Sari direct la conținut

Lukașenko și Prigojin s-ar putea trăda „în orice moment”, afirmă lidera opoziției bieloruse

HotNews.ro
Alexandr Lukasenko la o intalnire cu generalii sai , Foto: Belarusian Presidential Press Office / AP / Profimedia
Alexandr Lukasenko la o intalnire cu generalii sai , Foto: Belarusian Presidential Press Office / AP / Profimedia

Şeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, şi preşedintele belarus Alexandr Lukaşenko nu sunt aliaţi şi s-ar putea să se arate neloiali unul faţă de celălalt, a declarat pentru AFP Svetlana Tihanovskaia, lidera opoziţiei belaruse din exil, relatează Agerpres.

„În orice moment, Lukaşenko îl poate trăda pe Prigojin şi Prigojin îl poate trăda pe Lukaşenko. Ei nu sunt aliaţi. Ei nu pot să aibă încredere unul în altul”, a afirmat Tihanovskaia într-un interviu acordat miercuri.

Prigojin a sosit marţi în Belarus, a anunţat preşedintele Lukaşenko. Şeful grupului Wagner s-a dus în această ţară în urma unui acord negociat pentru a pune capăt rebeliunii sale militare în Rusia.

Dar Tihanovskaia, care a revendicat victoria împotriva lui Lukaşenko în urma alegerilor prezidenţiale din 2020, apreciază că multe lucruri rămân neclare în acest pretins acord încheiat. Potrivit ei, decizia lui Lukaşenko de a-l ajuta pe preşedintele Putin este un act de conivenţă personală pentru a-şi salva propriul regim.

„El nu a acţionat pentru a salva aparențele pentru Putin, nici pentru a-l salva pe Prigojin, nici pentru a evita ca un război civil să izbucnească în Rusia”, susţine ea.

Lidera opoziției bieloruse spune că Lukașenko l-a chemat în țară pe Prigojin din teamă

„El nu s-a îngrijit decât de supravieţuirea sa personală, căci Lukaşenko ştie că, dacă facţiunile în Rusia se confruntă, el va plăti preţul”, adaugă Tihanovskaia. Dacă Prigojin şi combatanţii Wagner se relochează în număr mare în Belarus, aceasta ar putea ameninţa Europa, consideră Svetlana Tihanovskaia.

„Prezenţa lui Prigojin însuşi sau a grupului Wagner pe teritoriul nostru constituie în primul rând o ameninţare pentru poporul belarus şi pentru independenţa noastră”, afirmă Svetlana Tihanovskaia. „Această prezenţă constituie o ameninţare pentru Ucraina şi vecinii noştri occidentali”, adaugă şefa opoziţiei belaruse, al cărei soţ se află într-o închisoare din Minsk.

Avertizând că Lukașenko ar putea utiliza forţele Wagner pentru reprima şi mai mult orice disidenţă în Belarus, Tihanovskaia a spus că „el este persoana care a adus violatori şi ucigaşi pe pământul nostru”, o referință la deținuții recrutați de gruparea de mercenari din închisorile și coloniile penale ale Rusiei.

„Ce vor face aceşti oameni în ţara noastră? Aceasta este marea întrebare. Cum se vor comporta ei?”, se întreabă ea.

Svetlana Tihanovskaia acuză Occidentul că îl tratează cu mănuși pe dictatorul bielorus

Tihanovskaia a denunţat de asemenea „lipsa de atenţie” a Occidentului faţă de situaţia din ţara sa, din ce în ce mai sub influenţa Moscovei de când Vladimir Putin l-a susţinut pe Lukaşenko.

Absenţa unei reacţii ferme din partea comunităţii internaţionale faţă de transferul de arme nucleare din Rusia în Belarus a încurajat Moscova şi Minskul, consideră ea.

„Aşteptăm în continuare un răspuns la desfăşurare armelor nucleare pe teritoriul nostru. Când lumea păstrează tăcerea într-un moment atât de important, dictatorii o percep ca pe o slăbiciune”, a mai spus Svetlana Tihanovskaia.

Ultimele sancţiuni ale Uniunii Europene împotriva regimului belarus pentru rolul său în invazia rusă în Ucraina datează de peste un an. Europenii aplicaseră deja anterior Minskului mai multe serii de sancţiuni pentru reprimarea brutală a manifestaţiilor anti-Lukaşenko.

De mai multe luni, statele membre ale UE negociază noi sancţiuni împotriva Minskului, fără a reuşi să se pună de acord, remarcă AFP.

Urmărește ultimele evoluții din a 491-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro