Sari direct la conținut

„O observație importantă”: Ce spune Institutul pentru Studiul Războiului despre contraofensiva ucraineană

HotNews.ro
Armata ucraineana, Foto: AA / Abaca Press / Profimedia Images
Armata ucraineana, Foto: AA / Abaca Press / Profimedia Images

Ritmul general, mai lent decât se aștepta, al operațiunilor ucrainene de contraofensivă nu este reprezentativ pentru potențialul ofensiv mai amplu al Ucrainei, iar forțele ucrainene reușesc probabil să creeze condițiile pentru un viitor efort principal, în ciuda eșecurilor inițiale, notează experții de la Institutul pentru Studiul Războiului.

Oficialii ucraineni au semnalat de mult timp că contraofensiva ucraineană va fi de fapt o serie de acțiuni ofensive graduale și secvențiale și, recent, au afirmat că operațiunile în curs de desfășurare în prezent nu reprezintă principalul efort al planificării contraofensivei ucrainene.

Viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Maliar, a subliniat că nu este util să se evalueze succesul acțiunilor militare luând în considerare „doar numărul de kilometri sau de așezări eliberate.”

Declarația lui Maliar este un ecou al observației președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, care a spus că războiul nu este un „film de la Hollywood” care va oferi rezultate imediate și tangibile.

„O observație importantă”

Observația că operațiunile ucrainene actuale pot avea obiective care nu sunt pur și simplu teritoriale este una importantă. Este posibil ca forțele ucrainene să desfășoare mai multe operațiuni ofensive în întregul teatru de operațiuni pentru a slăbi treptat forțele rusești și pentru a crea condițiile pentru un viitor efort principal.

Pierderile sunt inevitabile de ambele părți, dar planificarea operațională minuțioasă din partea ucraineană caută probabil să atenueze și să echilibreze această realitate cu observația la fel de importantă că degradarea forței de luptă rusești este un obiectiv valoros.

În context, amintim că Evgheni Prigojin și-a exprimat îngrijorarea că forțele rusești suferă pierderi majore de efective și de echipamente ca urmare a atacurilor ucrainene în curs de desfășurare, în special în sudul Ucrainei.

Succesul contraofensivei ucrainene nu ar trebui să fie judecat doar pe baza schimbărilor zilnice în ceea ce privește controlul terenului, deoarece intențiile operaționale mai ample ale atacurilor ucrainene de-a lungul întregii linii de front pot avea ca premisă degradarea, epuizarea și consumarea treptată a capacităților rusești în vederea pregătirii unor impulsuri ofensive suplimentare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro