acel moment pe teritoriul Ucrainei totul a fost destul de trist cu documentele. A fost luată decizia de a crea o subdiviziune pentru oamenii care dețin cetățenia Federației Ruse sau sunt etnici ruși. Ulterior, totul a devenit destul de simplu.

Inițial, nu eram foarte mulți. Noi ne-am înțeles cu unii cunoscuți de la Azov că îi vom ajuta pe un anumit segment de front. Am început să mergem prin zona frontului, am început să luptăm, să participăm la anumite operațiuni.

Dacă puteți să ne spuneți măcar aproximativ numărul celor care acum fac parte din această subdiviziune?

Haideți să spunem că sunt sute de oameni.

Vreau să vă întreb totuși ce se întâmplă acum în regiunea Belgorod (Federația Rusă – n.r.). Unii experți, inclusiv cei din Ucraina care ne-au oferit un interviu, susțin că ceea ce se întâmplă acum în această zonă ar fi începutul războiului civil în Rusia. Sunteți de acord cu această afirmație?

Nu prea sunt de acord cu această afirmație, pentru că războiul civil este totuși departe. Noi putem numi aceste evenimente drept începutul „fluctuației elitelor în interiorul Federației Ruse”. Adică noi, prin acțiunile noastre, într-o anumită măsură împingem elitele către o confruntare și mai mare, către o luptă pentru anumite resurse, pentru un loc sub soare, o poziție și dividende politice.

Deocamdată, evident, încă nu este o situație prerevoluțioanară, însă eu cred că mai devreme sau mai târziu, aceasta va apărea.

Oficial, sunteți în confruntare cu armata rusă. Dacă puteți să ne spuneți ce se întâmplă acum în această „relație” cu armata rusă, dar și cu grupul Wagner?

Interacțiunea noastră cu armata rusă este simplă: noi îi împușcăm pe ei, armata rusă ne împușcă pe noi. În urma acestui schimb, interacțiunea noastră se termină, de regulă.

La fel, în cazul companiei militare private Wagner, fiind partea componentă a armatei ruse. În pofida faptului că aceasta, într-o anumită măsură, e formată din voluntari, acei cetățeni ai Federației Ruse care au mers acolo voluntar, ei sunt parte a armatei ruse, în general.

Pe teritoriul Federației Ruse, dacă nu mă înșeală memoria, noi am fost declarați drept organizație teroristă. Este un fenomen destul de logic și firesc. Din punctul de vedere al legislației Federației Ruse, noi toți riscăm ani grei de pușcărie, până la detenția pe viață.

Am văzut într-un interviu al dumneavoastră că spuneți despre faptul că nu împușcați civili și că niciun civil nu a avut de suferit. Și totuși oamenii nu pot să nu sufere de la faptul că pe teritoriul lor are loc o confruntare militară. Cum reacționează cetățenii pașnici?

Există un anumit specific al localităților care se află în preajmă hotarului. Cred că acest lucru este valabil pentru orice țară.

Dacă e să luăm o localitate care se află pe o parte a hotarului, oamenii de acolo comunică foarte strâns cu cei din localitatea de pe cealaltă parte a hotarului, au rude acolo. Pe timp de pace, oamenii merg unul la altul în vizită.

Când au început acțiunile militare, o parte de oameni a solicitat să fie organizat un coridor umanitar pe teritoriul Ucrainei. Adică au fost acei oameni care au preferat să plece pe teritoriul Ucrainei, din motive de securitate, fiind cetățeni ai Federației Ruse.

Altă parte a populației a plecat la Șebekino, iar din Șebekino, din câte cunosc, a plecat în Belgorod. Adică la momentul la care băieții noștri au intrat în Nova Tavoljanka, acolo nu mai era, în general, populație civilă.

Spuneți că există o diferență principială între acțiunile armatei ruse, ale soldaților ruși, și cele ale grupului vostru. Care sunt aceste deosebiri?

Totul este foarte simplu. Putem să citim punctul din Convenția de la Geneva care se referă la desfășurarea acțiunilor militare și interacțiunea cu populația civilă. Armata rusă nu respectă deloc Convenția de la Geneva, adică soldații trag în casele de locuit, în infrastructura civilă. Existența locuitorilor pașnici nu-i împiedică să facă acest lucru.

De asemenea, sunt folosite arme și muniții interzise. Doar gaz nu se folosește încă, așa cum s-a întâmplat în timpul Primului Război Mondial, în rest se folosește tot. Noi nu acționăm așa.

„Armata rusă contemporană luptă ca și cum ar fi luptat astăzi Uniunea Sovietică din perioada anilor 1950-1960”

Cum vă explicați dumneavoastră asemenea acțiuni? La nivel de conducere, autoritățile ruse, cei de la Ministerul Apărării, Putin – nimeni nu recunoaște că sunt bombardate obiecte militare civile. Dacă asta totuși se întâmplă, ce explicație găsiți, de ce chiar oamenii lor sunt supuși unui asemenea pericol?

Aici sunt câțiva factori importanți. În primul rând, armata rusă contemporană există în cadrul doctrinei militare a Uniunii Sovietice. Adică ei luptă așa cum ar fi luptat astăzi Uniunea Sovietică din perioada anilor 1950-1960, ca strategie, tactică, utilizarea trupelor.

Clar putem să luăm în calcul anumite soluții moderne, de exemplu, drone, artilerie contemporană, mijloace de legătură. În general, însă, global, nu s-a schimbat nimic de la acele timpuri și anume din punct de vedere a doctrinei militare. Asta în primul rând.

În al doilea rând, managementul armatei ruse este bazat pe principiul de raportări. Adică, se întâmplă ceva la hotar, de exemplu, avem un grănicer de serviciu și se întâmplă o situație excepțională. El află că prin hotar încep să treacă anumiți oameni, anumită tehnică.

Ce face el? El scrie un raport și îl trimite „mai sus”. Următoarea persoană trimite acest raport și „mai sus” și așa, treaptă după treaptă, totul merge „sus”.

Nimeni nu vrea să-și piardă funcția, nimeni nu vrea să facă pușcărie, nimeni nu vrea anumite investigații neplăcute etc. Toți, întotdeauna, raportează că totul este bine.

Care sunt acum obiectivele Corpului vostru: în ce măsura controlați această zonă și dacă scopul final este să împingeți complet armata rusă de acolo?

Este vorba despre încercarea de a face acolo o zonă demilitarizată. În orice caz, acesta va fi unul dintre punctele care va însemna victoria Ucrainei în acest război. Zona demilitarizată este necesară în orice caz. Și trebuie să ne ocupăm deja de acum de asta.

Astfel, sunt două sarcini militare globale. Prima: de a concentra cât mai multe resurse militare (n.r.- ale Rusiei) de pe front spre apărarea hotarului. Ce de-a doua sarcina este încercarea de a face primii pași pentru crearea unei zone demilitarizate. Deocamdată, ne iese totul.

Unde intenționează să meargă mai departe Corpul Voluntarilor Ruși: în zonele ocupate temporar ale Ucrainei, de exemplu, Crimeea, parte a regiunii Herson, sau să meargă pe teritoriul Rusiei?

Sunt mai multe scenarii. Urmăriți știrile.

În opinia dumneavoastră, există în prezent un pericol direct pentru securitate în Europa?

În opinia mea personală, subiectivă, situația este destul de șubredă, dacă e să vorbim anume despre România și Moldova.

Acolo se află așa-zisa Transnistria, care în orice caz este controlată de Federația Rusă. Acolo se află un contingent militar, nu mare, dar nici mic. De asemenea, acolo sunt cantități destul de mari de armament. Este un focar al instabilității.

De asta trebuie să țină cont toate țările care se află în vecinătate acestei regiuni. Neapărat. Asta pentru că mai devreme sau mai târziu, acolo se va întâmpla ceva.

La ce nivel cooperați cu serviciile speciale ale Ucrainei? Și în ce măsura ar fi corect să afirmăm că acest Corp a fost creat cu sprijinul sau chiar la inițiativa serviciilor speciale ale Ucrainei?

Eu pot să vă spun absolut oficial, fiind șeful staff-ului, că acest Corp nu a fost creat cu sprijinul serviciilor speciale ale Ucrainei sau a oricăror alte servicii.

Corpul a fost creat prin efort comun al câtorva persoane, care au vrut să lupte. Nivelul de interacționare cu serviciile speciale ale Ucrainei este la nivelul de schimb de informații.

Echipament, arme – din ce resurse le aveți?

Corpul Voluntarilor Ruși există exclusiv datorită donațiilor, ajutorului voluntarilor. Suntem o subdiviziune a voluntarilor și în legătură cu asta sunt anumite dificultăți.

Dintr-o parte, suntem autonomi, nu suntem datori nimănui cu nimic, la fel și nouă. Totul este în regulă. Pe de altă parte, periodic anunțăm colectări de fonduri, încercăm să avem un anumit buget. 99% e vorba de donații de la cetățeni ai Ucrainei, europeni, cetățeni ruși.

Se încearcă să se spune că sunt anumiți oligarhi fugari ruși care ne dau mulți bani- aceste afirmații nu corespund adevărului.

Știți că se discută acest subiect, inclusiv în Federația Rusă, în țări în care se discută subiectul războiului din Ucraina, și anume faptul că cetățenii de rând poartă responsabilitatea pentru faptul că au acceptat această invazie de proporții în Ucraina. Dumneavoastră împărtășiți acest punct de vedere? Și credeți că și dumneavoastră, într-o oarecare măsură, purtați această responsabilitate?

Desigur, toți poartă responsabilitate. Absolut toți cetățenii Federației Ruse poartă responsabilitate pentru ceea ce se întâmplă acum. Doar că măsura acestei responsabilități este diferită.

Cineva susține complet acest război, altcineva- nemijlocit luptă. Iar cineva pur și simplu a tăcut, cineva nu a spus nimic, s-a făcut că îi este tot una. Absolut toți poartă o responsabilitate.

Când războiul se va termina, va începe procesul căutării și determinării acelor persoane care sunt responsabile pentru asta și care sunt vinovați de asta. Va ieși că nevinovați vor fi doar cei care luptă, nevinovați vor fi cei care, din anumite motive politice, stau la pușcărie, nevinovați vor fi și cei care au ajutat direct cu bani, suport umanitar, cu alte lucruri. Să zicem, au muncit pe frontul civil.

Cred că mare parte a populației susține ceea ce se întâmplă, direct sau indirect. Cred că la nivel de 70-80% precis sunt.

În opinia dumneavoastră, când și cum se va încheia acest război? Ce va putea fi considerat încheierea acestui război?

Dacă vorbim despre Ucraina, pentru Ucraina războiul se va încheia cu ieșirea la hotarele din anul 1991, reîntoarcerea tuturor teritoriilor ocupate, crearea unei zone demilitarizate și lansare unor procese juridice în tribunale, căutarea infractorilor militari.

Pentru noi, războiul nu se va termina cu asta. Pentru noi războiul se va încheia atunci când actualul regim de la Kremlin ca sistem de gestionare a statului, va fi complet demontat. Când acesta va fi demontat complet, vom putea spune că pentru noi războiul se încheie.

Mulți cred că înfrângerea Rusiei în război va însemna colapsul actualului sistem.

Nu neapărat, absolut. Mulți cred că plecarea lui Putin va determina sfârșitul războiului. Nu este obligatoriu. Sunt mai multe scenarii diferite.

Singurul scenariu care va asigura securitatea Ucrainei, care va asigura securitatea celorlalte țări și, în general, comunitatea internațională, este demontarea completă a actualei construcții de stat în Federația Rusă. O lustrație completă și o nouă paradigmă pentru existența societății ruse.

Când va fi asta posibil, în opinia dumneavoastră? Și de cât timp ar fi nevoie?

Eu cred că rezultatele finale, probabil, le vor vedea nepoții noștri. Am punctul meu de vedere subiectiv: după ce războiul în Ucraina se va încheia, în Rusia va încep un război civil în care vom urmări confruntarea elitelor. Cât va dura asta – nimeni nu știe.

Dumneavoastră aveți speranță se vă întoarceți vreodată în Rusia?

Din punct de vedere al campaniei militare, da.

Ce credeți că se va întâmpla cu Putin? Îl așteaptă pedeapsa, tribunalul?

Dacă el va fi în viața până la acel moment, sigur îl așteaptă pedeapsa. Asta nu are însă o mare importanță. Persoanei lui Putin îi se atribuie prea mare importanță, acest război se personifică exagerat prin punerea semnului de legalitate între război și Putin. Problema aici e departe de a fi doar în Putin.

Ce este Corpul Voluntarilor Ruși

Corpul Voluntarilor Ruși a fost fondat în august 2022, de un cetățean rus acuzat că ar fi extrema dreaptă și care ar fi locuit în Germania mai mulți ani, potrivit Reuters. Gruparea luptă de partea Ucrainei în acest război și s-a remarcat recent prin mai multe incursiuni militare făcute în regiunea Belgorod.

Liderul organizației, Denis Kapustin, a răspuns acuzațiilor că ar fi neo-nazist spunând că „am opiniile mele care sunt patriotice, tradiționaliste, de dreapta. Nu mă veți găsi niciodată fluturând un steag cu o zvastică sau ridicând mâna într-un semn hitlerist”, mai scrie Reuters.

Cine este Alexandr Fortune

Alexandr Fortune are numele de familie schimbat cu un pseudonim ales în urma activității sale la Corpul Voluntarilor Ruși. Bărbatul este cetățean al Federației Ruse dar din 2017, locuiește în Ucraina din motive personale, fără să renunțe la cetățenia țării din care provine.

După începutul războiului din 24 februarie 2022, împreună cu alți câțiva cetățeni ruși, a participat la formarea unei subdiviziuni care se luptă cu armata rusă.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro